E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişmekte olan ülke borsaları geriledi---

Gelişmekte olan ülke borsaları geriledi

Gelişmekte olan ülke borsaları geriledi
22 Eylül 2014 - 15:40 borsagundem.com

Çin'de teşvik spekülasyonlarının sonlanmasının ardından gelişmekte olan ülke hisseleri geriledi...

Gelişmekte olan ülke hisseleri Çin ekonomi bakanı Lou Jiwei’nin  hükümetin ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvik hamlelerine devam edeceği spekülasyonlarını yalanlamasının ardından 8 haftanın  en düşük seviyesine doğru yol alıyor. Jiwei ayrıca ekonomik büyümenin aşağı yönlü baskı altında olduğunu ve bu ekonomik göstergelere cevap verip bu baskıyı değiştirecek yeni bir politika olmadığını belirtti. Çin ithalatının ağır bir şekilde azalmasının imalat sektörüne olan olumsuz etkisinin diğer ülke piyasalarını da ciddi bir şekilde etkileyebileceği belirtiliyor. Yarın açıklanacak olan Eylül ayı Çin HSBC imalat PMI verisi de gelişmekte olan ülke hisseleri açısından önem taşımaktadır. Çin HSBC imalat verisinin 50,0 olması bekleniyor. Ağustos ayında PMI 52,2 puan olarak açıklanmıştı.
 
Asya hisseleri de yine aynı şekilde Çin ekonomi bakanı Lou Jiwei’nin hükümetin ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvik hamlelerine devam edeceği spekülasyonlarını yalanlamasının ardından 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.
 
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Güney Kore’nin görünümünü durağandan pozitife çevirmesinin ardından para birimi Won dolar karşısında yüzde 0,37 ile 22 Ağustos’tan bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Rus rublesi ise dolar karşısında 4 gün içinde 3.kez zayıf duruma düşerken 21 Temmuz’dan bu yana en büyük kaybına doğru hazırlanıyor.
 
Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına bakarsak, Brezilya reali yüzde 1,02, Şili pezosu yüzde 0,74, Güney Afrika randı yüzde 0,43  ve Türk lirası yüzde 0,29 değer kaybederken Bulgar levi ve Polonya zlotisi yüzde 0,18 değer kazanmıştır.
 
Dubai kökenli Mashreqbank gösterge tahvil satışı için kafa yormaya başladı. Şu an rahatlarının yerinde olduğunu söyleyen Mashreqbank yöneticisi Abdul Aziz Al Ghurair gelecek yıl da bu durumlarının muhtemelen devam edeceğini söyledi. Mashreq, Katar ve Mısır gibi piyasalarda organik büyüme için arayışlara girdi. Banka ayrıca 2.yarı büyümelerinin 1.yarıdaki büyüme oranını yakalayacağını tahmin ediyor.
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ağustos ayı TÜFE verileri açıklandı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,09’dan yüzde 0,43’e yükselirken, yıllık bazda TÜFE ise yüzde 2,33’ten yüzde 2,42’ye yükseldi. Ayrıca Dubai uluslararası havalimanının Ağustos ayındaki yolcu trafiği kalkış pistinde yapılan 3 aylık çalışmanın bitmesinin ardından yüzde 4,3 yükseldi. Yolcu trafiği Temmuz ayında yüzde 10,7 daralmıştı.  Sanayi verileri Dubai’nin çok yükselen emlak piyasasının bir süre yatışabileceğinin sinyallerini veriyor. Emlak fiyatları 1 yılda yaklaşık olarak yüzde 30 yükselmişti. Emirlik endekslerine baktığımızda Abu Dhabi ADX endeksi yüzde 0,47 değer kaybederken, Dubai DFM endeksi yüzde 0,13 değer kazanmıştır.
 
Suudi Arabistan Sermaye Piyasaları Kurumu CMA National Commercial Bank’ın halka arzını onayladı. CMA, hisselerin 19 ekim ve 2 Kasım aralarında olacağını belirtti. Banka, değerinin yüzde 25’ine tekabül eden 500 milyon hisseyi satışa çıkaracak. Suudi Arabistan Tadawul endeksi yüzde 1,53 değer kaybı yaşadı.
 
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Umman’ın banka sektör kredilerinin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 8 ve yüzde 10 arasında büyümesini beklediklerini söyledi.  
 
Bahreyn’de Ağustos ayı TÜFE’si yıllık bazda yüzde 2,7’den yüzde 3,1’e yükseldi. Bu kapsamda Bahreyn borsası yüzde 0,10 değer kazandı.
 
İsrail’de Temmuz ayı imalat üretimi aylık bazda yüzde 0,8 daraldı. İsrail’de imalat üretimi Haziran ayında yüzde 0,5 daralmıştı. Aynı zamanda Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 6,2’den yüzde 6,4’e yükselirken politika faizi ise yüzde 0,25’te sabit bırakıldı. İsrail borsası günü yatay geçirdi.
 
Lübnan’da Ağustos ayı enflasyon rakamı açıklandı. Ağustos ayında yıllık bazda TÜFE yüzde 2,7 olarak açıklandı.
 
Fas’ta Ağustos ayı TÜFE verileri takip edildi. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,1’den yüzde 0,6’ya yükselirken, yıllık bazda TÜFE ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,0’a geriledi.  Fas borsası yüzde 0,14 geriledi.  
 
Diğer MENA ülkeleri borsalarına baktığımızda Ürdün yüzde 0,49, Kuveyt yüzde 0,22 değer kazanırken, Umman yüzde 0,15 ve katar yüzde 0,13 değer kaybetmiştir.''

ALB MENKUL ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)