E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü---

Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü
13 Temmuz 2018 - 23:10 borsagundem.com

Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Fitch'den yapılan açıklamada, komitenin kredi notu ve görüme dair karar alırken, "Türkiye yönetimin seçim sonrası ekonomi politikaları gündeminin, enflasyon ve mali politikaların, yapısal reformlara bakış açısının ve merkez bankası bağımsızlığının" tartışıldığı belirtildi.

Türkiye'deki yüksek cari açığa vurgu yapılan Fitch açıklamasında, özel sektörün yüklü borcunun yönetiminin dikkat çekici olduğu vurgulanırken ülkede enflasyonun yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği ifade edildi. 

Ekonomi politikalarının kredibilitesinin son aylarda kötüleştiğinin aktarıldığı açıklamada, seçimler sonrasındaki ilk politika aksiyonlarının belirsizliğinin arttığı kaydedildi.

Yüksek yakıt fiyatları ve hane halkı harcamaları nedeniyle cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının bu sene yüzde 6,1'e yükselmesinin beklendiğine yer verilen açıklamada, liradaki düşüş ve turizmdeki toparlanmayla bu oranın gelecek sene yüzde 4,1 oranına düşmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı. 

Fitch'in 2018 yılının ilk değerlendirmesi 19 Ocak 2018 tarihinde yapılmış, 'BB+' notu ve 'Duragan' görünüm korunmuştu.

Piyasada bazı ekonomistler not indirimini beklerken, bazı ekonomistler sadece not görünümünde güncelleme olabileceğini belirtiyordu.

BİR SONRAKİ DEĞERLENDİRME ARALIKTA

Fitch'in bir sonraki değerlendirmesini 14 Aralık'ta yapması bekleniyor. Fitch, Moody's ve S&P, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor.

Doların Fitch kararına ilk tepkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (138)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bilal 16 Temmuz 2018 18:18

    Reis işini bilir. Gerisi teferruattır. Almanya Rusya’ Amerika İsrail hepsine diz çöktürdü yola getirdi. Fitch e de diz çöktürür ekonomi yi uçurur. Sadece biraz sabır

  • misafir16 Temmuz 2018 10:02

    Merkez Bankası kanununda değişiklik yapıldı ;"Merkez bankası başkanı bakanlar kurulu kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanır. Bu sürenin sonunda yeniden atanabilir" ifadesi kanundan kaldırıldı. TCMB Başkanı'nın önerisiyle 5 yıllık deneyimle başkan yardımcısı atanması düzenlemesi de kaldırıldı.Yani bankanın bağımsızlığı kağıt üzerinde var görünsede fiilen bitti. Damat dışında Şimşek, Ağbal veya Babacan dan herhangi biri gelseydi eminim dolar 4,30-4,40 aralığında olacak, para piyasalarında böyle bir çöküş yaşanmayacakdı. Bunlarda cahil cesareti var, bu gidişle İMF nin kapısını da çalmak zorunda kalırsak sakın şaşırmayın. Yakında başlarlar yine, dış güçler bizi batırmaya çalışıyor diye. Ekonomi yönetmenin temelinde kişilere ve kurumlara güven yatar; işi ehline vereceksiniz arkadaş…

  • misafir16 Temmuz 2018 09:59

    Bir ekonomik krize doğru adım adım gidiyoruz. En önemli iki bakanlığı (maliye ve ekonomi) birleştirip başına ekonomi tecrübesi sıfır damadı getirdiniz, bu herhangi bir bakanlık değil, bakanlıklar içinde en önemlisi, şimdi Ali Babacan’ın ve Mehmet Şimşek’in kıymetini daha iyi anlayacağınızdan hiç kuşkum yok. Bu adamların adı güven unsuruydu. AKP li olmadığım halde gerçeği söylemem gerekirse ; takdir ettiğim yegane iki bakandılar. Babacan Ankara TED koleji ve ODTÜ End. Müh.liğini okul birincisi olarak bitirmiş, devamında ABD de ekonomi yüksek lisansı, Mehmet Şimşek Merrill Lynch'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığı görevini 30 bin tl maaş alırken bırakmış, memleketine 10 bin tl maaşla hizmet için gelmiş gerçek bir kıymet, bu adamların değerini bilmeyip liyakatsız damadı getirmişşiniz kasıtlı yapsanız bu kadar olmazdı. Şimdi piyasa size doğruyu yanlışı öğretecek, ama olan garibim vatandaşa olacak.

