E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFitch yeniden Türkiye'nin notunu mu düşürecek?---

Fitch yeniden Türkiye'nin notunu mu düşürecek?

Fitch yeniden Türkiye'nin notunu mu düşürecek?
02 Ekim 2018 - 09:29 borsagundem.com

Dün banka hisselerine nedensiz şekilde gelen satışların sebebi Fitch'in not indirimi olduğu ortaya çıktı. Aralık ayında Fitch'in değerlendirmesinde Türkiye'nin notu düşebilir

Eylül ayında muhteşem performans sergileyen Türk Lirası Ekim'e de fırtına gibi girerek % 2 ye yakın değer kazandı. Borsa da güne hızlı başlayarak 100,647'ye kadar yükseldi. Yine yükselişte bankaların payı vardı.

Bankacılık sektörünün Temmuz ayı kârı 4.5 milyar TL ile tarihinin en iyi seviyesinde gelmişti. Dün açıklanan Ağustos kârı da en iyi Ağustos kârı olarak 4.5 milyar TL olarak geldi. Detaya baktığımızda; aylık bazda kredilerden alınan faiz gelirleri %23 artarken mevduatlara verilen faizler %12 arttı. Karşılık giderleri artmasına rağmen takipteki kredilerin toplam kredilere oranı % 3.0'den % 2.86'ya geriledi. Sermaye yeterlilik rasyosu ise % 17.3'e yükseldi. (BDDK’nın menkul kıymetlerin yenilenmiş değerlerindeki kayıpları bu hesaplamada devre dışı bırakan uygulaması etkili olmuş gibi) Yani bankaların durumu gayet iyi. Bilindiği gibi Ağustos ayı bu yıl ikinci kur dalgasının yaşandığı aydı. Rakamlar bu süreçten güçlenerek çıkıldığını gösteriyor. Eylül sonunda kamu bankalarının sermaye yeterliliklerinin daha da arttığı dikkate alınırsa Bankalara sermaye ilavesine bile gerek kalmayacak gibi.

Öğleden sonra saat 16 civarında borsada bir satış dalgası geldi. Pek anlam verilemeyen satışla Endeks günü % 1.42 kayıpla kapatırken BANKA Endeksi % 3.6 ile en çok düşen endeks oldu. Akşam ise FITCH, Türk bankalarının 20'sinde not değişikliğine gitti. Alınan kararın nedenleri arasında bankaların varlık kaliteleri, performans riskleri, TL’deki değer kaybı, büyüme görünümünün zayıflaması ve likitide-fonlama konuları gerekçe gösterildi. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki geçen hafta Fitch, Temmuz-Ağustos aylarında Türk bankalarındaki döviz likiditesinin yüzde 6 (12 milyar dolar) düştüğünü ve bankaların likidite riskinin yükseldiğini açıklamıştı. Fitch, mevduat çıkışlarının döviz likiditesi üzerine etkisinin Ağustos sonu sektör verileri Ekim ayı başlarında tamamen açıklanmadan güvenilir şekilde değerlendirilemeyeceğini belirtmişti. İşte dün, BDDK banka verilerini açıkladıktan sonra Fitch, not sisteminde gerekli düzeltmeyi yaptı. Tabi burada şunu da söyleyebiliriz: Fitch, Aralık ayındaki Türkiye not görünümü değişikliğinde notumuzu düşürecek gibi. 13 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürmüştü.

STRATEJI

Endekste yükselen trend devam ediyor. Dün teknik bir düzeltme gibi. Ancak Stopumuz 99 bin demiştik. Bugün 99 bin üzerine çıkamazsa risk artar.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 600 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.2 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hülooğğ09 Ekim 2018 09:22

    kredi derecelendirme kuruluşlarının ne işe yaradığını bilmeyen ama burda fikrini açıklayan var,kendi kredi derecelendirme kuruluşumuz yok diye soran var sonra niye ekonomik kriz var,yok efendim yerli milli para tank silah ilk defa bu hükümet yaptı 24 haziran seçimlerinde 15 saat görev yaptım diyeceğim şu beter olun daha kötü olun bu kadar kör cahilseniz mustahak

  • Kadir02 Ekim 2018 22:18

    100 binde sattık keşke düşse

  • Balıkçı02 Ekim 2018 21:24

    Battı balık yan gider...

