E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizHaftalık işsizlik başvuruları piyasanın odağında---

Haftalık işsizlik başvuruları piyasanın odağında

Haftalık işsizlik başvuruları piyasanın odağında
12 Ocak 2017 - 08:52 borsagundem.com

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası da yine piyasanın odağında olacak

TL tarafında değer kaybının sürdüğü ve USD/TL paritesinindün 3.94 seviyesinin üzerini test ederek yeni rekorlara ulaştığı bir günü arkamızda bıraktık. BİST100 tarafında ise TL'ye göre güçlü görünümün devam ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle Trump sonrası daha güçlü büyüyen bir ABD ve bu paralel küresel ölçekte reel ekonomide çarkların dönmeye başlayacağı beklentisi global hisse senedi piyasalarını da olumlu yönde destekliyor.

BİST100 endeksi her ne kadar hisse senedi rallisine katılamamış olsa da en azından TL'ye göre daha güçlü bir noktada duruyor. Fakat bu fiyatlama ne kadar devam ede tartışılır? Öncelikle yurtiçi tahvil piyasasında da negatif fiyatlamalar ivme kazandı. Dün 10 yıllık tahvilin getirisi 11.80 üzerini görerek yeni bir rekora imza attı. Gösterge tahvil faizi ise 11.60 olan kritik direnç seviyesine yaklaşıyor. Dayısıyla TL üzerinde oluşan negatif fiyatlamalar tahvil piyasasını da rahatsız ediyor. Bu duruma bir miktar TCMB'nin faiz artırımına hazırlandığı yönünde yorumları da dahil edebiliriz fakat şimdilik önden yüklemeli ve TL'ye sert bir değer kazandıracak faiz artırım ihtimali henüz fiyatlanmıyor.

TL tarafında ise durumlar bildiğiniz gibi... Dün paritenin 3.9400 seviyesine yaklaştığını ve Trump'ın konuşması ile dolar endeksinde görülen gerilemenin etkisi ile yeniden 3.8500 desteğine gevşediğini gördük. Dolayısıyla kurun yükselişinin yanında piyasaya olan bir diğer zararı ise oynaklığı... TL'de zımni oynaklık da 2009 yılı zirvelerine ulaştı. Yani TL hem değeri hem de oynaklığı bakımından negatif ayrışma devam ediyor.

Küresel piyasalarda dün gözler Donald Trump'ın ABD seçimlerini kazanmasının ardından gerçekleştirdiği ilk basın toplantısı üzerindeydi. Trump, para ve maliye konularına değinmedi. Rusya ile iyi ilişkiler sürdürmek istediğinin altını çizdi. Meksika sınıra duvar örmesi ve maliyetini de Meksika'ya ödettireceği açıklamalarını yineledi. Bu açıklamanın ardından Meksika pesosunda değer kayıplarının hızlandığını gördük. Yatırımlarını ABD dışında gerçekleştirmek isteyen şirketlere göz dağı verdi ve yüksek bir sınır vergisi ödemek zorunda kaldıklarını yineledi. Trump'ın konuşması öncesi piyasalar üç noktaya odaklanmıştı: alt yapı yatırımlarında harcama artışı - vergi indirimleri ve regülasyonların gevşetilmesi. Trump'ın bu konulara değinmemesi piyasalarda bir miktar rahatlama yarattı. Bu nedenle ABD dolarına satışların geldiğini söyleyebiliriz.

İngiltere tarafında ise imalat ve sanayi üretimi datalarını takip ettik. Açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini yalnız sterlinin ABD dolarında değer kaybının devam ettiğini izledik. Bu fiyatlamanın iki önemli nedeni ise öncelikle geçtiğimiz hafta sonu İngiltere Başbakanı Theresa May'in yapmış olduğu açıklamalarda Hard Brexit senaryosunun benimseneceği algısının güçlenmesi. Bir diğeri ise ABD dolarının küresel ölçekte toparlanmasıydı.

Bugün ise piyasalarda takip edilecek gelişmelere odaklanacak olursak;

Euro Bölgesi sanayi üretimi verisini izleyeeceğiz. Aylık bazda %0.5 ve yıllık bazda ise %1.6 oranında artış bekleniyor. Fakat bu datalardan ziyade ECB'nin PPK toplantı tutanaklarını çok daha dikkatli bir şekilde izleyeceğiz. Euro üzerinde keskin bir hareketlilik oluşma konusunda ise şüpheliyiz.

ABD'de açıklanacak datalara değinecek olursak; ihracat ve ithalat fiyat endeksi verilerini takip ediyoruz. Olacağız. Özellikle maliyet baskısı ile enflasyon oluşturabilmesi potansiyeli nedeniyle ithalat fiyat endeksi verisi piyasalar adına önemli olacak. Beklenti %0.7 oranında artış yaşanacağı yönünde. İhracat fiyat endeksi datasında ise beklenti %0.1 oranında artış yönünde.

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası da yine piyasanın odağında olacak. Piyasa beklentisi 226 bin kişinin başvurduğu yönünde.

Gün genelin FOMC üyelerinden Evans, Harker, Bullard, Lockart ve Kaplan'ın konuşmaları da bir hayli önemli olacak.

