E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGallup'un araştırması! ABD Trump ile itibar kaybetti---

Gallup'un araştırması! ABD Trump ile itibar kaybetti

Gallup'un araştırması! ABD Trump ile itibar kaybetti
19 Ocak 2018 - 07:32 borsagundem.com

134 ülkede yapılan araştırmaya göre Trump döneminde dünyada ABD’nin liderliğine duyulan takdir azaldı

Gallup kamuoyu araştırma şirketinin 134 ülkede 1000 yetişkine sorarak gerçekleştirdiği ankete göre, Donald Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana dünyada ABD’nin liderliğine duyulan takdir azaldı.

Gallup'un son anketine göre, 134 ülkede ABD'nin liderliğine duyulan beğeninin ortalaması yüzde 30'da kaldı. Bu oran, Trump'tan önceki başkanlar Barack Obama ve George W. Bush'un döneminin de altında.

Obama'nın başkanlığının son yılında bu oran yüzde 48, Bush'un döneminde de yüzde 34'le düşük bir seviyedeydi.

ABD'nin liderliğini onaylamayanların ortalama oranı, 15 puan artarak, yeni bir rekorla yüzde 43'e ulaştı.

MÜTTEFİKLERİN 'ONAYINDA' KESKİN DÜŞÜŞ

Ortalaması alınan 134 ülkenin 65'inde onay oranları keskin bir düşüş gösterdi. Bu ülkelerin çoğunun ABD'nin müttefiki olması da dikkat çekti.

Kanada, Norveç, Belçika ve Portekiz'de 2016'da ABD'nin liderliği büyük oranda desteklenirken, son ankette ortalama 40 puan düşüş yaşandı.
ABD'nin liderliğinin onayın yüzde 10'dan fazla arttığı ülke sayısı ise sadece dört oldu. Bu ülkeler 17 puanlık artışla Liberya, 15 puanlık artışa Makedonya, 14 puanlık artışla İsrail ve 11 puanlık artışla Beyaz Rusya olarak sıralandı.

İSRAİLLİLER YÜZDE 67 İLE DESTEKLİYOR

Ankete göre İsrailliler'in yüzde 67'si ABD'nin liderliğini destekliyor. Bu oran Bush yönetimi dönemindeki destekle aynı. Gallup'un araştırması, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak resmen tanıdığı tarihten önce yapıldı; ancak Trump başkanlık kampanyası boyunca zaten bu vaatte bulunuyordu.

ABD merkezli araştırma şirketine göre, dünya Trump’tan çok Putin’e güveniyor
ABD'nin saygınlığını en fazla yitirdiği ülkelerse Amerika kıtasından. Kıta ülkelerinin neredeyse tamamında bu oran yüzde 24'e düştü. Bu oran, Obama'nın görevdeki son yılındaki onay oranının neredeyse yarısı.

AVRUPA'NIN ONAYI YÜZDE 25'TE KALDI

ABD'nin Avrupa karnesi de çok iyi değil. Avrupa'da onay oranı yüzde 25'te kaldı. Asya'da da oran yüzde 30'e düştü.

RUSYA'DA ABD YÖNETİMİ YÜZDE 8 ONAY GÖRÜYOR

Gallup'un anketine göre Rusya'daki onay oranı yüzde 8 oldu. Bu oran, Rusya'da ABD liderliğinin onay görme oranının 'Avrupa'nın en düşük oranı' olduğunu ortaya koyuyor. Diğer yandan, Obama liderliğinde bu oranın yüzde 2 olduğu hatırlanırsa, Trump yönetiminin artış gösterdiği söylenebilir.

ABD'nin liderliğine en çok destek, yüzde 51'le Afrika kıtasından. Ancak bu oran, geçen yıllara ve eski başkanların dönemlerine göre de düşmüş durumda. Uzmanlara göre, Trump'ın geçen hafta Afrika ülkeleriyle ilgili olarak kullandığı küfürlü ifade nedeniyle destek oranı daha da düşebilir.
Anket ayrıca ABD'nin, rakip olarak gördüğü Çin ve Rusya'yla aynı orana gerilediğini de ortaya koydu.

Gallup bu oranların, ABD'nin uluslararası nüfuzunu da etkilemiş olabileceğini açıkladı. Ankete göre Almanya yüzde 41 onay oranıyla ABD'yi yerinden etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)