  • Osmanlı 16 Temmuz 2018 09:24

    Reis Fitch i S&P ne varsa hepsini çöpe atacaktır... Söz verdiği gibi önce dövizi dşp yapacaktır sonra faizi %5 altına düşürecektir. Merkez bankası faizi çok düşürseydi bunlar çoktan olmuştu ama merkez bankası yönetimi dinlemedi. dış mihraklar etkisi altında kalmış olabilirler

  • Vatandaş 16 Temmuz 2018 13:12

    Nasıl yapacağını açıklar mısınız. Yani bugüne kadar yapılmayıp da bundan sonra ekonomik alanda neler yapılacak.

  • Cuneyt15 Temmuz 2018 11:58

    Damat gelecek dertler bitecek acilin ulennnnn osmanli torunuyuz biz bizde tek kisilik ordu cuneyt arkin gibi damat var. Bak YAS uyeside olmus maasallah yuzyilin filozofu artik kimse duramaz karsimizda jolelide genel kurmay baskani olaydi iyidi.

  • Al haydar yıldırım15 Temmuz 2018 11:28

    herkes ağlamaya başladı ise işte borsaya girmenin tam zamanıdır.bunların hepsi bir oyundu ve oyunun sonu geldi ve bu olumsuzluklar çoktan satın alndı .yabancılar Türk leri donuna kadar soymak için kirli oyunları tezgahladılar ve sonunda başarılı oldular.malınızı bu şerefsizleri sakın kaptırmayın çünkü hisse senetleri 2008 deki kriz fiyatlarından daha da düşük seviyede seyir etmektedir.malınıza sahip çıkın derim.

  • Uzulursun15 Temmuz 2018 12:14

    Dikkat et de fazla girme onun bunun gaziyla sonra fena girer yabanci senden benden iyi biliyor bu oyunu borsa senin degil onlarin mali adamlar 2 gunde %20 indiriyorlar hisseleri senin kadar kafalarinin calismadigini mi dusunuyorsun. Halka acik yatirim kuruluslarinin haftalik raporlarina bak hepsi parayi repoya atmislar bir akilli sen degilsin uzerler seni

  • İhtiyar delikanlı15 Temmuz 2018 11:25

    Yaş elliyi devirdi . Ben bunları çoook gördüm çooookkkkk . 98 Uzakdoğu krizinde, 2001 krizinde, 2008 global kriz, Mit krizi, 17-25 aralık , gezi olayları ve 15 Temmuz hain kalkışmasında her daim malda idim . Zira ben dövize yatırım yapmıyorum . İtiraf edeyim ki AK PARTİ dönemlerindeki her krizi çok çabuk atlattım . Ama hep sabrettim ve ülkeme güvendim . Yine aynısını şeksiz şüphesiz düşünüyorum ve inanıyorum . Daha hatırlayınız uçak krizi sonrası 50-60 binler söyleniyordu da ne oldu . Bakan trene hep el salladı ama endeks 120000 lere kadar çıktı . Tek beklentim bu güvensiz kurumların önünü bir şekilde kapatabilmek için her adımı atmak . Bu meyanda çalışmaların hızlandığını duyuyor ve hissediyorum . Bekleyip göreceğiz bir defa daha ben ve ülkem mi kazanacak yoksa ...

  • Vatandaş 16 Temmuz 2018 13:15

    Borsa 120.000 bine nasıl çıktı incelediniz mi. 2014 te finch ülkemizin kredi notunu neye dayanarak yükseltti baktınız mı. Şimdi niye düşürdü incelediniz mi