BOE Başkanı Carney konuşmasına da kulak kabartmakta fayda var. Özellikle sterlin adına önemli olacaktır.

EUR/USD Analizi

Dün Trump'ın konuşmasının ardından ABD dolarına satışların geldiğini ve bu sayede paritede yukarı yönde hareketlerin oluştuğunu takip ettik. Yalnız yükselişin ivme kazanması adına henüz 1.0610 direncinin üzerinde fiyatlamaların oluşmadığını da belirtelim. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi sonucu paritede yükseliş hareketinin 1.0670 ve 1.0700 dirençlerine doğru devamı olası duracak. Bunun yanında 1.0610 direncinin aşılamaması yeniden 1.0550 - 1.0500 ve 1.0470 desteklerini izlememizi sağlayacaktır.

Ons Altın Analizi

ABD dolarının Trump sonrası değer kaybetmesi ons altın fiyatlarında son dönemde görülen yükseliş hareketine ivme kazandırdı ve bu sayede fiyatlar 1200 direncine yaklaştı. Bu seviyeyi ısa vadeli psikolojik bir direnç seviye olarak da izleyeceğiz. Şayet 1200 üzeri fiyatlamaların oluşabilmesi durumunda 1210 - 1215 bölgesine doğru yükseliş hareketinin devamının sağlanabileceğini düşünmekteyiz. Bunun yanında 1200 direnin aşılamaması soncu satış baskısının oluşmması durumunda ise 1290 ve 1285 destekleri geri çekilmelerde takip edilecek seviyeler konumunda kalmayı sürdürmekte.

USD/TRY Analizi

Dün paritenin 3.9400 seviyesini aşarak yeni bir rekor elde etmesinin ardından küresel ölçekte oluşan ABD dolarına yönelik satışların etkisiyle de geri çekilmenin yaşandığını takip ettik. Yalnız 3.8700 desteğinin hemen üzerinde tutunma çabalarını izlemekteyiz. Saatlik grafikleri baz aldığımızda 21 periyotluk üssel ortalamanın da geçtiği bu destek seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması ile gün içerisinde yükseliş hareketi devam edebilir. Bu sayede 3.9000 ve 3.9500 dirençlerini takibi sürdüreceğiz. 3.9500 üzeri fiyatlamada sıkça konuştuğumuz 4.00 seviyesi potaya girecektir. Buna karşılık 3.8700 altı fiyatlamalarda ise 3.8300 ve 3.8000 desteklerine doğru geri çekilmeler hız kazanabilir.

GBP/USD Analizi

Trump'ın konuşması sonrası ABD dolarının değer kayını sterlinin değerlenmesine neden oldu ve bu sayede 1.2270 seviyesine doğru tırmanma yaşandı. Ardında gelen satış baskısı paritenin 1.2200 seviyesinin aşağısını test etmesine neden olsa da bu sabah 1.2200 üzeri bir fiyatlama ile güne başladığımızı görmekteyiz: Bu seviyenin üzerinde kalıcılığı sağlanması ile paritede yukarı yönde hareketlerin devam etmesi olası duruyor. Bu durumda 1.2230 - 1.2270 dirençleri ile beraber 1.2300 seviyesine doğru yükseliş hareketinin yaşanma ihtimali belirmiş durumda. 1.2200 desteğinin üzerinde tutunamaması durumunda paritede yeniden zayıflamanın oluşması ve bu sayede 1.2170 - 1.2140 ve 1.2100 destekleri kısa vadede takip edilecektir.

USD/JPY Analizi

ABD dolarında küresel ölçekte yaşanan değer kaybının etkisi ile paritenin 115.10desteğini kırdığını görmekteyiz. Şayet paritede zayıflama gün içerisinde de devam eder ve aşağı yönde baskı şiddetlenirse kısa vadede 114.50 ve 113.85 desteklerine kadar geri çekilmeleri beraberinde getirebilir. Buna karşılık 115.10 seviyesinin altında kalıcılıklar uzun sürmez ve dolara yönelik alımların gelmesi ile bu seviye aşıllabilirse alımların gelmesi durumunda ise ilk olarak 115.50 ve arkasından 116.00 direncini izleyeceğiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

50.70 seviyesine kadar geri çekilmenin yaşanmasının ardından bu seviyelerden alımların etkisi ile petrol fiyatlarının yeniden 52.10 seviyesinin üzerine yükseldiğini ve bu seviyenin üzerinde tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Gün içerisinde bu seviyenin altında kalıcılık sağlayacak kuvvette geri çekilmenin görülmemesi fiyatları yukarı yönde tetikleyebilir. Bu sayede fiyatlamalar yeniden 53.40 - 54.30 ve 55.20 dirençlerine yönelebilir. Bunun yanında 52.10 - 51.80 bölgesi ile gerileme hareketinin devamı adına takip edilecektir. Bu seviyelerin aşağı yönde kırılabilmesi sonucu 50.70 - 50.20 bölgesine doğru gevşeme hareketinin oluşma ihtimali güçlenecektir. Özellikle 50.20 desteğinin kırılması 69.60 ve 48.60 desteğini ön plana çıkarabilir.

Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)