E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGöltaş Çimento’da yatırımcı isyanı---

Göltaş Çimento’da yatırımcı isyanı

Göltaş Çimento’da yatırımcı isyanı
21 Kasım 2017 - 07:35 borsagundem.com

Halka açık şirketin değer kaybeden hisseleri yatırımcısını zarara uğrattı. BİST çıkarken yaşanan düşüşün gerekçesini merak eden hissedarlar, Göltaş Çimento yönetimine mail üzerinden hesap sordu.

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Göltaş Çimento yatırımcıları çok dertli? Neden mi? 60 dolardan 18 dolara ‘izahı mümkün olmayan’ düşüş,  nedensiz kaybın ‘hisse fiyatlarında oluşturduğu ciddi zarar’, ‘tarihi dip’ beklentisi,  ‘kur riski’ beceriksizliği, grup şirketleri arasında ‘kâr aktarımı mı yapılıyor?’ şüphesi sonunda isyan ettirdi. Bir de ‘şirket yönetiminde bir kriz mi var?’ düşüncesi…

Tepki, hissedarını üzen, tasarruflara gölge düşüren firmalar kervanına katılan Göltaş Çimento yönetimine gönderilen mailde ortaya çıktı. Madde madde hesap soran 2 yatırımcı, her soruda fırtına gibi esti. Hisseyi çökerten nedenler, olan bitenler karşısında bilgilendirme talep edildi, sorulara cevap istendi.  

Çok sayıda yatırımcının imzasıyla Göltaş Çimento’ya iletilen ‘isyan’ satırlarına gelince…

“BU DÜŞÜŞ NİÇİN? ŞİRKET YÖNETİMİNDE SORUN MU VAR?”

İşte “Yönetim Kurulu’nun dikkatine, Sn. Sertaç Bey, Sn. Neslihan Hanım” diyerek başlayan ‘hesap verin’ mailindeki ilk soru:

 “2017 yılında yüzde 40 değer kazanan BİST 100 Endeksine rağmen yüzde 15 düşen hisse fiyatları neyi fiyatlıyor sizce? Nasıl izah edilir? Yaklaşık 50-60 dolar hisse başı fiyatı olan hisseler şu anda 18 dolara inmiş, eğer düşüş devam ederse tarihi dip fiyatlar olan 2008 dünya krizi fiyatlarına yaklaşacaktır. Bu da bize şirketle ilgili acaba yönetimsel sorunlar mı var düşüncesini doğurmuştur?” 

“GÖLTAŞ KADAR KÖTÜ FİYATLANAN ÇİMENTO ŞİRKETİ YOK”

Bu konuda ciddi bir yanıt bekleyen yatırımcı grubu, halka açık rakip çimentocular toparlanırken, Göltaş’ın neden gerilediğini anlamakta zorluk çekiyor. Merak, ikinci madde de dile getiriliyor:

“BİST’te işlem görmekte olan diğer çimento hisselerinin hem fiyat hem mali yapılarına baktığımızda Gölts çimento kadar kötü fiyatlanan bir çimento şirketi yoktur. Üstelik 9 aylık bilançoları incelediğimizde bütün diğer şirketlerde toparlanma varken  neden Gölts çimentonun mali yapısı  toparlanmamaktadır? Neden kur riski forwart yapılarak azaltılmamaktadır?”

“GRUP ŞİRKETLERİ ARASINDA KÂR AKTARIMI MI YAPIYOR”

Üçüncü soru ise davayla ilgili. Mailde yazılan şu:

“Aksu Enerji tarafından açılan dava sizin de borsaya bildirdiğiniz üzere mahkemece Göl Enerji’ye bağımsız denetçi atanarak tescil edilmiştir. Bu bize maalesef acaba grup şirketleri arası kâr aktarımı mı yapılıyor sorusunu sordurtmaktadır.”

“NEDEN BİR BEDELSİZ ARTIRIMI YAPILMIYOR?”

Tüm yatırımcı dünyasında, hissedar- şirket krizlerinde önemli bir payı olan ‘bedelli-bedelsiz’ sermaye artırımı çatışması, 4. maddeye yansımış.  Çetin bir soru yöneltiliyor:  

“İştiraklerinizin sermayesi 102 milyon TL. Göl Beton 29 milyon TL (yüzde 100 sahiplik), Göl Enerji-yeni ulaşılan sermaye 94,5 milyon TL ve bunun 64 milyon nominal değerine sahip ve Aksu Enerji bedelli sermaye artışına katılmadığından bu 64 milyon TL’lik rakam 76 milyona çıkıyor. Diğer ufak iştiraklerden de takriben 10 milyon nominal hisse gelmekte topladığımızda 116 milyon nominal hisse varlığına sahip bir çimento firmasıyla karşılaşıyoruz. Oysa kendi sermayemiz 7.2 milyon TL oranladığımızda 17 kat fazla bir varlığa sahip durumdayız. Bu durumda iştiraklere devamlı sermaye enjekte ederken neden bir bedelsiz artırımı yapılmıyor?”

“ŞİRKET SAHİPLERİ HİÇ Mİ RAHATSIZ DEĞİL?”