  • Ulkem15 Temmuz 2018 10:17

    Az bile yapmis bu ekonomiye bu not cok bile Arjantinden kotu durumdayiz. Ohal kalkinca bakalim kac sirket iflasini isteyecek. Her elestiren fetocu vatan hayini ilan edin butun medyayi bir sekilde kendinize baglayin hersey sut liman gosterin bu millet yer ama elin yabancisi yemez neden parayi borc veren onlar. Gelelim ekonomiye insaat sektoru iflas etmis, Enerji sektoru iflas etmis, sanayi ve tekstil gittikce bozuluyor kur oynakligi ham madde ve girdilerde saglikli fiyat olusumunu engelliyor. Devlet butcemiz aciklar artiyor ertelenen kamu zamlari butce acigini arttiriyor zamlar yapilirsa enflasyon baz etkisiyle %20 ustune atar ve faiz kur artisi pesi sira yukari gider sarmal basladi zaten dahada panik yaratir. Bir onemli konuda yapilan kopru, yol ve havalimanina verilen garantiler bunlarin net rakamlarii bilmiyoruz. Sunu biliyoruz ki garantiler dolar cinsinden ve TL bazinda surekli artiyor. Care var mi tabiki var ama jolelo, cemil ertem ve damatla olmaz diye dusunuyorum.

  • HESMEN15 Temmuz 2018 11:23

    o zaman seni getirsinler sen yap madem iyi biliyorsun bu işi.sen mehmet şimsek ve ali babacan ın ne özellikleri var söylermisin boş boş konuşma.ülke de ben pekde fakir görmüyorum ülkenin insanları hep zenginleşmiş her ailenin her ferdinde en son cep telefonları var.lüks araçları var lüks yaşantıları var.sen 1970 yıllarını görsen küçük dilini yutar idin bizler kömür çimento demir margarin, ilaç hastane kuyruklarınada azmı günler geçirdik paranla ile bulamıyor idin.sen ne den bahis ediyorsun be adam.

  • Sauron15 Temmuz 2018 08:41

    Fitch iyi not verirken kimse kötülemiyordu . demek ki ekonomide sıkıntılar var dünyaya at gözlüğüyle bakıyor bazı arkadaşlar sizin göremediğinizi yabancı çok önceden görüyor

  • KILIÇ15 Temmuz 2018 07:47

    BORSADA YATIRIMCI SOYMA DÖNEMİ BAŞLAMIŞ PATRONLARIMIZ VURGUNDA DOYUMSUZ HER BAHANEYİ KULLANIP SOYGUN YAPIYOR ÇÜNKÜ ONLARIN AMACI BORSADAKİ FIRSATI VURGUNA ÇEVİRİP VARLIKLARINA VARLIK KATMAKDIR .

  • Ucuz para14 Temmuz 2018 23:05

    O donem.bitti sirkwtler asil ohal kaljinca girelim durumu

  • Erdogan A.S.14 Temmuz 2018 22:57

    Erdogan A.S. den kampanya Borsada ne alirsan 1 TL. Memleketi soydunuz.

  • Kola14 Temmuz 2018 22:41

    Fitch hangi ülkenin ekonomi ve maliye bakanlığı bir damada bırakılsa not dusurur. Turkiyeye düşman olan kişi Fitch değil damadını ekonominin başına getiren kisi

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 22:16

    Sorun su mb gerçekten tam bağımsız olunca ellerinde oyuncak olucak.. muhtemelen etkileri azaldığı için havliyolar... mb devletten ayrı olsun yokyâ. . Ne kadar saçma bi söylem. Sanki kendi mb leri serbest...

  • pardus14 Temmuz 2018 21:59

    tayyibe güvenen alsın, güvenmeyen satsın

  • Ertuğrul 14 Temmuz 2018 21:51

    Asrın lideri ulu ekonomist defalarca merkez bankasını uyardı faizi düşürün. Merkez bankası faizi düşünmeyince olay finasal dengesizlikker oluştu. Yoksa bu merkez bankası dış mihrakların etkisi aldınız mu?

  • köfteci15 Temmuz 2018 00:32

    asrın lideri merkeze karışmasaydı dolar 4.10 lira civarındaydı şu anda

  • Kaçan Grup14 Temmuz 2018 21:05

    Ülkeyi yöneten başkan ekonominin e’sinden anlamıyor. Ben olsam sıfır veririm.

  • Zar ben 14 Temmuz 2018 21:46

    Sen kimsin ki

  • Bozkurt 14 Temmuz 2018 20:12

    Reise not mot sökmez, ekonomiyi yükseklere uçuracaktır. Dövizi Faizi ve Notları en derin çukurlara gömecektir. Bağbuğ yola devam defiyse devam

  • Ali16 Temmuz 2018 08:42

    He ağam he. Ne içiyorsan banada söyle.

