E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizGüçlü dolar, zayıf tahvil ve yükselen borsa üçlüsü devam edemez---

Güçlü dolar, zayıf tahvil ve yükselen borsa üçlüsü devam edemez

Güçlü dolar, zayıf tahvil ve yükselen borsa üçlüsü devam edemez
17 Ekim 2016 - 10:05 borsagundem.com

Güçlü dolar, zayıf tahvil ve yükselen borsa üçlüsü devam edemez…

Doların değer kazanmaya devam etmesine ve gelişmiş ülke tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen dünya borsaları haftayı yükselerek kapattı. Küresel risk iştahına duyarlı Borsa İstanbul yükselişe katılarak hafta içindeki kayıplarını büyük oranda geri aldı.

Türkiye varlıklarındaki yükselişin sağlam bir temele oturmadığına inanıyoruz. Bu nedenle
bugünkü yazımızda dolardaki yükselişin ve faizlerdeki artışın arkasındaki dinamikleri kısaca inceleyeceğiz.

Doların güçlenmesinin ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerindeki yükselişin arkasında Fed’in faizleri daha hızlı artırma beklentisi yatmıyor. Fed başkanı Yellen Cuma günkü konuşmasında Fed’in faiz artırmakta acele etmeyeceğini ve ekonominin ısınmasına izin vereceğini açıkladı.

Fed’in şahin açıklamalarında ABD tahvillerini alan piyasaların bu kez satışa geçmesinin arkasında yükselen enflasyon beklentileri yatıryor. Petrol fiyatlarındaki artış ve üretici fiyatlarındaki yükseliş enflasyon beklentiilerini yukarı çekiyor.

Baştaki sorumuza geri dönelim. Doların güçlendiği ve uzun vadeli devlet tahvili faizlerinin yükseldiği bir ortamda dünya borsaları yükselmeye devam eder mi? Türkiye varlıkları böyle bir ortamda Wall Street yükseliyor diye alınmalı mı ?

Maalesef hayır. Küresel olarak değer kazanan dolar ve yükselen faizler dış borç büyüklüğü son 10 yılda milli gelirin %18’inden %42’sine yükselen özel kesimi olumsuz etkileyecek.

ABD ve Avrupa vadeli piyasalarına paralel Borsa İstanbul’un %0,4 civarında kayıpla açılmasını bekliyoruz. Kısa vadede yönünü aşağı çevirmesini beklediğimiz piyasanın bankaların önderliğinde gerilemesini bekliyoruz.

Zaten yavaşlayan bir ekonomide finansman maliyetlerindeki yükseliş bankacılık sektörünün aktif kalitesini olumsuz etkileyecek. Bu nedenle En Çok Önerilenler listemizdeki banka ağırlığını %30’dan %20’ye çekiyoruz.

Bankalar dışında bugün iki ana tema öne çıkıyor. Eylül ayı ön satışı beklentilerin çok altında gelen Emlak GYO’da kısa vadeli satış denenebilir. Eylül trafik rakamları beklentilerin üzerinde gelen Pegasus hisselerinin endeksi yenmesini bekliyoruz.

İş Yatırım

Günün önemli şirket haberleri - 17.10.2016

 

Dolar haftaya sakin başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KIRIMLI17 Ekim 2016 15:16

    Doğru bir soru el-cevap dolar zayıflar ve düşüş trendine girer borsa orta-uzun vadeli yükseliş trendine girer.Mevcut rakamlarda iyileşme meydana geldiğinde zaten fonlar endeksi 120 bine taşımış olur sizde o zaman AL verirsiniz banka kağıtlarına…Hiç yatırımcı kalmayana kadar devam edin,Atilla Bey aracı kurumlar arasında konsalidasyon devam ediyor demişti geçen hafta ,az kaldı 4-5 e inene kadar gidecekler bu kafayla…