E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişen ülkeler için karamsar raporlar---

Gelişen ülkeler için karamsar raporlar

Gelişen ülkeler için karamsar raporlar
21 Nisan 2014 - 08:47 borsagundem.com

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde Paskalya öncesi Cuma olarak bilinen ‘Good Friday’ nedeniyle Avrupa ve ABD borsaları tatildeydi

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:

"REHAVET Mİ? SOLUKLANMA MI?   

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde Paskalya öncesi Cuma olarak bilinen ‘Good Friday’ nedeniyle Avrupa ve ABD borsaları tatildeydi. Yurtiçinde ise son dönemlerde yurtdışından genellikle ayrışan hareketler gözlenmesine rağmen bu tatil nedeniyle oldukça sakin seanslarla hafta tamamlandı.. İşlem hacminin de göreceli düşük kaldığı günde BIST100 endeksinin hareket bandı da sınırlıydı ve gün yüzde 0,12 düşüşle 73.500 ara direncinin hemen altında tamamlandı, haftalık bazda ise artıda bir kapanıştan bahsedebiliriz, bu hafta BIST100 yüzde 1.02 değer kazandı..
   
Ukrayna’da tansiyonun Cenevre Zirvesi ile yatışması sonucu şimdilik siyasi ve jeopolitik küresel riskler ajandada arka sıralara ötelenmiş durumda ki Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna’da bir havaalanına indiği yönündeki haberler hatırlanacak olursak ciddi baskı yaratmış, altın fiyatlarını da olumlu ABD verilerinin baskılarından kurtararak yeniden 1.300 dolar sınırına getirmişti.. Risk iştahında geri çekilmeye neden olan bu gelişmede şimdilik bir uzlaşı olması rahatlatıcı ancak gündemin yeniden ısınması halinde (ki haftasonu Rus yanlıları Slavyansk'ta 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından sokağa çıkma yasağı ilan ettiler) benzer reaksiyonlarla karşılaşmayı beklemeye devam ediyoruz.. Bu gerginlik her ne kadar gündeme geldiğinde altın fiyatlarını destekliyor olsa da altın tarafında geçen hafta gelen bir açıklamayı da dikkate almak gerekiyor. Dünya altın ithalatının yüzde 25’ini gerçekleştirerek en büyük talebe sahip olan Hindistan’ın Maliye Bakanı geçen yıl başlatılan ve cari açıkla mücadeleyi amaçlayan ithalat sınırlamalarının devamının planlandığına dair sinyaller verdi..
   
Bu açıklamanın devamı olarak bir aksiyon gelmesi halinde altın tarafında beklentiler bozulmaya devam edeceğinden güvenli liman olarak Amerikan dolarının daha tercih edilebilir hale gelmesi söz konusu olabilir ancak burada da FED’in stratejisi devreye giriyor ve FED Başkanı Yellen’ın son açıklamalarına bakıldığında hala güvercin bir ton devam ettiğinden şimdilik piyasaların özellikle de gelişmekte olanların (EM) keyfi yerinde görünmekte.. Gelişmekte olan ülkelerden bahsetmişken büyük küresel bankalardan gelen raporlarda da EM’ler için bir karamsarlık ön plana çıkıyor.. Son zamanlarda yeniden cazibe merkezi haline gelmeye başlamış olan gelişen piyasalar için Şubat sonunda başlayan rallinin güç kaybederek zayıflamaya başladığı yorumlarının yapıldığını belirtmek isteriz.
   
Bu noktada yeniden yurtiçine döndüğümüzde geçen hafta 72.000 desteğinin altına sarkılan satışlar gördük. Ancak bu destek şu ana dek tepki verip çalışarak teknik görünümü olumlu tutmaya devam etti. Gelişen piyasa kurlarında yeniden bir satış baskının TL’yi baskılaması senaryosu görünümü bozucu etkiler yaratabilir. Ancak bizim beklentimiz önceki haftalarda da dile getirdiğimiz gibi gösterge tahvil faizi tek hanede kalmayı ve de DolarTL’de 2.12’nin altında kalmayı sürdürdüğü sürece 73.000-75.000 bölgesinin hedefte kalmaya devam edebileceği yönünde… 72.000 ise yine görüşümüze göre şuan için en önemli seviye. Bunun altında kalınması teknik olarak olumlu kalma çabasındaki bu tabloyu bozabilir ve bu da 71.500’de tutmaya devam ettiğimiz stoploss’un çalışmasına neden olabilir.
   
Bu haftanın gündemine baktığımızda  yurtiçinde TCMB’nin Perşembe günü PPK toplantısı var. Bu toplantıda faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyoruz ki TCMB Başkanı Başçı’nın istifa edeceği söylentilerini de boşa çıkaran ve bu şekilde yurtiçi piyasayı da destekleyen TCMB Olağan Genel Kurulu sonrası açıklamaları da beklentimizi desteklemekte diye düşünmekteyiz. Bunun dışında dışarıda bizim kapalı olduğumuz 23 Nisan günü Avrupa ve ABD’de öncü imalat PMI verileri açıklanıyor olacak, haftanın devamında da Almanya’da IFO endeksi, içerde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi izlenecek veriler arasında ön plana çıkıyor.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)