E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGlobal ve Logo Yazılım'dan Türkiye'de bir ilk---

Global ve Logo Yazılım'dan Türkiye'de bir ilk

Global ve Logo Yazılım'dan Türkiye'de bir ilk
07 Kasım 2017 - 10:33 borsagundem.com

Yapay zeka ile stok modelini geliştiren ve raflarda hakimiyetini ilan eden Vispera’nın kurucu ortağı Prof. Dr. Aytül Erçil’in şirketine Türkiye'nin ilk kurumsal girişim fonu Actus – Logo Ventures Fonu'ndan yatırım geldi.

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’de ‘girişimcilerin hocası’ denince akla gelen ilk isimlerden olan Prof. Dr. Aytül Erçil’in kurucusu olduğu Vispera’ya önemli bir ortak geldi. 1.2 milyon dolarlık yatırıma imza atanlardan biri de, sermaye piyasalarının yakından tanıdığı bir patron, Mehmet Kutman. Kutman’a ait halka açık Global Yatırım Holding’in şirketi Actus ile hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Logo Yazılım tarafından hayata geçirilen Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Actus-Logo Ventures, değeri 12 milyon dolar olarak belirlenen Vispera Bjilgi Teknolojileri’nin yüzde 10’unun sahibi oldu.    

Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın, Maçkolik’in Kurucu Ortağı Erdem Yurdanur, teknoloji yatırımcısı ve geliştiricisi Erman Turan, Türkiye girişim network’ünde bir çok insanın da öğretim üyesi olarak tanıdığı Prof. Dr. Aytül Erçil’in öğrencileri arasında.

AYTÜL ERÇİL'İN HEDEFİ YÜZDE 15 BÜYÜME

Türkiye'den 'unicorn' yani milyar dolarlık girişim çıkarmak için yola çıktıklarını belirten Aytül Erçin'in şirketi yüksek teknoloji öğeleri içeriyor. Vispera'nın yer aldığı pazarın hacmi halihazırda Türkiye'de 300 milyon dolar. Dünyada ise 30 milyar dolara ulaşıyor. Aytül Erçil, bu nedenle yılda yüzde 15'lik büyüme hedeflediklerini söylüyor. İşbirliği yaptıkları markalar arasında Ülker, Coca-Cola, Unilever gibi firmaların yerel ve küresel operasyonlarının yanı sıra Carrefour gibi marketler de var.

1.7 TRİLYON DOLARLIK CİRO KAYBI

Vispera’nın perakende sektörüne yönelik çalıştığı belirten Aygül Erçil, “Bizim uzmanlık alanımız, makine görmesi ve öğrenmesi yani yapay zeka dediğimiz konular. Daha önce benim fabrika otomasyonlarına odaklı şirketim vardı ve alanında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü bir Alman firmaya sattık. Ve o şirketteki Ar-Ge direktörüm Dr. Ceyhun Burak Akgül ile beraber Vispera’yı kurduk. Vispera’daki hedefimiz perakende sektöründe dünya çapında bir şirket çıkarmak. Türkiye’de bunun vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Vispera’da yaptığımız da, mağaza içi rafların takibi. Şuan biliyorsunuz elektronik alışveriş ile mağaza içi alışverişin birleştiği bir ortam söz konusu. Aslında bizim yaptığımız mağazanın dijitalleşmesi. Ceşitli problemleri var. Birisi ürün rafta yoksa, satılamıyor. Out of stock deniliyor. Bu da dünyada 1.75 trilyon dolarlık ciro kabına sebep oluyor. Bu oldukça ciddi bir rakam” diye konuşuyor.

"12 MİSLİ KAZANÇ SAĞLADIK"

Uyguladıkları sistemin müşteriye 12 misli kazanç getirdiğini vurgulayan Erçil, marketlere ve ürün veren şirketlere yönelik yaptıkları işi şöyle anlatıyor: “Rrafların resminin çekilmesi lazım. Ürün rafta var mı yok mu? Onların dizilimine uyumu? Rakiplere göre ve kendi ürünleri içinde raf paylarının takibi vs. gibi birçok problem var. Bunun için ya manuel olarak resmi çekiliyor ya da sabit kameralar konabilir ya da bir robot dolaşabilir. Bu şekilde resimler çekiliyor. Bunlar bize geliyor, biz de onları işleyip, bulut ortamına rapor yapıyoruz. Ama bunun çok ciddi bir katma değeri var. Mesela müşterilerden biri bu sistemi kullandığı için bir ay içinde bütün KPI’ları yüzde 30 ile 80 arasında arttı ve bize ödediklerinin 12 katı geri dönüşüm sağladılar. Şimdi bizimle global anlaşma yapmak istiyorlar.”

Aygül Erçil, İPSOS’un Vispera’yı ‘global partner’ seçtiğini ifade edoiyor, “90 ülkede birlikte çalışmaya başlıyoruz” diyor. Verdiği bilgiye göre u an İPSOS’la beraber Coca Cola Irak’ı,  Coca Cola Nijerya’yı yapıyorlar.

