E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGündem Rusya tedirgin piyasa---

Gündem Rusya tedirgin piyasa

Gündem Rusya tedirgin piyasa
29 Kasım 2015 - 08:38 borsagundem.com

Piyasalar, Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte tırmanan jeopolitik risklerin etkisine girdi.

FED kaynaklı gelişmeler ve yeni hükümet konularına odaklanan piyasalar, Rus uçağının düşürülmesiyle gündem değiştirerek son dönemde çok da öne çıkmayan jeopolitik risklerin etkisine girdi. Rusya tarafından açıklanan ekonomik kısıtlamalar gerilimin devamına etkili oldu. Diğer gündem konularına duyarlılık bu aşamada zayıf. Önümüzdeki haftaki enflasyon, ABD tarım dışı istihdam, 4 Aralık’ta Moody’s Türkiye değerlendirmeleri ile 16 Aralık FED toplantısı gündemde şimdilik geriye düşse de önemini koruyor. Rusya ile ilişkiler konusunda belli bir fiyatlama yapıldı, yeni bir gelişme olmazsa daha sakin bir piyasa görülebilir. Ancak gerilimi artıracak adımlar olumsuz fiyatlamanın devamını getirecektir. 30 Kasım’da Paris’te başlayacak İklim Zirvesinde Erdoğan-Putin arasında temas ya da yumuşama belirtisi olup olmayacağı önemli olacak. Piyasaları dalgalı bir hafta bekliyor.

BORSA TEST ETTİ

Borsada sert düşüşle birlikte 74.800 seviyesindeki önemli destek noktasını test etti. Bu seviyelerde görülen tepki alımlarının devamı için 77.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. 80.000 sonraki hedef olacak. 74.600 seviyesinin altında ise 72.500-71.000 sonraki tutunma noktaları. Dip oluştu demek için henüz erken. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.

TEPKİ ALIMLARI

Dolar/TL kurunda bir süredir devam eden kâr satışları ve teknik düzeltme son tepki yükselişiyle tamamlandı. 2.93-2.96 ve 3.00 yukarı yönlü hareketlenmelerde gündeme gelebilecek seviyeler. 3.00 daha önemli. Geri çekilmelerde ise 2.90 ve 2.85 alımla karşılaşabileceği destek noktaları. 2.90 seviyesinin üzerinde tepki yükselişi gücünü koruyacaktır.
 
Petrolde düşüş sinyali artıyor
Çin başta olmak üzere küresel büyümenin yavaşlaması, kaya petrolü ve alternatif enerji kaynaklarının devreye girmesi, İran konusunda anlaşma, arazi petrol arzları ve kısmen de araçlarda yakıt tasarrufunun artması gibi sebeplerle petrol fiyatlarındaki düşüşün devamı bekleniyor. Düşüş Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeler için makroekonomi açısından ciddi avantaj sağlıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin yumuşak karnı olan cari açık ve enerji maliyetlerinin düşürülmesinde önemli payı var. Cari açık yıllık bazda 40 milyar dolara düşerken bu yılın enerji ithalatı Ocak-Eylül döneminde 29 milyar dolara geriledi. Enerji ithalatı 2014 Eylül’de 41 milyar dolardı. Tabloda dikkat çeken notlar arasında, dış piyasalarda Dolar değer kazandıkça petrol fiyatının düşmesi, enflasyon ile petrol fiyatları arasındaki etkileşimin zayıf olduğu, petrol fiyatı ile enerji maliyetimiz arasında parelellik görülürken Türkiye’deki büyüme ile enerji ithalatı arasında genelde düz korelasyondan söz etmenin zor olduğu, BIST100 Endeksi’yle petrol fiyatları arasında yakın bir iletişimin olmadığı gibi çıkarımlar yapmak mümkün. Petrol fiyatlarında ilk tutunma noktaları 43 ve 41 dolar seviyelerinde. 41 seviyesinin altında düşüşün devamıyla 30 seviyesi gündeme gelebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise çıkışın devamı için 48 seviyesinin geçilmesi gerekecek.
(ZEYNEL BALCI – HÜRRİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)