E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGençler altından soğudu---

Gençler altından soğudu

Gençler altından soğudu
03 Mayıs 2016 - 06:41 borsagundem.com

Düğün sezonu açıldı ancak fiyatların rekor seviyesi evlenecek gençleri altından soğuttu! Kuyumcular ise, sadece alyans alan gençlerin, yeniden altına yönelmesini umutla bekliyor

Altın fiyatları, dolardaki gerileme ve küresel hisse senetlerindeki düşüşten bulduğu destekle uluslararası piyasalarda yükselmeye devam ederken, düğün sezonuna rağmen kuyumcularda ilginç bir durgunluk yaşanıyor. Evlenecek gençlerin, uzun süredir sadece alyans almakla yetindiklerini belirten kuyumcular, ilerleyen haftalarda bu durumun değişeceğinden umutlu.

Bir süre önce 1299 dolarla 15 ayın zirvesini gören altının ons fiyatı, dün bir ara 1300 doları da aşarak yeni bir rekoru test etti. Altının ons fiyatı, dün akşam saatlerinde yeniden 1296 civarına gerilemesine karşın, artış eğilimini sürdürdü. Bu durum, doğal olarak, Kapalıçarşı’da da benzer bir seyir izliyor. Cuma günü dolar/TL’deki düşüş eğilimine karşın altının onsundaki hızlı yükselişin etkisiyle 24 Ayar Külçe Altın’ın gram fiyatı 116.61 liraya kadar çıkmıştı.

Dün 117 lira ile 11 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi test eden altın gram fiyatı, dün akşam saatlerinde 116.05 liraya kadar geriledi.

Kapalıçarşı’daki kuyumcular da, altının yüksek seyrini korumaya devam edeceğini ifade ederken, yükselen fiyatların, yaklaşan düğün mevsimine rağmen, altın alışverişini hareketlendirmediğini belirtiyorlar.

‘Kimse satmıyor!’

Menekşe Kuyumculuk’tan Nazar Özsahakyan, “İnsanlar alsa da azaltarak alıyorlar. Düğün için set alan, artık almıyor. 4 bilezik alan, bunu 2’ye düşürdü. Gençler deseniz, artık sadece iki alyans alıyorlar. Gözümüz yine de onlarda” diye konuştu.

Yurtdışında yükselen ons fiyatlarının altına da tarihi seviyeleri göstermeye devam ettiğini anlatan Özsahakyan, bu durumda daha da yükselir beklentisiyle altın satışlarının durduğunu dile getirdi. Özsahakyan, “Zaten eğer iç piyasada dolar düşüş eğilimi göstermeseydi, altında daha yüksek sınırlar görecektik. Altında fiyat yükselince, bu kez daha da yükselir mi diye bekleniyor. Aslında fiyat yükselince satacaksın, ama bizde hep ters orantılıdır ve beklenir” ifadesini kullandı.

‘Normale dönüş olur’

İstanbul Kuyumcular Odası Danışmanı Gökhan Aksu da, Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artışına gitmemesi durumunda altın ons fiyatlarının 1.400 doları göreceğini, TL bazında da 120 liraya kadar çıkabileceğini ifade etti.
Faiz oranlarının artırılması durumundaysa altın fiyatlarında düşüşün geleceğini belirten Aksu, önümüzdeki birkaç haftanın iyi izlenmesi gerektiğini söyledi. Kuyum sektöründeki son durumla ilgili bilgi veren Aksu, “Psikolojik olarak insanlarda şu andaki durumla ilgili bir sıkıntı, endişe var. Rus ihracatı düşüyor ancak diğer ülke ihracatları normal. Tabii önümüzde bir de geleneksel düğün sezonu var. Alışveriş artışı net olarak hissedilmese de normal seyrine ulaşacağını düşünüyoruz. Altın yatırımı yapanlar belki biraz daha artacak beklentisiyle yol alabilir, ancak diğer tarafta alışveriş her zaman sürecektir” diye konuştu. (Milliyet / Duygu Erdoğan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)