  • Misafir15 Temmuz 2018 00:13

    Afyon yutmuş uyuşmuş bir beyinle bu kadar

  • demirkan 14 Temmuz 2018 19:19

    DÜNYADA TÜRK DÜŞMANLIĞI VAR. 10 KALKINMIŞ ÜLKE ARASINA GİRER DİYE. NASIL ÇELME TAKARIZ DİYE. DIÇARIDAKİ EMPERYALİST LER. İÇERDEKİ FETOCU HAİNLER BİRLİK OLDULAR. ECEVİT RAHMETLİ ABD DEN 400 MİLYON DOLAR BULAMADAN GELDİ. ERDOĞAN 23.5 MİLYAR DOLAR İMF BORCUNU ÖDEDİ. YILLARDIR YATIRIMLAR YAPILIYOR. TÜRKİYE YERİNDE DURMUYOR. FETO MÜRİTLERİ NANKÖR LER.İSTEMİYORSAN YUNANA İLTİCA EDERSİN. SİZİN GİB HAİNLER BAYA ÇOĞALDI YUNANİSTANDA. DOLARLA SATILIK.TÜRKİYE YOK...İSTEYENE AHA KAPI. İSTEMEYENE AHA SAPI. TÜRKİYE YE KÖTÜLEMEYE KİMSENİN HATTİNE DEYİL DİR..

  • A16 Temmuz 2018 08:44

    Emperyalist uşağı nadıl olunur. Onu abd projelerini savunanlara sor. Libyayı parçalayan kim.

  • yunus15 Temmuz 2018 01:59

    Demirkan fetöcüler diyorsun da...Peki ne istediniz de vermedik diyen kim acaba.

  • Misafir14 Temmuz 2018 23:04

    Corleone seni tebrik ederim.kafan çalışıyor bu beyinsiz aktroller anlamazlar.

  • Zabit14 Temmuz 2018 21:46

    Karaliyone senin kafan nasıl çalışıyor. Sen hangi dünya da yasiyorsun

  • corleone14 Temmuz 2018 20:02

    bunlar bize borç para veridkleri zaman . iyidiler şimdi borçları ödeme zamanı geldi herkes duşman oldu adamlar bizi niye isteyerek batırsın biz batarsak parasını alamazlar işler kötü gidince dış güçler işler iyi olunca biz yaptık oluyor

  • Gerçel 14 Temmuz 2018 18:10

    Her seçim %80 %75 lerde başlayıp uzun süre açık araçnde ve gece %51 %52 bitirmek. Herşey manipülasyon. Kimse secimlerin hakkaniyetle yapıldığına inandıramaz

  • Kadir Yildirim 14 Temmuz 2018 21:19

    Yav He He her seçim yanlış. .. yok ya bi bikmadiniz bu sacmaliklardan.. biraz mantık ya... ulan h DP ile kualisyon yapan chp kazanacak öylemi.

  • ali14 Temmuz 2018 20:55

    zaten muharrem incenin şizofren dediği tipler sizlersiniz.Dünyanın en güvenli seçimi bizde ,,bunu sandık başkanlığı yapmış biri olarak söylüyorum.

  • Emrullah14 Temmuz 2018 18:08

    Fiych snalıyor. Mübarek havuz basınına göre ve ulu politikacılara göre milli geliri dolar bazında bir kaç kat artırma başarısı göstermiş. Sürekli tekrarladılar Ama nedense ücretli çalışanların maaşı dolar bazında hep gerilemiş

  • Ulkem14 Temmuz 2018 17:50

    Her not indirimi sonrasi beklenti gerceklesti alim zamani derler millete mal aldirirlar biraz endexi yukseltir sonra mali yerlinin kucagina verirler. Grafiklere bakarsaniz gorursunuz. Bizim yerli yatirim kuruluslarida buna canak tutarlar. Suan faizler %20 de borsanin bazi kagitlar haric %20 getiri performansi cok zayif dertsiz basiniza dert almayin yabanci bariz satici her firsatta mal vermeye calisiyor. Insallah olmaz ama bist baskaninin beyanati vardi 70 bine dusurmek istiyorlar diye bence hedef 70 bin kenarda durun birakin carpissinlar buyuk sirket kagitlarini 2 gunde %20 indirdiler bunlari karsilayacak alici yok uyanik olup bunlardan ucuz mal alalim.