  • Sela nik02 Ekim 2018 20:05

    Suriyelilerin geldi vatandaşlık aldı milli oldu MC kincey geldi milli oldu kriz çıkınca vatandaş olarak gayri milli olabiliriz.

  • kerim02 Ekim 2018 18:33

    Milli ekonomiyi gormek isteyen cumhuriyetin ilk 15 yilina baksin dunya savasindan cikmis bir ulke okur yazarlik orani %10 toplam lise sayisi 18 osmanlinin duyunu umumiye borclari ....

  • Okie Dokie02 Ekim 2018 15:43

    İsrail'in notu AAA+. Tüm paramı dolara çevirip memleketim İsrail'e gönderdim.

  • saf saffet02 Ekim 2018 14:20

    enerji ülkeyi çöküntüye uğrattı.maliye bakanının enerji bakanlığı perfonmansı ortada.büyük çöküş.sonra ekonominin başına geçiş tarihi çöküş..şimdi mc k . kurtaracak bizi..ilk tepki fitch ..kriz yok ...sadece elektrik gaz su giderleri bu yeni*dönem başarılı hükümetin vereceği emekli zammını bile karşılayamayacak..temel gıda ne olacak ..yarı yarıya azaltılacak..suriyelilere yardıma devam..

  • kaktust02 Ekim 2018 14:18

    Düyun-u Umumiye nedir?Payitaht Abdülhamit'te de işlenen Düyunu Umumiye nedir? İşte Düyunu Umumiye hakkında bazı bilgiler... 1881 ile 1939 seneleri arasında Osmanlı Devletinin diğer ülkelere olan borçlarını yani dış borçlarını takip eden ve düzenleyen kuruma Duyunu Umumiye adı veriliyordu.günümüzdeki adı McKinsey,artık bundan sonra kredi notumuzu düşürseler ne olacak düşürmeseler

  • Bprsacı02 Ekim 2018 11:55

    Yorum yapmaktan usandık, yine mi açıklama yapmış. Reklamın kötüsü olmaz, not düşmüş ucuzlamıştır diye gelen farklı fonlar olabilir.

  • torku02 Ekim 2018 10:48

    cari açık yüksek, işsizlik yüksek, enflasyon yüksek, faizler yüksek, özel sektörün döviz borcu yüksek, büyüme geriliyor. normal yani

  • KEMAL02 Ekim 2018 10:18

    mc,knsey,ile,çalışma,başladı,MİLLİ,ekonomist,kalmadı,onun,için,not,indirirler

  • Tuğbey02 Ekim 2018 09:51

    Bu reyting kuruluşları 2 yıldan beri Türkiye ye karşı düşmanca tavılarını objektif değerlendirmelerden uzak bankalarımızın ve türkiyenin notunu sürekli düşürmekteler.Neden bu kuruluşlarla hala ilişkilerimiz devam ediyor anlamış değilim.

  • POLAT02 Ekim 2018 12:01

    Tek sebebi var. O da o kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarına göre uluslararası fonlar yatırım için ülkemizi seçiyor veya seçmiyor. Ve ülkemizin çok ciddi dış kaynak ihtiyacı var. Dış borca ihtiyacımız olmasa Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimlerinin anlamı olmaz. Cumhurbaşkanı ne dedi: yatırıma ihtiyacımız var

  • Muhtesem 02 Ekim 2018 09:38

    Muhtesem(!) gercekten

  • Hele hele02 Ekim 2018 09:37

    Muhteşem performans mı dediniz puhahahaha. Yaa yükselişin havasını alıyorlar dolar 10 lira olur kriz derinleşsin hele