E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFrexit piyasaları tedirgin etti---

Frexit piyasaları tedirgin etti

Frexit piyasaları tedirgin etti
06 Şubat 2017 - 17:39 borsagundem.com

Fransa'da Başkan adayı Le Pen seçim kampanyasını başlattı

Le Pen küreselleşme karşıtı söylemlerle beraber Euro bölgesinden ayrılmayı ve Avrupa Birliğinden ayrılmak için ise referandum sözü veriyor. Brexit ve Trump ile yükselen popülist trende Fransa'nın da katılması hali hazırda çatırdayan Birlik için büyük bir risk unsuru. Bölge Ekonomisinde bir diğer çatışmayı ise ABD Başkanı Trump'ın danışmanı Navarro'nun Almanya'yı kur manipülasyonu ile suçlamasıyla başladı. Almanya Finans Bakanı Schauble Navarro'nun söylemine katılırken Avrupa Merkezi bankasını suçladı. Schauble genişlemeci para politikası önlemleri alındığında zayıf Euro'nun ticaret fazlasını tırmandıracağı konusunda uyardığını ifade etti. Ancak güçlü Euro da birlikteki diğer ülkelerin rekabet kabiliyetini elinden alabilir. Bugün AMB Başkanı Draghi'nin TSİ 17:00'da yapacağı Avrupa parlamentosundaki konuşma da hem kur açısından hem de son zamanlardaki gündem açısından önemli olabilir.

TCMB Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunu Yayınladı
TCMB yayınladığı enflasyon raporunun ardından, Ocak ayı için fiyat gelişmeleri raporu yayınladı. Ocak ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 9.22 seviyesine tırmanmıştı. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışa ek olarak liradaki değer kaybı da hızlı tırmanışın arkasındaydı. Raporda girdi fiyatlarının arttığı ve genel olarak üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansıdığı bir dönem olduğu ifade ediliyor. Bunun yanı sıra hizmet sektöründe de yüksek oranlı fiyat artışı gözlendiği belirtiliyor.

EURUSD
Kurda yeni haftaya satıcılı başlangıç yaptık. Avrupa'da politik risklerin yeniden gündeme gelmesi ve doların kayıplarının bir kısmını geri almasıyla kur 1.0740 seviyesine kadar geriledi. Piyasada veri akışının da sığ olmasıyla odakta Avrupa Merkez Bankası Başkan Draghi'nin yapacağı konuşma var. Avrupa parlamentosunda konuşma yapacak Draghi'yi zor sorular bekliyor. Enflasyondaki yavaş toparlanma ve Bölge ekonomisindeki iyileşme düşünüldüğünde Draghii'nin parasal teşvik programını savunması bekleniyor. ABD Başkanı Trump'ın danışmanı Navarro'nun düşük Euro'nun Almanya'yı daha rekabetçi yaptığını savunması sonrasında Almanya Finans Bakanı Schauble da bu ifadelere katıldığını belirtti. Schauble AMB'nin uyguladığı genişlemeci politikaları suçlarken, zayıf Euro'nun Almanya'da ticaret fazlası yarattığına dikkat çekti. Almanya Şansöylesi Merkel'in ABD'nin tarife uygulaması halinde çok uluslu bir tepki verilmesi gerektiğini savunmasıyla haftayı 1.0790 seviyesinde açan hareket 1.0710 desteğine kadar geriledi. 1.0700 seviyesinin altında kalıcılık sağlanırsa 1.0670-1.0650 destekleri takip edilebilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.0770-10800-10830 dirençlerinde hareket hız kesebilir.

