E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftasonu zor geçebilir---

Haftasonu zor geçebilir

Haftasonu zor geçebilir
02 Aralık 2016 - 08:56 borsagundem.com

Marbaş Menkul Değerler, sabah raporunda piyasaları bekleyen gelişmeleri değerlendirdi

Önemli veri akışlarından birisi de saat 16:30'da açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olacak. Fed'in karar alırken dikkat ettiği önemli göstergelerden birisi İstihdam durumu. 

Kasım ayına ilişkin verinin 175.000 olarak gerçekleşmesi bekleniyor, bu rakamın üzerinde gelecek olan rakamlar Dolar için pozitif olarak algılanacaktır. 

İşsizlik oranının ise Kasım ayında %4.9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

4 Aralık Pazar günü gözler İtalya referandumunda olacak...

1946’dan bu yana çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpülemeyi öngören anayasa referandumu için İtalyanlar, 4 Aralık Pazar günü sandık başına gidecek.

Başbakan Matteo Renzi’nin siyasi hayatı açısından önemli hedeflerinden biri olarak gösterdiği Anayasa Referandumu ya ülkesini taze bir krizin ortasına çekecek, ya da hedeflendiği gibi yasamanın ülke açısından hareket kabiliyetini arttıracak.

Neden referandum önemli?

İlk olarak, bazı seçmenler referandumdan “evet” oyu çıkması durumunda bunun İtalya’nın 3. Cumhuriyeti’nin doğuşu olabileceğini belirtiyor.

İkinci olarak ise İtalya Başbakanı Matteo Renzi, eğer anayasayı değiştirecek bir sonuç yani “hayır” ağırlıklı bir sonuç çıkması durumunda, istifa edeceğini söyleyerek, siyasi geleceğini bu oylama sonucuna bağladı.

Bu durumun Avrupa Birliği (AB) açısından da geniş etkileri olabilir. Çünkü söz konusu gelişme AB karşıtı, İtalya’nın Euro Bölgesi’nden çıkması yolunda referandum isteyen Beş Yıldız Hareketi’nin iktidarı almasına yol açabilir.

Kim bu Five Star?

Five Star iktidara gelirse ilk işi euro’dan çıkmak için referanduma gitmek olacak. Hareketin Başkan Yardımcısı Luigi Di Mario, hafta sonunda yine bu konuda röportaj verdi. Euro’dan çıkılıp nasıl bir para sistemine geçmek istedikleri ise belirsiz. Hem euro’nun hem de yerel para biriminin aynı anda tedavülde olduğu bir sistem bile olası görülüyor.

Korkular abartılı mı?

Hemen panik olmak için erken. Euro’dan çıkmak oldukça uzun zaman alabilir ve pazarlık süreci oldukça karşılık. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci de bunun iyi bir göstergesi. Kısacası referandumdan ayrılma kararı çıksa bile bu ertesi gün hayata geçmeyecek. İtalya’daki hukuki engeller de bunun önünde önemli bir bariyer.

Marbaş Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)