E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGözler Merkez'de! Kritik PPK toplantısı bugün---

Gözler Merkez'de! Kritik PPK toplantısı bugün

Gözler Merkez'de! Kritik PPK toplantısı bugün
25 Nisan 2018 - 06:30 borsagundem.com

Merkez Bankası bugün kritik Para Politikası Kurulu toplantısını yapıyor. Piyasada faiz artışı tahminleri öne çıksa da pas geçme ihtimali de göz ardı edilmiyor. PPK öncesi dün dolar kuru 4.08-4.10 lira seviyesinde hareket etti

Piyasaların gözü bugün Merkez Bankası’nda olacak. Para Politikası Kurulu (PPK) yılın üçüncü toplantısını yapacak. PPK’nın faizlerde bir değişiklik yapıp yapmayacağı nisan ayı başından bu yana tartışılıyor. Nisan ayının başında PPK toplantısında faiz artışı yapılabileceği tahminleri yapılıyordu. Ancak son günlerde pas geçilebileceği de konuşuluyor. Genel beklenti Geç Likidite Penceresi faizinde (GLP) artış olacağı yönünde. Merkez Bankası kararının dövizin yönünü de belirlemesi açısından kritik bulunuyor. Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7.25 ve yüzde 9.25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12.75.

PPK’nın bir adım atacağı genel beklenti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, piyasada çok farklı beklentiler olduğunu genel olarak artışa kesin gözüyle bakıldığını, kendi tahmininin GLP’de 50 baz puan artış olacağı yönünde olduğunu söyledi. Farklı senaryoların da konuşulduğunu ifade eden Bürümcekçi, PPK’nın uzun zamandır GLP’yi artırarak gittiğini, faiz koridorunun genişletilebileceği yönünde de beklentiler olduğunu kaydetti. Bürümcekçi, enflasyon beklentilerinin yükseldiğini de belirterek, “Kurlardaki mevcut seviye düşmesini engelleyecek gibi duruyor.. Hamle yapması için uygun zaman. Genel eğilim (bir şey yapsın kur yatışsın) havası var” dedi. Pas geçme ihtimalini beklemediğini ifade eden Bürümcekçi, artışın piyasada fiyatlandığını söyledi.

ETKİSİ KISA SÜRER

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, doların 4.08 lirada olması ve dün biraz sakin seyretmesi dikkate alındığında Merkez Bankası’nın aslında alabileceği her türlü kararın sürpriz olmayacağını söyledi.

Erkan, “Baz senaryomuz Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçmesi şeklinde olmaya devam ediyor. Ancak, TL’nin ‘erken seçim’ kararı sonrasındaki kazançlarının çoğunu geri vermesi ve kurun eski seviyelerine yaklaşması itibariyle, TL’yi destekleme amaçlı olarak 50 baz puana kadar bir faiz artışı ihtimalini de dışlamıyoruz. Faiz artışı enflasyonda düşüşü sağlamanın tek yolu değildir, en azından kur oynaklığından gelen marjinal etki alınabilir fakat bizde en olumsuz kalem gıda, haliyle gıdada arzın devamlılığını ve maliyetleri azaltıcı yapısal reformlar yapılmadan uzun vadeli hedeflere ulaşılması zor. Bu noktada Merkez Bankası’nın para politikası kapsamında yapabildikleri kısa vadeli faizleri etkilemekten ibarettir. Kalanı ise mali politikaların, yani ekonomi yönetiminin işidir” diye konuştu. Erkan şöyle devam etti: “Merkez, bu şartlarda faiz artışı yaparsa TL’ye biraz daha destek olabilir. Bu adım proaktif bir adım olarak değerlendirilir ve kurdaki anlık gelişmelere göre değil, enflasyon trendi ve beklentilerine göre karar verildiğini gösterir. Ancak 50 baz puanlık bir artış enflasyon dinamiklerini değiştirmez ve TL’ye yaptığı olumlu etki kısa süreli kalabilir. Eğer reel faiz düşünülürse; faiz artışının da daha yüksek oranda yapılması gerekir.”

Merkez Bankası bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu kararının ardından 30 Nisan pazartesi günü de Enflasyon Raporu’nu kamuoyuna açıklayacak. Mayıs ayında PPK toplantısı yok. Bir sonraki PPK toplantısı 7 Haziran’da yapılacak. (Hürriyet / Şebnem Turhan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • torku25 Nisan 2018 15:19

    beceremediler ekonomiyi. hem faizler, enflasyon, dolar, benzin fiyatı artıyor

  • emekci25 Nisan 2018 13:03

    Faizi artırsa FETÖcü, indirse ergenekoncu, sabit tutsa Cehape cihniyeti denecek. Ama kimse Cumhurbaşkanını suçlamayacak. Çünkü devleti onun yönetmediğini, kukla olduğunu herkes biliyor.

  • BENGIN25 Nisan 2018 12:28

    16 YIL FAİZ VE ENFLASYONU İNDİREMEYEN AKP 60 GÜN SONRA NE YAPACAKTA FAİZ VE ENFLASYONDA SORUN KALMAYACAK. BÖYLE BİR DAHİ Mİ VAR AKP DE 60 GÜN SONRA SORUNLARI KALDIRACAK. 16 YIL NEDEN BU DAHİYİ EKONOMİNİN BAŞINA OTURTMADILAR.

  • demirkan 25 Nisan 2018 13:15

    AKP KAYBEDERSE.60 GÜN SONRA FAİZ. 0/20 OLUR İNŞALLAH. BİRAZ NAKİT VAR FAİZE YATIRIRIM.

  • BENGIN25 Nisan 2018 11:53

    REİS İN SÖYLEDİĞİNE GÖRE YENİ DÖNEMDE FAİZ VE ENFLASYON SORUNU KALMAYACAKMIŞ. MB BUGÜN FAİZ ARTIRIRSA 60 GÜN BOYUNCA SORUN ÇIKARMAK SERBESTSE YENİ DÖNEMDE NASIL SORUN OLMAYACAK KÖKTEN ÇÖZÜM NEDİR ACABA.

  • VELİ BABA25 Nisan 2018 11:10

    DOLARIN YÜKSELİŞİNİ LAF SALATASIYLA DÜŞÜREMEYEN HÜKÜMET MERKEZ FAİZ ARTTIRSINDA DÜŞÜRSÜN DİYE FAİZ ARTTIRIMINA SES ÇIKARMAYACAKLAR,MERKEZİN YAPACAĞI İŞ,GEÇMİŞDE OLDUĞU GİBİ GECİKME FAİZİNİ 15 YAPMALI YIL SONUNA KADAR BAŞKA KARAR ALMAMALI