E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGeçtiğimiz hafta bilinmesi gereken 4 önemli olay---

Geçtiğimiz hafta bilinmesi gereken 4 önemli olay

Geçtiğimiz hafta bilinmesi gereken 4 önemli olay
02 Aralık 2016 - 09:33 borsagundem.com

Piyasalarda büyük etkiye neden olan olaylar

-OPEC toplantısı hafta gündemine oturdu

Küresel arz fazlası ve düşük talep sebebiyle petrol fiyatlarında Haziran 2014’den itibaren düşüşler yaşanıyordu. Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmeyi durdurmak adına OPEC üyeleri ise Eylül ayında yaptıkları toplantıda arzın kısılması konusunda karar aldı. Eylül ayından itibaren takip ettiğimiz gelişmeler ve üye ülkelerden gelen açıklamalar piyasada belirsizlik yaratmıştı. Her ne kadar süreç boyunca siyasi çekişmeler yaşansa 30 Kasım’da Viyana’da arzın kısılması konusunda fikir birliğine varıldı. Karar aslında ayı piyasasına girmiş petrol fiyatlarının tekrardan hızlı yükselmesinden ziyade daha fazla düşmesinin önüne geçmek adına atılmış bir adım olarak yorumlanıyor. Karara göre günlük üretim 1,2 milyon varil azaltılacak. Belirsizliği artıran iki ülke olan İran ve Irak da arz kısılması konusunda karara uydu. Görüş birliğine uymayan üye ise tek Doğu Asya ülkesi olan Endonezya oldu. Ayrıca Endonezya OPEC üyeliğini askıya alacağını da açıkladı. Endonezya’nın bu karara uymaması OPEC için bir olumsuzluk teşkil etmeyeceği düşünülüyor. Kararın Suudi Arabistan ve ABD’li üreticilerin işine yarayacağı konusunda görüşler mevcut. Günlük arzında 486 bin varil azalışa gidecek olan Suudiler üretim noktasında kayıp yaşayacak fakat petrol fiyatlarında yükselişin devam etmesi gelirleri artıracağından bu kaybı kazanca çevirebilir. Yatırımlar noktasında da aktivitenin tekrardan artması sonucu dondurulmuş projelerin yeniden hayata geçebileceğini bekleyebiliriz. ABD’li üreticiler de artan petrol fiyatlarıyla birlikte üretimi artırarak görece yüksek maliyetlerini telafi etme imkanı yakalayacaktır. Bu noktada yükselen petrol fiyatları ABD ekonomisi için de olumlu bir tablo oluşturacaktır.

-Güçlü veriler ve Dolar endeksinde değer kazanımları

Trump’ın alt yapı harcamalarını artırarak ekonomik büyümede ivmeyi artıracağı beklentileri ve Fed’in yaklaşan Aralık ayı toplantısı ile birlikte faiz artırımına kesin gözüyle bakılması Dolar’a olan talebi artırarak küresel anlamda değer kazanımlarını beraberinde getirdi. Bu hafta başında gözlerin açıklanacak önemli verilere çevrilmesi ile Dolar başladığı ralliye ara verdi. Yalnız açıklanan veriler Dolar için olumlu senaryoyu desteklemeye devam etti. Üçüncü çeyrek büyümesi %3,2 oranında gerçekleşen ABD ekonomisinde ADP tarım dışı istihdamı 216 bin olarak beklentilerin çok üzerinde açıklandı. Hane halkı gelirlerinde de artış kaydedildiğini görüyoruz. Genel itibariyle açıklanan veriler oldukça iyi performans gösteren bir ekonomiyi işaret ediyor. Bu algıyla birlikte Dolar endeksinde yaşanan yükselişe Petrol fiyatlarının yukarı hareket etmesi de destek sağladı. Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam verisi önemli. Çok uç rakamlar görmediğimiz müddetçe beklentilerle paralel ya da beklentilerin biraz altında kalan bir istihdam seviyesi olumlu senaryoyu bozmayacaktır. Fed önem verdiği büyüme, istihdam ve enflasyon seviyelerinden memnun görünüyor. Bu noktada yatırımcılar sinyal aramak adına yılın son TDI verisine önem verecektir.

-Asya tarafında yaşanan kısıtlamalar

Asya piyasalarında dikkat çeken haber ise Çin’den geldi. Çin Yuan’ın ülke dışına çıkarılması konusunda kısıtlamaları artırdığını açıkladı. Son dönemde Yuan cinsi fonların ülkeden çıkışları dikkat çekti. Bunun üzerine Çin yetkilileri sermaye çıkışlarını engellemek adına geçerli bir neden olmadan Yuan’ın ülkeden çıkışlarını engelleyecek. Çin’de kamu bankalarının Yuan’ı desteklemek adına Dolar sattıkları da gelen haberler arasında. Atılan bu adımlar ile ülkenin kendi para birimini ülke içinde tutması ekonomik aktivite açısından da olumlu algılanabilir. Özellikle hedeflenen enflasyona doğru ilerleme kaydetmek adına bu gelişmeler önemli.

-İtalya referandumu

4 Aralık’ta gerçekleşecek olan ve anayasal reformları içeren referandum Euro Bölgesi için belirsizlik yaratıyor. Senatonun küçültülmesi ve senatörlerin atama yoluyla göreve gelmesini içeren referandum için evet sonucu çıkması merkezi hükümetin güçlenmesini sağlayacak. Piyasada hayır oylarının çoğunlukta olacağı beklentileri ile fiyatlamalar gerçekleşiyor. Başbakan Renzi eğer halk “hayır” kararını verirse istifa edeceğini açıkladı. Böyle bir durum ise İtalya’da erken seçim olayını gündeme getirir. Bu durumda da yapılacak seçimler ile Beş Yıldız Hareketi iktidara gelebilir. Bu parti içerisinde de AB’den çıkışı savunan görüş oldukça fazla ve ilerleyen süreçte AB’den çıkış yönünde yeni bir referandum gündeme gelebilir.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)