Vispera Bilgi Teknolojileri’ne yatırıma yönelik hem yurt içinden, hem de yurt dışından bazı gorüşmeler yaptıklarını belirten Erçil, ortaklıkta noktayı koyuyor: “İki tanesiyle ciddi konuşuyorduk, ama Logo Ventures çıkınca, diğerlerinden vazgeçtik. Zaten daha önce Amerika’dan biraz yatırım almıştık. Keiretsu Capital, Amerika dışındaki ilk yatırımlarını bize yaptı. Kanada’ya bile yatırım yapmamışlardı henüz.”

BARIŞ HOCAOĞLU: DÜNYA ÇAPINA ÇIKMIŞ BİR TÜRK YAZILIM ŞİRKETİ POTANSİYELİ ETKİLEDİ

Actus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Barış Hocaoğlu ise Actus - Logo Ventures’in alanında Türkiye’deki ilk kurumsal GSYF olarak kurulduğunu ifade ediyor. Türkiye’de bir üst seviyeye çıkan şirket sayısının son derece az olduğuna işaret eden Hocaoğlu "Niçin Vispera?" sorusuna da yanıt  veriyor: “O yüzden yatırım yapılabilecek bir şirket bulmak zaten başlı başına zorluk. Bir de gerçekten bu şirketin, Logo’nun, yatırımcılarının hepsinin vizyonuyla örtüşmesi lazım. Vispera’ya yatırım kararında önemli olan, ‘hangi şirkete yatırım yapalım, yatırımın geri dönüşü şu kadar olacak’dan ziyade, bu şirketin ‘dünyada ilk defa dünya çapına çıkmış bir Türk yazılım şirketi olması’ potansiyelini taşımasıydı. Bu ümit ve vizyonla yatırımımızı yaptık. Elbette bu bakış açısıyla şirketin değerlemesi de sadece rakamlardan oluşmuyor.”

 

CAHİT GÜVENSOY: BEN DE AYTÜL HOCA’NIN ÖĞRENCİSİYİM

Logo Ventures Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Cahit Güvensoy da ‘ortak’lıkla ilgili şunları söylüyor: "Ben de eski Boğaziçi’liyim ve Aytül Hocamızın öğrencilerinden bir tanesiyim. Türkiye’nin girişimci ekosisteminde, insanlar kulak dolgunluğuyla da olsa birbirini tanır. Eski ortağım Erdem Yurdanur’la bir gün sohbet esnasında Vispera’nın konusu açılınca, buraya yapılabilecek yatırımın artık bireysel melek yatırımcılığın ötesinde çok daha ciddi bir venture Capital – VC, büyüklüğüne geldiğini, bunun da Logo gibi, hem kendisinin katma değer yapabileceği ve hem de ileride Logo’nun da uluslararasılaştırılmasına katkı verebileceğini düşündük. Böyle bir fırsat gördüğümüz için de, bizim fonun kurulma aşamalarına çok paralel bir şekilde devam eden görüşmeler ve hemen arkasından hızlıca noktalandırdığımız bir işbirliği oldu.

Güvensoy yatırım kriterleri ve hedefleri hakkında bilgi verirken,  “Actus Portföy Yönetimi – Logo Ventures fonun kuruluş rakamı 10 milyon TL. Vispera’ya 1. 2 milyon USD yatırım gerçekleştirildi. Hedefimiz 1 milyon dolar civarında üç tane yatırım gerçekleştirmek ve sonrasında yatırımlardaki etkimizi de daha doğru nasıl kulanabileceğimiz ile ilgili bir miktar daha piştikten sonra fonu büyütme rotasına gidiyor olmak. Biz melek yatırımcı değiliz ve belli bir teknik derinliğe, belli bir ürün olgunluğuna ve hatta mümkünse ilk cirolarına ulaşmış olan şirketleri alıp hızlandırabilme vizyonunda olduğumuz için, kendi imkanlarıyla kendi fonlarıyla ya da Melek Yatırım düzeyinde ya da başka VC’lerle o noktaya gelen yatırımlarla devam edebiliriz. Dolayısıyla aşağı yukarı üç yatırımdan sonra bu fonu büyütme gayreti içine girmeyi hedefleyeceğiz” diye konuşuyor.

