E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal Tower neden halka arz edilmedi---

Global Tower neden halka arz edilmedi

Global Tower neden halka arz edilmedi
24 Ekim 2016 - 10:36 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Turkcell'in Global Tower halka arzından vazgeçmesinin nedenlerini değerlendirdi.

Turkcell'in Global Tower'ı halka arz etmeyi erteleme açıklamasında da piyasa belirsizliklerine ve risklerine vurgu yapılıyor. Bu risklerin ana kaynağı ABD Başkanlık seçimleri ve Fed faiz kararı öncesindeki belirsizlikler olarak öne çıkartılıyor. Bu söz konusu belirsizlikler global piyasalarda birçok siyah kuğu senaryosunun ana kaynağı olabilecek derecede risk oluşturuyorlar. Şu anda 79.000 seviyelerinde olan Borsa ve 3,08 seviyelerindeki kur da ileriye yönelik Borsa endeksi beklentilerinin çok muhafazakar kalmasına neden olmaktadır. Böyle bir ortamda değerleme raporlarına göre alt sınır 3,82 TL ve üst sınır 4,46  TL aralığından yapılacak bir halka arz sonrasında; cari fiyatın halka arz fiyatının çok altına düşmesi durumu söz konusu olabilirdi. Buna neden olabilecek olan etmen de ya kur hareketinin yukarı gitmesi, ya da Borsa İstanbul 100 endeksinin 72.000 – 73.000’lere düşmesi olabilirdi. Bu konuda öngörülebilirliğin daha da artmasını ve piyasa eğiliminin stabilleşmesini beklemek rasyonel bir yaklaşım.

Son yıllarda gerçekleşen birkaç halka arzın başarısız olması, büyük şirketlerin halka açılma konusundaki iştahını azaltmıştır. Aynı zamanda yurtdışında başta Fed kaynaklı olan endişeler, yurtiçinde de siyasi ve jeopolitik risklerden piyasanın olumsuz etkilenmesi, halka arz açısından da uygun bir ortam olmamasına yol açtı. Piyasanın yükseldiği ve risk algısının azaldığı dönemler bu açıdan daha uygun olabilir. Geniş resimde; belirsizliklerin azaldığı ve risk iştahının arttığı dönemlerde halka arzlarda da bir ivme kazanma olması beklenen bir durumdur.

Beklentiler bu şekildeyken, talebin yetersiz kalması da Global Tower halka arz fiyatını ve piyasa değerini olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla daha çok talep toplayabileceği, Borsa’da da yükseliş trendi başlangıcı olabilecek seviyeler beklenecektir. Endeks mevcut koşullara göre pahalı olarak görülüyor; daha doğrusu aşağı hareket beklentisi var. Endeksin temel koşullara göre daha ucuz seviyelerde olduğu bir konjonktür beklentisi, halka arz sonrası daha sağlıklı fiyatlamalar ve yüksek talep görülebilmesi açısından rasyonel görünmektedir.

Kısacası Borsa görece yüksek seviyedeyken ve aşağı hareket beklentisi varken halka arzı gerçekleştirmek yerine; daha uygun seviyelerde ve yükseliş beklentisi varken halka arzı gerçekleştirmek stratejisi olarak özetleyebiliriz.

Enver Erkan / KapitalFX Araştırma Uzmanı

Turkcell, Global Tower'ın halka arzını erteledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ25 Ekim 2016 09:25

    SPK KENDİNİ SORGULAMALI VURGUNCUYU KORUMA ANLAYIŞINDAN ÇIKMALI YATIRIMCI KORUNMALI.

  • DİLAVER24 Ekim 2016 15:52

    TÜRKSELDEN YATIRIMCISI NE KAZANDI KULESİNDEN KAZANACAK BUNU GÖRDÜLER SANKİ

  • alp24 Ekim 2016 14:33

    sanki fed in durumu ve abd baskanlık seçimleri önceden belli değilmiydi. dün mü çıktı piyasaya bu olaylar. millet yemez bunları. talep gelmeyeceği anlaşıldı demiyorlarda.

  • Suat tosun24 Ekim 2016 12:24

    Tabi tabi bizde yedik.alici bulamicaklarini anladilar piyasadaki belirsizlik.amaciniz.ky pahalidan hisse satmak.sonra hop ortak satislarla asagya cokus.artik kylar yeni halka arzlara kazik oldugunu anladilar.

  • gılo24 Ekim 2016 11:21

    ikinci global holding vakası.