E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHainlerin oyununu SPK bozdu---

Hainlerin oyununu SPK bozdu

Hainlerin oyununu SPK bozdu
25 Temmuz 2016 - 07:50 borsagundem.com

Darbe girişiminin ardından Türk Borsası üzerinden finansal darbe vurma planları, SPK’nın iki kritik kararıyla engellendi. Kurum hainlere net mesaj verdi: Piyasayı yıkamazsınız.

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasalarının düzenleyici-denetleyici otoritesi SPK,  başarısız darbe girişiminin ardından teyakkuza geçti. Türkiye’yi bu kez de ekonomik kaosa sürüklemek isteyen finansal darbecilere karşı büyük bir kararlılıkla mücadele başlattı. İş dünyası da Kurum’un bu ‘oyun bozan’ girişimine büyük destek veriyor.
Tüm dünya 15 Temmuz gecesi, tankın, uçağın, silahın milli irade karşısında nasıl etkisiz kaldığını, FETÖ’cü terörist çetenin nasıl darmadağın olduğunu gördü. 18 Temmuz sabahına yönelik düşünülen çökertme planı da tutmadı. Hain darbe girişimi milli birlik selinde boğulurken, uykusuz 60 saatin ardından geçtiğimiz hafta başı, piyasalar bilindiği gibi güne sakin başladı, korkulan olmadı. İlk tedirginlik, yerini huzura bıraktı.

EKONOMİ YÖNETİMİ OMUZ OMUZA

Tabi bunda en büyük etki, el ele meydanlara koşan on binlerce vatandaş gibi, ekonomi yönetiminin de omuz omuza vererek sinsi tezgahlara karşı uyanık durmasıydı. İşte bu duruş, sistemi tıkır tıkır çalıştırdı. Bakanlıklar, Merkez Bankası, SPK, BDDK ve TBB’nin bu işbirliği çirkin, küstah hevesleri kursaklarda bıraktı.
Ancak su uyur düşman uyumaz misali, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Boşuna bizimle uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı, bugün de tutmaz” sözleriyle uyardığı Standard & Poor’s (S&P) Türkiye aleyhindeki tutumundan vazgeçmedi.

ART NİYETLİ STANDARD & POOR’S

Türkiye, hükümeti, askeri, polisi, sanayicisi, işadamları, girişimcileri ve topyekûn halkı ile dimdik ayaktayken, piyasalar işlerken, bu muhteşem manzaraya rağmen gözlerini körelten sözde uzmanlar, analistler grubu, art niyetlerini ortaya koydu. Hem de hiç utanmadan! Telaşla, koşar adım, nefes nefese, ‘cuntacılar beceremedi, bir de biz vuralım bakalım’ düşüncesiyle Türkiye'nin notunu düşürdü. Yetmedi, Türk şirketlerinin de notunu indirdi. Ünlü bir işadamı S&P’ye sordu: “Bu, darbeyi desteklemek değil de nedir?”
ABD başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesindeki krizi öngöremeyen, bugün varlıkları bile tartışma konusu olan S&P’nin hain çetenin işbirlikçisi gibi davranması iş dünyasından çok sert tepki aldı.
“S&P'nin not indirimi, milletin azmi ile dimdik ayakta duran devlete ve ekonomiye zarar vermeye çalışan teröristlerin ödüllendirilmesi anlamıdır" diyen de oldu,  “S&P'nin milletin cevabını görmemesini büyük bir şaşkınlıkla karşılıyoruz. Bu kadar aceleci olmalarına anlam veremiyoruz. Zamanlamayı ve telaşı manidar buluyoruz” diyen de…

