E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülkelere kötü haber ---

Gelişen ülkelere kötü haber

Gelişen ülkelere kötü haber
21 Eylül 2017 - 11:06 borsagundem.com

Amerikan Merkez Bankası (Fed), piyasaların canını sıkacak bir adım atmaya karar verdiğinde, bunu çok önceden yavaşça ipucunu verip hazmedilmesini sağlıyor... Uğur Gürses Fed kararını yazdı...

Fed, ilk kez haziran ayında, elindeki vadesi gelen tahvillerin bir kısmını yeniden yerine koymayarak bilanço küçülteceğini, bunun kestirilebilir biçimde olacağını açıklamıştı. Dün gece, ekim ayından itibaren bunu yapmaya başlayacağını ilan etti.

İlk üç ayda aylık 10’ar milyar dolar azaltımla başlayacak, üçer aylık kademelerle bir yılda 50 milyar dolara ulaşacak aylık azaltımlar. Böyle yürütülürse Ekim 2018’e gelindiğinde bir yılda Fed, 350 milyar dolar, Ekim 2019’a gelindiğinde ise iki yılda toplam 950 milyar dolar çekmiş olacak. Bugünkü 4.5 trilyon doların neredeyse 5’te birini 2 yılda azaltacak. Fed, faizde ise önümüzdeki bir yılda, dört defada kabaca 1 puanlık bir artışın masada olduğunu da dolaylı olarak söyledi.

Bizim gibi gelişen ülkeler ile riskli varlıklara para yatıranlara kötü haber bu. Çünkü hem son 10 yılda piyasalara saçılan dolarların bir kısmı çekilecek, hem de faiz artacak. Rekor düzeyde fiyat artışları olan mali varlık piyasalarında, işlerin tatsızlaşacağı açık. Zira rekor kazançlardan kimse vazgeçmek istemiyor. Bu yüzden, “kasırga oldu ekonomi yavaşlayacak, faiz artıramaz”, “enflasyon düşük faiz artıramaz” inancını parlatan piyasalara şok oldu bu. Çünkü Fed, her iki gerekçeyi de pek ciddiye almadığını gösterdi. İşte, Fed’in hem bilanço daraltması, hem de faiz artırması bu kazançları tıraşlayacak. (UĞUR GÜRSES - HÜRRİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ibrahim Yorum21 Eylül 2017 22:21

    Bu analiz!!!! de gösteriyor ki abd piyasaları likitide krizinde ki gebelik aşamasını da atlatıp doğuma geçiyor, bu kış abd, rusya ve çinin gazabına sağlam uğrayacak.

  • Kemal,Ertürk,21 Eylül 2017 20:11

    amerika,yavaşyavaş,bir,şeyler,yapıyor,Gelişen,ülkeler,zor,durumda,kalacak,

  • D.demirkan 21 Eylül 2017 19:51

    fıstık dünyayı peşinden sürüklüyor. ekonomi abd ye bağlı atom silahları abd ye bağlı. otur otur kalk kalk.dünya abd nin kölesi.

  • Türkoğlutürk21 Eylül 2017 16:19

    Kaptznın iyisini fırtınada anlarsın. Bol likidite dö neminde enflasyonu düşürmemiş şimdimi düşürecek. Yapacağı belli dervişin notlarına bak yola devam

  • KILIÇ21 Eylül 2017 12:06

    SALLAMIŞ FED BOŞ LAFLARLA SÜSLENMİŞ LAFAZANLIK YAPMIŞ VEDE FAİZE DOKUNMAMIŞSA SEN NERDEN ÖGRENİPTE OKUYORSUN.

  • Ahmet ünal 21 Eylül 2017 11:49

    Yorum cok dogru bayagı sıkıntılı olacak gibi