E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGübretaş ambargoyu aşıyor---

Gübretaş ambargoyu aşıyor

Gübretaş ambargoyu aşıyor
09 Aralık 2013 - 17:25 borsagundem.com

Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Osman Balta, şirketle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Osman Balta, İran'a yönelik uluslararası yaptırımların hafifletilmesiyle birlikte bu ülkede petrokimyanın farklı alanlarında yeni yatırımlar yapabileceklerini; ayrıca İran'daki iştirakleri Arya'nın kalan hisselerini almak için de görüştüklerini söyledi.
Reuters ile söyleşisinde Gübre Fabrikaları'nın önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Balta, "Ambargonun rahatlaması gündemimize yeni yatırımları getirebilir. Razi'nin başarısı nedeniyle bu ülkede bize gelen teklifler zaten var. Petrokimya ile ilgili başka bir alanda yeni bir yatırım olabilir" dedi ve ekledi:
"Özelleştirmeden satın aldığımız Razi'nin borcunu Nisan ayında tamamen ödedik. Bu borcun kapatılması yeni yatırım sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacak."
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi üyesi beş ülke ve Almanya arasında Kasım ayında varılan anlaşmaya göre İran, nükleer programını sınırlamayı kabul ederken; anlaşma, yürüttüğü nükleer program nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği'nin ekonomik yaptırımlarına maruz kalan İran'a yönelik yaptırımların altı ay süre için hafifletilmesini öngörüyor.  
Bu kapsamda, İran'daki fosforik asit alanındaki iştirakleri Arya'nın kalan hisselerini almak için de görüştüklerini belirten Balta, "2012'de Arya fosforik asit tesislerinin yüzde 87.5'ini satın almıştık. Şimdi kalan yüzde 12.5 hisseyi de almak için görüşüyoruz. Kalan hisselerin alımını da birkaç ay içinde neticelendiririz" dedi.
Balta'nın verdiği bilgiye göre, Arya'nın yüzde 87.5 hissesini 15.5 milyon dolara satın alan Gübre Fabrikaları, kalan yüzde 12.5 hisse için yaklaşık 2.9 milyon dolar ödemeyi planlıyor. Şirket söz konusu yatırımı özkaynaklarından karşılayacak. Yıllık 126,000 ton dizayn kapasitesine sahip Arya, fiili olarak da yaklaşık 100,000 ton fosforik asit üretebiliyor.  
Arya'nın Gübre Fabrika'larının İran'daki bir diğer iştiraki Razi için de önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Balta, "Razi'nin 450,000 ton DAP ünitesi var. Ancak DAP üretimi için fosforik asit gerekiyor. Arya tesislerinin DAP ünitesi için fosforik asit üretmesi önemli" dedi.        

AMBARGONUN HAFİFLEMESİYLE RAZİ'NİN MALİYETLERİ İYİLEŞECEK

İran'a yönelik ambargonun hafifletilmesiyle birlikte, bu ülkedeki iştirakleri Razi'nin kârlılığında da bir miktar artış beklediklerini kaydeden Balta, şöyle konuştu:  
"Ambargoda maliyetler biraz daha yükseliyor. Normal şartlarda gemi tedariki ve navlun fiyatı ile anormal şartlardaki gemi navlun fiyatı bir değil. Şimdi koşulların normalleşmeye başlaması bize maliyet ve malın hızlı sirküle edilmesi anlamında önemli avantaj sağlayacak. Ancak bunun kârlılığı ne kadar yukarı taşıyacağını şu aşamada söylemek zor."
Balta, ambargo nedeniyle Razi'nin ödemelerinde bir sıkıntı yaşamadıklarını, çünkü Razi'nin satışlarını Türkiye'de kurulu Razi International Trading Company üzerinden pazarladıklarını söyledi. Razi'nin üretiminin yüzde 20'si İran iç piyasasına satılırken, kalan kısmı ise Uzak Doğu başta ihraç ediliyor.

KUZEY AFRİKA'DA YATIRIM İÇİN GÖRÜŞÜYOR

Kuzey Afrika'da da yatırım için çalıştıklarını belirten Balta; fosfat kayası hammaddesinin Gübre Fabrikaları'nın üretim yaptığı Türkiye ve İran'da bulunmadığını; bu nedenle bu hammaddeye sahip ülkelerde yatırım için görüştüklerini söyledi. Balta, "Fosfat hammaddesine sahip bölgelerde arayış içerisindeyiz. Fosfat kayası, Kuzey Afrika bölgesinde çok bulunan bir madde. O bölgedeki ülkelerle görüşüyoruz. Fosfatlı bir tesis satın alması ya da sıfır bir proje fırsatı
kolluyoruz. Bize de bu yönde teklifler geliyor. Fas'tan Irak'a kadar olan bölgedeki ülkelerde halihazırda süren görüşmelerimiz var. Kârlılık ve fizibilite anlamında çalıştığımız birkaç proje var" diye konuştu.   

2014 HEDEFİ 1.65 MLN TON SATIŞ, 2.5 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO 

Gübre Fabrikaları'nın bu yıl için koyduğu finansal hedefleri yakaladığını belirten Balta; buna karşın gübre fiyatlarındaki düşüş ve kur etkisinin kârı sınırladığını söyledi.
Balta, "Bu yıl için 1.6 milyon ton satış hedefimiz vardı. Aralık başı itibarıyla bunu kolaylıkla yakalayacağımızı görüyoruz. Şu an için 1.47 milyon tondayız. Dolayısıyla 1.6 mln tonu rahatlıkla geçeriz" dedi ve ekledi:
"Türkiye tarafındaki ciromuz 1.3 milyar lira civarında olacak. Razi ile birlikte konsolide ciroyu ise 2.4 milyar lirada kapamayı bekliyoruz." Gübre Fabrikaları 2012 yılını 1.55 milyon ton satış, 2.2 milyar lira konsolide ciro ve 190 milyon lira net kâr ile tamamlamıştı.
Balta, "İlk dokuz ayda 39 milyon lira net kâr ettik. Ancak şu anda yoğun bir satış ve sevkiyatımız var. Yılsonunda kârda 60-70 milyon lirayı bulabiliriz diye düşünüyoruz" dedi. Balta, "Önümüzdeki yıl için hedefimizi ise 1.65 milyon ton olarak düşünüyoruz. Konsolide ciroda ise 2.5 milyar lirayı bulmayı planlıyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 161,00
En Yüksek: 165,00
En Düşük: 156,00
Değişim 2,94 %
FK: 0,00
PD / DD: 4,02
İşlem Hacmi 935.231.918
Toplam Adet: 5.812.320
Ağırlıklı Ort.: 160,89
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)