USDTRY
Hem yurtiçinde hem ABD tarafında veri akışı açısından oldukça sakin bir gün geçiriyoruz. Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde ABD'den açıklanan ortalama saatlik kazançların beklentilerin altında kalması dolarda gevşemeyi beraberinde getirirken, geliişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte Türk Lirası'nın da değer kazandığı bir günü geride bırakıyoruz. Diğer taraftan bu akşam açıklamalarda bulunacak FOMC Üyesi Harker'in konuşması kurdaki hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise kurda yaşanan geri çekilmenin devamında 3,6560 desteğinin aşılması durumunda 3,6350 desteğine geri çekilme görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise ilk direnç seviyemiz 3,7050 seviyesinde bulunuyor. 3,7050'nin aşılması durumunda yükseliş hız kazanabilir. Bu durumda 3,7350 direnci takip etmemiz gereken önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
İngiltere'nin AB tek pazarına üyeliği gözden çıkarılmasıyla İskoçya'da yeniden bir bağımsızlık referandumu gündeme geldi. İskoçya'da 2014'te Birleşik Krallıktan ayrılmak için yapılan referandumda 10 puanlık bir marjinle kalınmasına karar verilmişti ancak İskoçya'nın çoğunluğunun AB'de kalmak istemesi bu referandumda farklı sonuçlar yaratabilir. Bir yandan da İngiltere parlaamentosunda 50. maddenin yürürlüğe konabilmesi için hazırlanan yasa tasarısı görüşülmeye devam ediyor. Hükümetin parlamentoda ufak bir farkla çoğunluğa sahip olması yasa tasarısını şu anki haliyle geçirilmesini de zorlaştırabilir. Nihai oylamanın ise 8 Şubatta yapılması planlanıyor. Kurda ise yukarı yönlü harekette 1.2500-1.2530-1.2570 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2450 ve 1.2400 seviyeleri güçlü destek konumunda.

BRENT
Petrol fiyatlarında yeni hafta da yatay bir görünüm ile başladı. Bugünün en önemli gelişmesi Rusya enerji bakanı ve Venezuela petrol bakanın Moskova'daki buluşmasıydı. İki ülke de petrol fiyatlarının düşüşünden en fazla negatif etkilenen ülkelerin başında geliyor. OPEC ve OPEC dışı anlaşmanın yapılabilmesi için üst düzey performans sergileyen iki ülkenin petrol bakanı, uygulanan anlaşmanın detaylarını görüşmek üzere bir araya geldi. Öte yandan bugün Rusya Maliye Bakanlığı petrol fiyatlarının seyri hakkında öngörüde bulundu. Yapılan açıklamada, petrrol fiyatının söz konusu süreçte Rusya ekonomisi için hala ana risk unsurlarından biri olduğu ve arz-talep koşulları göz önüne alındığında 2017-2019 döneminde varil fiyatının 40-60 dolar civarında olacağını duyurdu. Teknik olarak ise 57.30-56.50 arasında sıkışan Brent petrolde, bu aralığın geçilmesi durumunda hareketlilik hız kazanabilir. 57.30'un üzerinde 57.60 ve 58.30 seviyeleri takip edilebilir. Aşağıda ise 56.50 desteği kırılırsa 56.00 ve 55.60 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Fransa seçimleri yaklaşırken, aşırı sağcı aday Marine Le Pen'in hafta sonu açıkladığı seçim programının ilk maddesinde Fransa'nın AB'den ayrılmasının yer alması, Avrupa Birliği'nin dağılma riskini tekrar ortaya çıkardı. Artan küresel riskler ile birlikte güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin artması altın fiyatlarında da yükselişi beraberinde getirdi. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yüzde 2'nin üzerindeki geri çekilme de altına destek olan önemli gelişmeydi. Teknik olarak baktığımızda ise yükseliş hareketinin devamında 1232 dolar direncinin aşılması durumunda ilk hedef olarak 1240 dolar direnci takip edilmeli. Geri çekilmelerin sınırlı olmasını beklemek daha doğru olacaktır. Bu sınırlı geri çekilmelerde ise takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleri 1220-1222 Dolar bandı ile 1213-1215 dolar bandı olarak karşımıza çıkıyor.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)