  • Fitch14 Temmuz 2018 20:26

    5. Dalga tenik olarak 66 bin ila 70 bine denk geliyor mevcut ortam bunu erkene alabilir. Sonrasi 150 bin endex

  • Palto 14 Temmuz 2018 17:33

    Neyse, memlekette güzel şeyler de oluyor. Sayın Binali yıldırım, refah artıran gayretleri de dikkate alınarak devlet madalyası almış. Bakarsınız yarın öbür gün yeni ekonomi bakanı da alır. Neticede mastır yapmış, ekonomi ile ilgili teorik ve pratik bilgisi olan biri. Hem ülkemizde mastır yapmış kaç kişi varki

  • Zabit 15 Temmuz 2018 00:27

    İşiniz gücünüz riv riv riv. .

  • özgür14 Temmuz 2018 17:30

    bizler borsa yükselirken inanmıyoruz yabancılar piyasalara para basılacaığı görüyor 70 den 120 ye götürüyor. 120 binde araba üreteceğiz diyorlar. herşey güzel merkez bankasına ona buna eyyyyy diyoruz. ama yabancı piyasalardan paranın çıkacağını görüyor borsayı satmaya başlıyor. bizler bu defa lan oğlum düşmez iyiyiz ağa eyyy diyor bişey olmaz diyerek borsaya girip perişan oluyoruz.

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 17:23

    Hami bey. Birde ilk 15 ekonominin dış borcuna bir bakın o zaman.. Esnaf mantığı ile.. Esnaf olanın borcu da olacaktır. . 500 milyar... Devlet in 130 milyar.. mb usd rezerv ve altın stoku ile sorun yok ki.. abd 17 trilyon ... abd nin reel parası varmı ki.. şu malum aileler ile gidiyorlar. .. Çin sonunu getirecek diye .. bogurup duruyorlar. . Yeni sistem bu... artık düzenek bu... kabul etseniz etmesenizde benim ülkem ilk 5 e hatta 3 e girecek inşallah. .. can çekisen köpek her yere saldirirmis misali ülkeme havliyorlar. . Nasıl olsa nefesleri kesilir...

  • Hasan14 Temmuz 2018 18:08

    Yaw arkadas kulaktan dolma hic bir ise yaramayan joleli ve Cemil ertem mantigiyla yazmayin be kardesim o bahsettigin 15 ulkenin faizine bak, enflasyonuna bak, para birimine bak, ihracatina italatina, hukuk sistemine,egitim sistemine bir bak sonra yaz be kardesim o 15 ulkenin cagu dune kadar negatif faizle borclaniyordu.

  • BROKER14 Temmuz 2018 18:07

    sen inan uzayda yaşıyorsun senin ülken 40 senedir gelişmekte olan ülke bu çok iyi !!! siyasiler yüzünden

  • hamı ak14 Temmuz 2018 16:53

    Sürekli dış güçler dış dış güçler deyip bizi salak yerine koymayın.Sırf 500 milyar dolar borcun var.Anladı Seren?

  • demirkan 14 Temmuz 2018 21:28

    BİR DEVLETİN BORCUDA OLUR. ALACAGIDA OLUR. ALINAN BORÇLARIN ÇOĞU UZUN VADELİDİR. ŞİRKETLER GELİŞİ GÜZEL BOÇLANMAZ. BANKALAR SENDİKASYONNA GİDER. FAİZİNİ ÖDER. ANA PARAYI BİRYIL ERTELER. BU HER ÜLKEDE BÖYLEDİR. ÖZEL SOKTÖR BORÇLARINDA HAZİNE GARANTİSİ VERMEZ. HAZİNENİN FAZLA BORCU YOK. HAVA LİMANLARI KÖPRÜLERİ HIZLI TRENLER NÜKLEER SANTRALLAR. YAP İŞLET MODELİ İLE YAPILIYORLAR. TELÂŞAYA PENİYE GEREK YOK. DEVLET NE YAPTIĞINI BİLİYOR. TÜRKİYE DÜŞMANLARI KIŞKIRTIYOR.

  • Erhan 14 Temmuz 2018 18:04

    Devletin değil özel şirketlerin borcu var. Oda 450 milyar.