SPK’DAN ÇOK KRİTİK İKİ KARAR, “PİYASAYI YIKAMAZSINIZ” MESAJI

S&P’nin art niyetli kararından önce darbe girişimini hafif sıyrıklarla atlatan borsada da satışlar hızlanınca, ilk günden beri piyasaları himayesi altında tutan ve aldığı tedbirlerle zarar gelmesini önleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yönetimi, iç-dış hain şebekesiyle büyük bir mücadeleye başladı. Hem de aynı anda…
Bilindiği gibi SPK, geçtiğimiz Perşembe günü kritik iki kararı uygulamaya sokarak, hainlere ‘piyasayı yıkamayacaksınız’ mesajını verdi. Ülkesini seven patronlara da darbecilere ve onların yerli, yabancı işbirlikçilerine karşı mücadelede yeni bir cephe açtı. SPK duyurusunda, yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının açığa satış işlemlerinde mevzuatta öngörülen teminatlandırma ve işlem kurallarına uymaları gerektiği belirtilerek, aksi uygulamaların tespiti halinde işlemleri gerçekleştirenler hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edildi. 

SPK’NIN ÇAĞRISINA UYAN ŞİRKETLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

SPK'nın en kritik düzenlemesi ise şirketlerin hisse geri alımları ile ilgiliydi. Yürürlükte bir geri alım programı olsun ya da olmasın, tüm şirketlere limitsiz geri alım hakkı getirildi.
Otorite’nin piyasaları rahatlatan bu adımının etkisiyle sadece bir günde 25'e yakın şirket, borsada kendi hisselerini geri alacağını açıkladı. SPK’nın çağrısıyla harekete geçenler çığ gibi büyüdü. Bu hafta ise ülkesini seven patronların çoğalması, rakamın katlanarak artması bekleniyor.
Zaten hainlerin finansal darbe planlarını bozan SPK’nın aldığı bu kararın piyasalar üzerindeki olumlu etkisini sürdüreceğinden kimsenin kuşkusu yok. Üstelik SPK’nın geri alımı kararı ile hükümetin etkin iletişim politikası sonuç verdi bile. Yatırımcıların sakinleşmesi sağlandı, borsada alımlar gelmeye başladı. Doların tırmanışı frenlendi.

YABANCI DEV’LERDEN S&P’YE YANIT

Aklı başında olan, Ay-Yıldız’ın gücünü bilen, büyüklüğünü gören Batılı bazı dev’ler ise, darbeci ruhlu, niyeti kötü taraflı kredi kuruluşlarını ciddiye bile almıyor. Shell, BP, Coca Cola, Pepsi Co, Unilever, Vodafone, Allianz, Mercedes-Benz, Procter&Gamble’in düşüncesi ortak: Türkiye’ye duydukları güven.
 “Piyasalardaki belirsizliği azaltmaya yönelik tedbirlerin süratle alınması, finans sisteminin, piyasaların ve ticaretin ilk iş günüyle işlemeye devam etmesi ekonomik açıdan çok olumlu oldu…
Türkiye’deki yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek. Türkiye pazarına güven ve bağlılıklarımız sürüyor…
Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması, Türkiye'nin geleceğine güven ve inancımızı daha da kuvvetlendirdi…”

S&P’YE BİR TOKAT DA EBRD’DEN

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendirirken, yabancı başkanlar, CEO’lar görüldüğü gibi, “Yatırıma devam” dedi. Bu arada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) , S&P’ye tokat gibi yanıt verdi. Anadolu Etap’ın 50 milyon euroluk kredisini hesabına geçti. Üstelik OHAL kararı ilan edilirken. Şirkete gönderilen mektupta ise kullanılan ifade ders niteliğinde: “Biz Türkiye’ye inanıyoruz…”

DARBE GİRİŞİMİ ÖNCESİ YÜKLÜ SATIŞ YAPANLAR KİMLER

Bu arada üstüne gidilmesi gereken bir diğer önemli konu ise, valizlerine tıka basa dolar dolduran bu hainlerin, darbe girişimi öncesi borsada açığa satış yapıp yapmadıklarının ortaya çıkarılması.
Rant hainlerinin kimliklerine ulaşmak için VOB’da ve lokomotif hisselerde 15 Temmuz öncesi varsa yüklü satışlar incelenmeli.
Özellikle de yabancı fonlar üzerinden yapılan satışlar en küçük detayına kadar özenle tetkik edilirse, bu satışları yapan isimler bir bir saptanır.
İşte o zaman S&P’nin neden bu kadar aceleci bir karar aldığı ortaya çıkacaktır.

