Ana SayfaPiyasaGünübirlik hareketlerin peşine düşmeyin---

Günübirlik hareketlerin peşine düşmeyin

1 / 2
Günübirlik hareketlerin peşine düşmeyin
27 Şubat 2015 - 08:36 www.borsagundem.com

HİSSELER TEK ELDE TOPLANMIŞ
SORU
- Mepet adlı şirkette neler oluyor? Bu kağıtta son bir hafta içerisindeki düşüş normal mi? Bu kağıdın içi bu kadar boşsa SPK neden duruyor?

Baki Dağhan

CEVAP- SPK’nın temel görevlerinden birisi sermaye piyasasını denetlemektir. Bu yükümlülük Kurul’un herhangi bir sorunu gördüğünde derhal harekete geçmesini sağlamakta. Kuşkusuz bu mekanizmanın daha hızlı çalışabilmesi yatırımcıların da şüpheli bir durumu gördüğünde Kurul’a bildirmesi ile yakından alakalıdır. Bu anlamıyla yatırımcıların somut bir usulsüzlük görmesi halinde Kurul’a şikayet etmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bu genel bilgiyi hatırlattıktan sonra Mepet’e bakacak olursak hissenin 23 Ocak 2015 günü gerçekleştirdiği çıkışla birlikte en yüksek 13,30 TL’yi test ettiğini, bilahare aynı hızla gerilediğini gözlemekteyiz. 

Hissenin takas verilerine bakıldığındaysa halka açık kısmın yüzde 86,52’sinin  Metro Yatırım’ın saklamasında olduğu görülüyor. Dahası halka açık kısmın yüzde 98,07’si üç aracı kurumun saklamasında bulunuyor. Bu durum hissenin belli bir merkezde toplanmış olduğunu gösteriyor. Bu da hissedeki ani iniş çıkışları daha rahat anlamlandırmaya imkan sağlamakta. 

Firmanın mali yapısına bakıldığında ise belli bir istikrardan bahsetmek mümkün görünmüyor. Şirket son beş yılın ilk üçünde zarar ederken son ikisinde kâr açıkladı. 2014 yılında gözlenen kârlılıktaki artışta diğer faaliyetlerden elde edilen gelirin etkisi bulunuyor. Veriler aynı karlılığın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği noktasında yeterli emareyi vermiyor.

Şirkettin artan kârlığına ve düşen fiyatına rağmen hâlâ  fiyat kazanç oranı 36,11 gibi yüksek bir seviyede bulunması da fiyat ile karlılık arasındaki uyumsuzluğu gösteriyor.   

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)