E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFT: Türkiye'de eski kötü günler geri gelebilir---

FT: Türkiye'de eski kötü günler geri gelebilir

FT: Türkiye'de eski kötü günler geri gelebilir
24 Mayıs 2018 - 11:16 borsagundem.com

FT, dolar kurunun lira karşısında rekor kırmasını "Liradaki düşüş Türkiye'yi faiz artırımına zorladı" başlığıyla sürmanşetinden verdi

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, dolar kurunun lira karşısında rekor kırmasını "Liradaki düşüş Türkiye'yi faiz artırımına zorladı" başlığıyla sürmanşetinden verdi ve konuyla ilgili hem bir haber/analiz hem de başyazı yayınladı.

BBC'nin aktardığı habere göre FT, "Akıllı bir yönetici, neyi kontrol edemeyeceğini bilir" başlıklı başyazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın piyasaların faiz artırım talebine karşılık vererek doğrusunu yaptığını belirtti ve şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan, küresel finansın seyrinin ne derse ona göre hareket etmeyeceğini öğreniyor. Akıllı bir yönetici, politikalarını da değiştirmeyi bilmelidir. Faizlerin yükseltilmesi doğru bir karardı. Başka benzer adımlar atmak durumunda da kalabilir."

FT, başyazısında, liradaki düşüşün önlenememesi halinde 2001 yılındaki kriz öncesi görülen "eski kötü günlerin" yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.

"Esas soru artırımın yeterli olup olmayacağı"

FT yazıda, Türkiye'deki yüksek enflasyon, cari açığın finansmanı için yabancı sermaye girişine duyulan ihtiyaç ve kurdaki yükselişin döviz borcu olan şirketler üzerine yarattığı baskılar gibi ekonomiye yönelik bir dizi ciddi riskin sürdüğüne dikkat çekti:

"Tüm bu risklerin ışığında harekete geçilmesi şarttı. Esas soru Merkez Bankası'nın 'geç likidite penceresinde' yaptığı 300 baz puanlık faiz artımının yeterli olup olmayacağı. Bunun alternatifleri döviz rezervlerini kullanmak ve sermaye kontrollerine başvurmak olur. Sermaye kontrollerine başvurmak ülkeye fon girişini azaltır.

Türkiye'nin döviz rezervleri Nisan ayı sonu itibariyle 85 milyar dolar olduğundan dolayı ilk seçeneğe başvurmak mümkün görünüyor. Ancak Ağustos 2016'dan bu yana rezervler 17 milyar dolar azaldı. Rezerv kullanımının da bir sınırı var."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet24 Mayıs 2018 13:53

    Kendilerine medeni Vampirler kanımızı içmeye devam ediyor.Onlar cebinizden paranızı çalmak için her türlü planı yaparlar.Onların zengin olması için seni beni sömürmeleri gerekiyor.

  • ONUR24 Mayıs 2018 17:33

    adam olucan akıllı olucan üreticen çalışıcan halkını ezdirmicen. fabrikanı satmıcan. o zaman sana hiç birşey yapamazlar.

  • teker24 Mayıs 2018 12:11

    ekonominin tekerini durdurmayacaksın az da olsa hareket halinde olcakki çabuk hızlanabilesin izim tekerler patladı haberimiz yok

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2018 12:08

    mandacılar yine haltetmeye başladı.

  • KILIÇ24 Mayıs 2018 11:30

    ÖNLEM ALMAKTA ÇOK AMA ÇOK GEÇİGİNCE HERKES AKIL VERİYORDU UYKU MODUNA GİRİNCE UYANMAK ZOR OLUYOR GÖZ GÖRE GÖRE BATIŞIN EŞİGİNE GELİYORUZ DAİMA ŞU SİTELERİ BİLE OKUSA YETERLİ 3 YIL ÖNCE YAZDIM GELECEKTE ÇOK ZOR GÜNLER BİZİ BEKLİYOR PARALARI TAŞA TOPRAGA GÖMMEK DOGRU DEGİL BUNA BİR ÖNLEM ALINMALI DİYE DİYE DİLİMDE TÜY BİTTİ DAG TEPE DEMEDİK PARALARI GÖMDÜK BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDAYIZ . (M)

  • bu dünyadan biri24 Mayıs 2018 11:29

    Tüketerek ve israfla büyümenin sonuna geldik. Mirasyedi gibi sattık yedik, çarçur ettik, şimdi bedel ödeme zamanı geldi. Cari açık buraya kadar sürdürülebilirdi. AKP kolikler hala uykuda bakalım ne zaman uyanacaklar.

  • gobel6624 Mayıs 2018 11:57

    AK parti yeni kurulmuş bir parti ve bu partiye oy veren kişiler en profosyonel kişiler, nitekim bundan önce değişik partilere oy veriyorlardı. Sözünüz CHP takımını tutan insanlara sanırım, onlar yense de yenilse de CHP'ye oy veriyor.

  • mehmet yılmaz24 Mayıs 2018 11:26

    fiç+tüsiat+ft+bloomberg ekonomik darbe saldırsı devam ediyor.15 temmuz mağlubiyeti acıtmış fetöş gibi.

  • hoca24 Mayıs 2018 13:42

    Doğruyu tavsiye ediyoruz hain diyorlar. boşverin, bir düşünce adamının dediği gibi içinde boğulsunlar. Anca o zaman akıllanacaklar.