Şirket değerlerini belirleyen fiyatlardan duyulan üzüntü ve kaygı, 5. soruda ortaya çıkıyor: 

“Köklü geçmiş ve isme sahip olan şirket sahipleri sadece enerji firmasının bile şirketten fazla değer taşıdığı şu fiyatlardan rahatsız değil mi (devlet sattığı enerji firmalarına 1 mw için minimum milyon dolar ödemiştir. Bu hesaba göre 102 mw üretimi olan Golts Enerji kabataslak 200 milyon dolar etmektedir.)”

ŞEVKET DEMİREL NE SÖZ VERMİŞTİ?

İsyan satırları, 2015’e kadar şirket ortağı olan, yüzde 3 hissesini sattıktan sonra Göl Yatırım Holding üzerinden Göltaş Çimento’yla dolaylı ortaklığı süren 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in kardeşi iş adamı Şevket Demirel’in yatırımcılarına verdiği bir söz hatırlatılarak sona eriyor. 

Hesap sorma mailinde “Rahmetli Şevket Bey geçmiş genel kurullarda yatırım bittiği zaman sermaye artırımını yapacağının sözünü vermişti” diyen Göltaş Çimento hissedarları, yönetime vicdani bir çağrı yapıyor: “Bu sözü yerine getirerek hem şirket yatırımcıları sevindirmek hem de rahmetli Şevket Bey’in sözünü yerine getirmek istemek biz yatırımcılar tarafından beklenmektedir. “

Mail yukarıda, gözler Göltaş Çimento’da.
Sorular yollandı, sıra yönetimin tavrında…
Bakalım ‘isyan maili’ne ne yanıtlar yollanacak?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 571,50
En Yüksek: 620,50
En Düşük: 561,50
Değişim -5,22 %
FK: 6,34
PD / DD: 2,05
İşlem Hacmi 903.284.007
Toplam Adet: 1.537.480
Ağırlıklı Ort.: 587,51
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan.yilmaz06 Ekim 2018 08:58

    Göktaş ne.durumda.ya.bu.hali .küçük .yatırımcı 400lort.7350.aldık. 7..ay.oldu. 1650..düşerse.bu.yönetim..o.borsadan.aldigi.paralar.nasıl.is.görüyor. yada..halkin.milletin..gözü Borsada.bisyüz.endes..bakmak.oluyor...yaa..bis.yüz.endes..9350.acim.en.düşüķ negatif..ama..göltaş.çimento.borsa.çıksada.yatay.kapatsada.göltaş..aşağı.döğru.inmeye..meyilli.yaa.neler.olur..neeeler..açıklaması .olması .gerekli .

  • cinar07 Mayıs 2018 18:33

    Devlet isini yapsa bu asalaklar parazitlere Kati cezalar verilse borsa bugün 200 binleri coktan gecmis sirketlerin disaridan borclanmasina gerek kalmamisti.bunlar fetodan bile tehlikeli

  • cinar04 Mayıs 2018 01:12

    oyak gurubu haric sirketler denetimsiz.imkb de kafasina göre yan sirketlere bagis.arastirma ne dersen de kari sakliyor parayi eritiyor.hele göltas ilk 3 e girer o Kadar rezil bir kagit

  • Hakan Sözen22 Kasım 2017 19:50

    İHLAS GAZETE'de de örtülü aktarım var. İleri Haber Ajansı firmasıyla bağı araştırılmalı. İHGZT pd/dd 0.40 bu ne Allah aşkına. Şu emir silme işlemini de iptal etsinler artık.

  • IHLAS.ZEDE22 Kasım 2017 18:13

    Sayin editor, sizden ricamiz ihlas grubuyla da aciklama yapmaniz, milleti mahvetti amerikan vatandasi sozde musluman patron mucahit oren

  • çiloğlu22 Kasım 2017 14:30

    zoren bundan fark lı değil borsa 115 bine geldiğinde bile yerlerde surundu borsa 60 binde iken 2.15 borsa 115000 de zoren 1.65 ...küçük yatırımcıyı mahveden şirket tam üç yıl oldu bekle bekle ...

  • sait22 Kasım 2017 12:06

    göltaş a güvenmek ne demek?para garantisi mi?

  • Eyüp21 Kasım 2017 13:03

    Göltaş yatırımcılarını üzmeye devam ediyor

  • ali21 Kasım 2017 10:56

    çimbeton, AFYON ,da aynısı arkadaşlar.hatta bunun gibi bir çok.işin kolayı belli,bankadan yüksek faizli kredi alana kadar,faizsiz vatandaştan al.

  • faruk bulut21 Kasım 2017 10:16

    hlkgyo dada aynısı

  • Uğur 21 Kasım 2017 10:14

    Siz böyle ağladıkçaa çok beklersiniz bedelsizi döltaştaaa...😁😁

  • Ümit sakarya 21 Kasım 2017 10:14

    Göltaşa güvendik. Paralarımızı eritti bitirdi. Eritmeye de devam ediyor. Soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olucaz.

  • Ali21 Kasım 2017 08:10

    Vertu ye bakin ordada uc kagit donmekte