Ülkesini seven patronlar ortaya çıkacak

 

Geri alım programı çığ gibi büyüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı26 Temmuz 2016 23:10

    spk artık adım at oyunu boz emir iptallerini kaldır 15 dakka gecikmeli seyretmeyi kaldır seans içi alan satanları aç...

  • mali26 Temmuz 2016 17:33

    Boş laf çok icraat yok. Borsa 76-80 aralığına ulaşmadıkça piyasa düzelmez. Fonlarla hisse alımı yapılarak destek verilmeli. Laftan daha etkili olur.

  • alp25 Temmuz 2016 21:15

    otokar hisse geri alımı bekliyoruz halaaaaa.

  • Ufuk Karaca25 Temmuz 2016 14:29

    Milletçe TL'mize sahip çıkalım.Nasıl mı? Elimizdeki tüm dövizleri satarak değerlerini düşürerek TL. değerini arttırmış oluruz.

  • vatandaş25 Temmuz 2016 13:58

    başka ükelerde örneğin japonyada bu olaylar olsaydı,bir terör örgütü kurumları yönetenlerin aymazlığından yararlanarak o kurumlara girmiş olsaydı en azından o aymaz yöneticiler istifa ederlerdi, hatta intihar ederlerdi, ama bizde maalesef kimse hatayı kendisinde bulmuyor. yakında bu aymaz yöneticiler taltif bile göreceklerdir.işte farkımız.

  • sayın başkan..25 Temmuz 2016 13:58

    NETİCE VE TALEP: Tüm devlet kurumlarımızın, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığımız, SPK kurumların KOZA-İPEKE, KOZAA şirketlerinde sadece teröre destek veren ana hissedarların mülkiyetlerine el konulmak sureti ile, halka açık ortakların mülkiyetinin korunması ve teröre destek veren kişilerin hisselerinin millileştirilerek devlete bağlı çalışan Milli bir şirket statüsüne dönüştürülmesi ve ihtiyaç halinde özel müteşebbislere özelleştirme yolu ile satılarak gelir elde edilecek şekilde bir iş planı oluşturulmasını ve halka açık hisselere sahip masum ortakların mülkiyet haklarının korunması yönünde gerekli yasal işlemlerin yürütülmesini Gereğini saygılarımla arz ederim.

  • AHMET25 Temmuz 2016 11:56

    KÖR HAVUZDAN ÇIKARIN BORSAYI SİZDE YABANCILARA DARBE YAPIN

  • tv25 Temmuz 2016 11:23

    borsadan atılan bazı şirketlerde araştırılsın örnegin ranlojistikgibi

  • Emekli Borsacı25 Temmuz 2016 10:51

    Şirketlere paylarında geri alım olanağı verilmesi geç alınmış bir karardır. SPK yönetimi 16-17 temmuz günleri toplanarak bu kararı açıklamalıydı. Ayrıca açığa satışları birkaç gün kısıtlamalıydı. Aynı hesap sahibinin farklı kurum hesaplarına virmanları yasaklamalıydı. Gerekirse piyasa profesyonellerinden destek isteyerek piyasa işlemlerini gözetlemeye almalıydı....

  • lawyer25 Temmuz 2016 09:56

    Siyasi darbenin üstesinden gelinecektir. Birde Kervn , Clkho ve Artog ta olagelen işlemler Ülke borsasına darbe olduğu görülmeli artık. Bunlarında bir an önce temizlenmesi gerek

  • Piyasa25 Temmuz 2016 09:24

    15 dk gecikmeli verileri kaldırın.yatırımcılar arasında eşitlik olmali

  • çetin ganioglu25 Temmuz 2016 08:49

    sevgili başkan lütfen artık şu kör havuzdan vaz geçin yabancı türkiyeyi soyuyor,borsada artık kendi yazılım programlarımızı uygulayalım