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 16:33

    Misafir arkadaş. 16 yıldır gelen para 80 yıldır niye gelmiyordu. İmf önünde ciğer bekleyen kedi gibiydik. Yüzde 7500 faiz.. yüzde 150 enflasyon. .. bunlarda hikaye ama kötü hikayeydi. Bunları unutmayın. Halkın sağlık emekli ücretleri eğitim. . Çöpler .... daha bir sürü olaylar. Bu hikayeleri de unutmayın o zaman.

  • Abdullah önder.14 Temmuz 2018 16:15

    Borsada yabancılar son yıllarda alım satım yapanları gizlediler, 15 dakika gecikmeli sistemini getirdiler,türkiye ekonomisi üzerinden handikapla olumsuzluğu öne sürüp aşağıdan sürekli mal toplayıp bist 120.000 lere kadar taşıdılar ülke yerli ve milliye dönünce not düşürdüler yazın bir yere not düşürüp bahanesiyle sigaradan daha ucuz hisseleri aşağıdan toplayıp endexi 130.000 lere taşıyacaklar. Kesinlikle elinizdeki mala sahip çıkın.

  • kamil14 Temmuz 2018 16:08

    dolar tepki vermedi, önceden satın alınmıştı. endişeye gerek yok, borsa zamanla oturacaktir....

  • broker14 Temmuz 2018 18:09

    burada ne kadar zaman önemli olan bu

  • Vatandaş14 Temmuz 2018 15:27

    2008 de notu yükselten de bu şirketleri. O zaman iyiydi de şimdi mi kötü oldu. Zaten niye düşürdüklerini de sayısal verilerle açıklamışlar.

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 16:10

    Hiç bir zaman rating kur. İyi olmamıştır. . Sizin asla çok yükseliş çokta düşmesini istemezler. . Ne kadar çok millilesirseniz o kadar üstünüze gelirler. 20 yıl önce süperdi te biz mi biliyoruz. Kör olan bile görür ne kadar iyi oldugumuzu. . Hep elestiriyolar çok bilmiş ekonomistlerimiz yok batıyor uz yok bitti bide bu şekilde yapılabilir diyen yok.. 16 yılını verdim.. inşallah nasip olursa ülkem için bi şeyler yapıcam. Her şeyin bi çaresi var. Önce Vatan ve millilik gerisi zaten gelir. İnanmak azim etmek. . Kızı kırık 300 yıl tarihi olmayan devlet benim devletimi asla cokertemez. .

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 14:51

    16 yıllık finansciyim. Adamlar hazine Bakanı şu olsun bu olsun diyor... sanane. İyidere oldu.. ben Şimşek in 16 yıldır kayda değer bi icraatini görmedim. Hindistan'da çok sert hareket yaptılar inadına faizi indirdi. Batımı Hindistan. .. geçin bunları. Masa olmuş edebiyatı yapmayın. . Adamlar devamli kurşun atıyorum. E kurşun elbette bitecek o günde biz tirmanacagiz. . Yeterki herkes milli olsun.. yok not indirmiş indiren kim... Yahudi. .. elinizden geleni adınıza koymayın. . Biz Vatanseverlik burdayız. . Hadi bakalım. ..

  • Vatandaş 14 Temmuz 2018 15:49

    Geldiğimiz nokta ortada. Yanlış yönetim yüzünden artan enflasyon yüzde 15 kiramı artırdı. O kadar zam almadım. Nasıl olacak ben de vatanseverim. Fakat akıl, ileri görüşlülük olması lazım

  • Misafir14 Temmuz 2018 15:35

    Hikaye anlatıyorsun, 16 senedir AKP iktidarı ağustos böceği gibi gelen sıcak parayla ithalatı patlatmaktan başka ne yaptı.kriz kapıda

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 12:47

    Yunan uzatmalari oynuyo. İspanya 89 da. İtalya g.resmi batmış. . ABD de ab yi oyuyor.. biz onlardan kötüyüm öylemi. . Ulan adamlar her hareketimizde not indiriyor. Bunu göremeyecek kadar Türk amblemi taşıyan ahmaklar var bu ülkede. . Bir kaç yıl bekleyin. Havalimanı . Kanal.. tanap ve Aselsan ... 3 yıl sonra Alayıniz tayyip Erdoğan neler yaptı diyeceksiniz. . Bloomberg gibi satılmış kanallara bakarsaniz biz ugandaninda gerisindeyiz. Yav He He He. . Daralan geldi bu mal mandaci Ekonomistleri duymaktan. . Yav he He batiyoz

