E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGelirde sayılarla ekonomik mucize!---

Gelirde sayılarla ekonomik mucize!

Gelirde sayılarla ekonomik mucize!
24 Eylül 2016 - 08:11 borsagundem.com

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, TÜİK'in son açıkladığı kişi başı gelirdeki dikkat çekici noktayı ve gelir eşitsizliğini kaleme aldı.

Sayılarla ekonomik mucize!

Bugün sizi sayılara boğacağım… Yavaş okuyun, adaletsizliği hazmedin.

Adaletsizliğin sadece mahkemelerde olmadığını Türkiye'de herkes tarafından yaşandığını görün, anlayın.
Resmi rakamı İstatistik Kurumu açıkladı; Kişi başı gelir yıllık 26 bin 234 lira… Böl 12'ye, aylık 2186 liraya geliyor. Fazlasını kazanıyorsanız ortalamanın üzerindesiniz. Şanslısınız!

Aslında siz fazlasını kazandığınızı sanıyorsunuz ama kazanmıyorsunuz!

Eşiniz çalışmıyor ve bir küçük çocuğunuz varsa 3 kişisiniz… Aylık maaşınız 8 bin lira brüt bile olsa bu geliri tutturamıyorsunuz ama idare ediyorsunuz. Lüks sizin için bir hayal, üç vakte ödeme zorluğuna düşeceksiniz.
Üzülmeyin Türkiye'nin yüzde 80'i sizin gibi veya sizden kötü… İyi olan yüzde 20'lik kısım ile aradaki uçurum o kadar fazla ki, onlar ortalamayı yukarı çekiyorlar, siz fazla kazanıyor görünüyorsunuz.

Herkes devlete çalışıyor

Hadi aylık gelirinizin 8 bin lira brüt olduğunu farz edelim. İyi para… Yılda 96 bin lira brüt maaş alıyorsunuz demektir.
Devlet, vergileriyle işin içirişine dâhil olunca elinize geçecek para yılda 63 bin 792 liraya gelir. Siz aylık maaşım 8 bin lira alıyorum diye dolaşırsınız ama gerçekte 5 bin 316 aylık net paraya çalışıyorsunuzdur.
Peki, zam yapmıyor diye arkasından atıp tutuğunuz işveren ne yapsın? Size ayda 8 bin lira brüt, 5 bin 316 lira net para verebilmenin ona maliyeti 9800 lira… Şöyle bir toparlarsak, aldığınız yıllık 63 bin 792 liranın işverene yıllık maliyeti 117 bin 600 liraya gelmektedir. Ardaki 53 bin 808 lirasını devlet almaktadır. Size 10 lira zam yapmak için 18 lira kaynak gerekmektedir.

Asgari ücretli ülke

İstatistik Kurumu bize diyor ki, Türkiye'nin en çok para kazanan yüzde 20'si ülke gelirinin yüzde 46'sına sahip… Kalan yüzde 80, milli gelirin yüzde 56'sını bölüşüyor. Kişi başı ne kazanıyorlar? Yaklaşık ayda 1500 lira net… Asgari ücret ne kadar? Net 1300 lira… Üçün, beşin hesabını yapmazsak ülke neredeyse asgari ücretle geçiniyor!
İşte dünyanın kıskandığı hatta Ekonomi Bakanı Zeybekçi'nin; ““Darbe girişiminin ardından Türkiye'de her şey ‘mucize' denilebilecek kadar iyi bir noktada…” dediği ekonomik tablo bu! Doğru söylüyor; Böylesi bir tabloda her şey ‘mucize' denilebilecek kadar iyi bir noktada!

Murat Muratoğlu / Sözcü

TÜİK: Gelir eşitsizliği bir önceki yıla göre arttı

 

Tüketici güveni marketlerde paniğe neden oldu

 

Tüketici güven endeksi Eylül'de %0,2 düşüşle 74,3 oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)