Vispera hakkında

Vispera, perakende sektöründe mağaza içi uygulama, izleme ve denetim süreçlerinin mükemmelleştirilmesi hedefi ile; hali hazırda kullanılan insana dayalı ve hataya açık geleneksel yöntemler yerine, teknolojiye dayalı görüntü işleme/makina öğrenmesi yöntemlerini kullanarak müşterilerine hızlı, güvenilir ve maliyet avantajlı çözüm sunan bir teknoloji firmasıdır. Vispera, Prof. Dr. Aytül Erçil ve Dr. Ceyhun Burak Akgül tarafından 2014 yılında %100 Türk sermayesi ile kuruldu. Firma, geliştirdiği Vispera Görüntü Tanıma Servisi sayesinde mağazada çekilen raf fotoğraflarından hareketle, raftaki ürünleri pozisyonları ve adetleriyle birlikte tanımakta ve bu sayede raftaki ürün bulunurluğu, önyüz sayısı, rakiplere göre raf payı ve planogram uyumunu kontrol ederek SKU düzeyinde detaylı ve aksiyona dönüştürülebilir raporlar üretmektedir.
Söz konusu hizmet; insan gözünün ayırt edebildiği her ürünü, %99’un üzerinde kesinlik ile tanımaktadır. Dondurma gibi en zorlu alanlarda adeta rakipsiz olan Vispera, çikolata, bisküvi benzeri zor ürünlerde ise %90’ların da üzerine çıkarak, rakiplerine oranla çok daha başarılı sonuçlar elde etmektedir.
Vispera, manuel uygulamaların 1 aya ulaşabilen raporlama sürelerine karşın çok daha hızlı, dolayısıyla uygulanabilir ve çok daha ekonomik çözümler sunabilmektedir.

Actus – Logo Ventures Fonu hakkında

Türkiye sermaye piyasalarının köklü kuruluşu Global Yatırım Holding iştiraki Actus Portföy Yönetimi ve yazılım sektörünün lider ve öncü kuruluşu Logo Yazılım öncülüğünde Türkiye’nin alanında Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kapsamındaki ilk kurumsal girişim fonu; Logo Ventures kuruldu. Fonun kurucuları arasında, yatırım konusunda önemli tecrübelere sahip bireysel yatırımcılar da yer aldı.
Actus Portföy Yönetimi A.Ş. – Logo Ventures girişim sermayesi yatırım fonu; %20’si Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., %20’si Logo Teknoloji ve Yatırım A.Ş., %20’si Actus Portföy Yönetimi A.Ş., %40’ı ise Cahit Güvensoy, Murat Erkurt, Orhan Ayanlar, Alper Akcan ve Cenk Coşkuntürk ortaklığı ile oluşturuldu.
Büyümeye açık olan fonun kuruluş etabındaki kaynak taahhüdü 10 milyon TL olarak belirlendi.
Logo ya da diğer yatırımcıları için stratejik yatırım olması koşulunun aranmadığı Actus – Logo Ventures ile Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan ikinci etap grubu yatırımlar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Fon, her girişim için ortalama 1 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğü hedefliyor.
Actus – Logo Ventures; halihazırda kuluçka döneminde olan ve teknoloji alanında faaliyet gösteren, teknolojisini veya iş modelini henüz kanıtlayamamış ancak büyüme potansiyeli yüksek girişim şirketlerine yatırım yapmayı hedefliyor. Bu şirketlere; borç, sermaye, borç-sermaye karması ve benzeri yollarla yüksek riskli girişim sermayesi yatırımı yapmanın yanı sıra, stratejik destek de sağlamayı hedefleyen fon, şirketlerin büyüme hedeflerine ulaşmasını sağlayarak uzun vadeli değer yaratmayı amaçlıyor.
Actus – Logo Ventures bu doğrultudaki ilk yatırımını, perakende sektörü için görüntü tanıma odaklı teknolojiler geliştiren Vispera’ya gerçekleştirdi. Actus – Logo Ventures, aralarında ABD merkezli Keiretsu Capital fonunun da bulunduğu ilk etaptaki melek yatırımcılardan sonraki ikinci raund yatırımcı olarak Vispera’ya yatırım yaptı. Actus – Logo Ventures 1.2 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirerek, güncel değeri 12 milyon dolar olarak belirlenen Vispera’nın %10’una ortak oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 12,63
En Yüksek: 12,85
En Düşük: 12,50
Değişim 1,04 %
FK: 5,70
PD / DD: 1,79
İşlem Hacmi 162.430.550
Toplam Adet: 12.832.088
Ağırlıklı Ort.: 12,66
Son Değer: 83,20
En Yüksek: 83,85
En Düşük: 78,50
Değişim 5,99 %
FK: 59,36
PD / DD: 3,94
İşlem Hacmi 86.849.082
Toplam Adet: 1.078.337
Ağırlıklı Ort.: 80,54
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yatırımcı Bilgi Merkezi – YABİMER08 Kasım 2017 14:11

    Yatırım demek istihdam demek. İstihdam ise ancak yeni yatırımlarla desteklenirse kalıcı olur. Türkiye gibi güzel bir memlekete yatırım yapmak istihdama katkı sağlamak istiyorsanız aşağıdaki linki inceleyin derim. Tüm kurumlardan sahibinden ayrıca hazineden uygun yatırım fırsatlarını göreceksiniz çok fazla ödemeden yatırımlarınıza başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca yabancı yatırımcılar içinde haritadan bulma özelliği çok etkin.

  • armada07 Kasım 2017 13:55

    sırada armada bilgisayar var.