E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFransa seçimleri için risk senaryoları---

Fransa seçimleri için risk senaryoları

Fransa seçimleri için risk senaryoları
11 Nisan 2017 - 04:25 borsagundem.com

Önde gelen finans kuruluşlarına göre Fransa’da aşırı sağın güçlü adayı Le Pen’in seçimleri kazanması halinde Avrupa borsalarında ve euroda çift haneli düşüş yaşanacak. Macron’un zaferi ise Avrupa’ya para akışını artıracak

Avrupa’nın siyasi ve ekonomik geleceği açısından kritik önemde görülen Fransa’da başkanlık seçimlerine iki hafta kaldı. Kamuoyu yoklamalarına aşırı sağ Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in 23 Nisan’daki ilk turu kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anketler Le Pen ile merkez sağdaki Emmanuel Macron’ın yüzde 25 oy oranıyla baş başa baş gittiğini gösteriyor. Bu durumda Le Pen ve Macron’un mayıs ayında yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelmesi bekleniyor. Ancak aşı solun adayı Jean Luc Melenchon’un hızlı yükselişi piyasalarda gerginlik yaratıyor. Önde gelen finans kuruluşları seçimlerde nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı ve bunun nasıl riskler doğurabileceğine dair tahminler yapmaya başladı. Bazı bankaların stratejistlerinin ve ekonomistlerinin Fransa seçimlerine ilişkin piyasa senaryoları şöyle:

CITIGROUP

Amerikan bankacılık grubu Le Pen’in kazanma şansını yüzde 25 olarak görüyor. Citi, merkez sağın diğer adaylarından Fillion’un sandıktan birinci çıkacağına dair temel senaroyonusu değiştirdi. Citi’ye göre şu an Macron’un kazanma şansı yüzde 35, Fillion’un yüzde 30 ve solun adayı Melechon’un sansı şüzde 10. Citi’ye göre Le Pen’in zafer kazanması halinde euro hızlı ve sert bir düşüş gösterecek. Devalüasyon senaryoları nedeniyle Fransız tahvillerine yüklü satış gelecek. 10 yıllık kağıtların Alman tahvilliyle arasındaki getiri farkı 200 puana çıkacak. Haziran ayı sonuna kadar Fransız hesse senedi piyasalarında yüzde 5 ila 10 düşüş yaşanacak.

DEUTSCHE BANK

Alman banka, Le Pen’in kazanma olasılığını yüzde 25 olarak görüyor. Le Pen’in kazanması halinde ise Avrupa’da borsaların yüzde 15 gerileyeceğini tahmin ediyor. Macron’un kazanması halinde ise, fiyatlamaların zaten yüksek olması nedeniyle borsalardaki çıkışın sınırlı olacağını öngörüyor.

JP MORGAN

Amerikan banka da, Le Pen’e yüzde 25 şans tanıyor. Bankanın olası bir Le Pen zaferiyle ilgili tahminleri şöyle: Fransız hisseleri çift haneli geriler, Fransız tahvillerinin getiri farkı 200-300 puana çıkar. Euro da 0.98 dolara iner. Sandıktan Macron çıkarsa, küresel yatırımcı Euro Bölgesi’ne geri döner. PYeni para akışı, yönetilen mevcut fonların yüzde 10’una ulaşabilir.

MORGAN STANLEY

Le Pen’in kazanma olasılığını yüzde 15 olarak gören Amerikan finans kuruluşu, bunun olması halinde Avrupa’da borsaların ve euronun çift haneli düşüş göstereceğini tahmin ediyor. Piyasalarda OAT olarak adlandırılan Fransız tahvillerinin getiri farkının 120 puana çıkacağını öngören Morgan Stanley, İtalyan tahvillerinin de baskı altına kalacağını ve getiri farkının 300 puana çıkabileceğini düşünüyor.

NATIXIS

337.1 milyar dolarlık varlık yöneten Natixis, Le Pen’in kazanma olasılığına dair bir tahminde bulunmuyor fakat Fransa’yı eurodan çıkışa götürecek olan Le Pen’in seçimden galip çıkması halinde Fransız hisse senedi piyasalarında yüzde 15-20 düşüş, euronun dolar ile parite seviyesine gelmesi yani eşitlenmesini, Fransa ile Alman tahvilleri spredinin 300 puana yükselmesini ve hane halkı tasarrularının Fransa dışına transfer edilmesini bekliyor. Macron ya da Fillon’un kazanması halinde ise 10 yıllık tahvil faizinin yüzde şu anki yüzde 0.9 seviyesinden yüzde 0.6-0.7’ye gerilemesini ve İspanya, İtalya, Portekiz gibi güney ülkelerde borsaların yükselmesini bekliyor.

NOMURA

Japon kuruluşa göre FX piyasaları Le Pen’in kazanma şansını yüzde 13-15 olarak fiyatlıyor. Nomura, Le Pen’in kazanması halinde euronun yüzde 6 düşüceği, 10 yıllık OAT getirisinin 30 puan yükseleceğini, Fransız tahvilinden kaçan paranın Euro Bölgesi dışındaki güvenli limanlara yönelebileceğini ve Fransa’nın kredi notunun tehlike altına gireceğini düşünüyor. Macron’un kazanması halinde ise euroda yüzde 1 yükseliş öngörüyor.

UBS

Le Pen’in kazanma ihtimalini yüzde 40 olarak değerlendiren UBS, bunun piyasalara darbe indireceği tahmininde bulunuyor. Euro Bölgesi hisse senetlerinde yüzde 35 düşüş yaşanabileceği uyarısı yapan UBS, euronun ticari ortakları karşısındaki değerinin yüzde 10 gerileyebileceği tahmini de yapıyor. UBS’in senaryosuna göre, Macron kazanırsa, borsaların rahat nefes alarak ralli yapacak ve euro yüzde 2 yükselecek.

Le Pen, aylık ücretleri 200 euro arttıracak

Marine Le Pen, ülkesini eurodan çıkarmayı ve Fransız Frangı’na geri dönülmesi vaadinde bulunuyor. Ayrıca AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. Le Pen’in ekonomik vaatleri arasında aylık ücretlerin 200 euro artırılarak 1.500 euroya çıkarılması, emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yüzde 5 düşürülmesi, benzinden alınan verginin yüzde 20 azaltılması bulunuyor. Le Pen ayrıca servet vergisini reforme etmeyi, KOBİ’ler için yüzde 33 olan kurumsal kar vergisi değişim bandını yüzde 15- 25’e indirmeyi taahhüt ediyor.

Macron, kamu harcamalarını 60 milyar euro azaltacak

Kamu yatırımlarını gelecek beş yılda 60 milyar euro azaltmayı hedefl iyor. Böylelikle görev süresi sona erdiğinde kamu harcamalarının GSYH’yi oranı 3 puan azalarak yüzde 52’ye inmiş olacak. Kurumsal şirket vergisini mevcut yüzde 33 seviyesinden yüz de 25’e indirmeyi taahhüt ediyor. Haftalık 35 olan çalışma saatini koruyacak ancak şirket ya da şube düzeyinde ‘gerçek çalışma saatlari’nin müzakere edilmesine olanak sağlayacak. Sağlık harcamalarının karşılanmasına diş, göz ve işitme tedavisi de dahil edilecek. (Dünya / Evrim Küçük)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)