E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFOMC sonrası piyasalar Yellen’ir mi?---

FOMC sonrası piyasalar Yellen’ir mi?

FOMC sonrası piyasalar Yellen’ir mi?
16 Eylül 2014 - 16:57 borsagundem.com

Fed'in Açık Piyasa Komitesi kararının ardından altın ve dolarda dalgalanmalar yaşanabilir

Ekonomi piyasalarında yarın büyük gün olacaktır. ABD’de FOMC toplantısı yarın sonlanacak ve kararlarını takip edeceğiz. Özellikle FOMC toplantısı sonra konuşma yapacak olan FED Başkan’ı Janet Yellen’ın söylemleri piyasanın rotasını belirleyecek. FED Başkanı Janet Yellen’ın erken faiz artırımı ve ekonomik görünüm konusundaki söylemleri izlenecektir. ABD’de en kritik toplantı olarak gözüken 28-29 Ekim toplantısı öncesi son kez buluşacak olan FED üyeleri, nasıl bir karar alacak göreceğiz. Piyasanın içine girdiğimiz zaman ise ne kadar hassas seviyelerde olacağını görüyoruz.

USD endeksi 84.40 seviyesinde gözüküyor ve 2013 Temmuz ayında test ettiğimiz zirve seviyesi olan 84.75 seviyesine yaklaştı. USD endeksine baktığımız zaman bir haftadır bu seviyeyi test ettiğini ve kırma konusunda güçlük çektiğini görüyoruz. Yarın sona erecek FOMC toplantısı ve akabinde FED Başkanı Janet Yellen konuşması USD endeksindeki hareketi belirleyecektir. FED Başkanı Janet Yellen’ın şahin görünümünde konuşmaya devam etmesi ve erken faiz artırımı konusundaki açıklamaları devam ederse bu seviyeyi yukarı kırarak 90.0 seviyelerine yaklaşması beklenebilir. USD endeksinin 84.75 seviyesini kıramaması ve gevşemesi durumunda ise 83.30 ve 82.50 seviyelerine geri çekilmesi beklenebilir.

Altında durum biraz daha sıkışık, geçen haftaki sert düşüş sonrası 1240 desteğini kırarak 1233 seviyesine kadar geri çekildi. Bir haftadır 1233-1240 arasında sıkışan altın bugün yukarı yönde hareket ederek 1240 seviyesini kırdı. Altındaki sert düşüşün devam edip etmeyeceğini FED toplantısı sonrası göreceğiz. FED tarafında var olan şahin görünümün devam etmesi durumunda bir müddet soluklanan altında satışlar hızlanabilir ve 1180 seviyesine geri çekilme görülebilir. FED Başkan’ı Janet Yellen konuşması sonrası toparlanma görülmesi durumunda ise hareketlerin önce 1258 sonrasında ise 1275 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. Altındaki kısa vadede trend değişimini, Janet Yellen’ın iki dudağı arasındaki söylemleri olacaktır.

EURUSD paritesinde bu hafta kısa vade toparlanma görüldü. 1.2850 seviyesine kadar çekilen parite, FOMC öncesi 1.2940 seviyesine kadar yükseldi ancak alımlarım sığ olduğunu görüyoruz. Yarın önce Euro Bölgesi’nde TÜFE açıklanacakken, akşam FOMC toplantısı sonrası Janet Yellen konuşması takip edilecektir. Euro’daki sert değer kayıpları sonrası toparlanma mı görüleceği, yoksa satışların son sürat devam mı edeceği yarın belli olacaktır. FED Başkan’ı Janet Yellen konuşmasında erken faiz artırımını dile getirecek şahin konuşmalar gerçekleştirmesi halinde satışların 1.2760 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. FED tarafında güvercin konuşma görülmesi durumunda ise 1.3040 ve 1.3240 seviyeleri izlenebilir. Orta vade de paritedeki yukarı hareketlerin hala satış fırsatı olduğunu söyleyebiliriz.

Yurt içi kura döndüğümüz zaman ise geçen haftaki yukarı hareket sonrası alım gücünün yavaşladığını söyleyebiliriz. 2.2220 seviyesine kadar yükselebilen parite, 2.2170-2.2200 seviyelerinden kar satışları görmeye devam ediyor. FOMC öncesi 2.2000 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam eden kur da Yellen konuşması sonrası hareketlerin netleşebileceğini söyleyebiliriz. Parite de özellikle 2.1860 seviyesi kritik olmaya devam ediyor. Yellen konuşması sonrası satışların hızlanması durumunda 2.1860 seviyesi ilk aşamada test edilebilir. 2.1860 seviyesini aşağı yönlü kırması durumunda ise 2.1475 seviyesi izlenebilir. Yellen’ın güvercin konuşması durumunda ise 2.2300 – 2.2500 bant aralığına hareket etmesi beklenebilir.

Genel olarak baktığımız zaman piyasalar şu an için hassas terazi konumundadır. Ayrıca ABD tarafından açıklanan bazı makaleler ilginç niteliktedir. Önce eski FED Başkan’ı Alan Greenspan CNBC’de konu hakkında düşüncelerini belirtti ve erken faiz artırımının hata olabileceğini söyledi. Buna gerekçe olarak da bankaların kredi hacminin yeterince geniş olmamasına bağladı. ABD’de bankaların likiditeyi elinde tuttuğuna ve kredi hacmini genişletmediğini belirtti. Ayrıca Bank of America analistlerinin yayınladığı raporda da ABD’nin erken faiz artırımının ekonomiyi boğabileceğini ve hata olduğunu belirtti.

Sonuç olarak 28-29 Ekim’de gerçekleşecek kritik FED toplantısı öncesi FED tarafından güvercin konuşma beklenebilir. FED’in olası güvercin konuşmasında piyasaların bir müddet nefes alabileceğini söyleyebiliriz.

Dip not olarak yatırımcılara Janet Yellen konuşmasında; oluşabilecek yüksek volatilite nedeniyle margin seviyelerini yüksek tutmasını veya açık işlem barındırmamasını önerebiliriz.

INFO YATIRIM
http://www.infoyatirimfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)