  • misafir14 Temmuz 2018 15:41

    kadir malda yakalandın galiba bağırıyorsun 16 yıldır bol para vardı bizde nasiplendik ama doğru yerlere fabrikalara üretime değil taşa inşaata yatırdık.bunun acısını hep beraber çekeceğiz bizim vatandaşda ekonomi bozulmadan kötü yönetildiğini anlamaz, keşke böyle olmadan anlasaydık

  • dr t14 Temmuz 2018 12:16

    Yunanistan krizi görünce ciddi tedbir aldı.bizdeki gibi bankamatik memurları almadı.

  • demirkan 14 Temmuz 2018 18:55

    SAÇ TRAŞI OLAN BENMİYDİM DİMİTRİMİYDİ?.

  • Yorum14 Temmuz 2018 16:04

    Metin seninde yunanistandaki yollardan haberin yok anlaşılan

  • Metin14 Temmuz 2018 14:13

    Sen yunanistanin borc oranini biliyormusun adamlar bir kilo metre yol dahi yapamiyorlar

  • ali14 Temmuz 2018 12:15

    Birsürü ekonomik önlem alınacağı medyada yayınlandı.Bi bakın kardeşim ondan sonra indirin...Bunların niyeti belli..İlkönce faizleri artırın diye veryansın ederler,sonra Türk varlıklarını satarla dolar alırlar,,ekonomi kötü izlenimi yaratırlar,sonra imf ye muhtaç etme çabaları....Diz çökmeyeceğiz...

  • broker14 Temmuz 2018 15:42

    ekonomiye iyi mi diyorsun sen...

  • demirkan 14 Temmuz 2018 11:18

    TÜRKİYE DE YATIRIMLAR TAM GAZ. TÜRKİYE Yİ BİLEN BİLİYO ZATEN. GAZ BORU HATLARI HAVALİMANLARI HIZLI TREN RAYLARI TÜNELLER BARAŞLAR LİMANLAR MİL GEM SİLÂH SANAYİ HERŞEY YOLUNDA. ONLARIN ARADIĞI YÜKSEK FAİZLE PARA SATMAK. BİR VATANDAŞ OLARAK DOLARLA NE İŞİM VAR. DOLARLA TİCARET YAPAN DİKKATLİ OLSUN. FAZLA DOLAR BORCA GİRMESİN. DIŞARIYA SATTIĞI KADAR İTHAL ETSİN. BEN KENDİMİ NASIL NASIL ÇEKİDÜZEM VERİYORSAM. İTHALAT İHRACATLA UĞRAŞANLARDA KENDİN AYARLASIN. HÜKÜMETTE HACAMALARI KISSIN. ÖNÜNE GELENİ EMEKLİ ETMESİN. AKARYAKITA ZAMI ZAMANINDA YAPSIN SÜPANSE ETMESİN. KİM KULLANIYORSA ÜCRETİNE ÖDESİN. ZAMAN TASARRUF ZAMANI. ELİN AĞZININ KOKUSUNA ÇEKMEYELİM.

  • misafir14 Temmuz 2018 15:45

    kardeş tasarruf saraydan başlamalı halka örnek olunmalı karun gibi yaşa vatandaşa kemer sık de, birde islamiyette israf haramdır diyoruz, 2 milyon sarayın günlük masrafı bunları görün kardeşim

  • Türkoğlutürk 14 Temmuz 2018 11:34

    Enerjinin yüzde kaçı ithal. Cari açık ne demek. Niye patladı. Devlet niye kemer sıkmıyor. Bankamatik memur sayısı kaç. Herşey yolundaysa işsizlik enflasyon hayalmi. Kanal a dan başka şey seyretmiyormusun

  • Vatandas14 Temmuz 2018 11:00

    Millet size yetkiyi verdi ulkeyi batirin diye mi? Ulkeyi sirket gibi yonetecekmis boyle sacma bir sey olabilir mi? Osmanli diye her firsatta ovunuyorsunuz bak padisahlara devletin bekasi icin kardes ve ogul katletmis devlet sirket olur mu? Yeter be kardesimkisisel egolariniz ulkeyi getirdihiniz duruma bak sozde milliyetciler bu ulke icin kursun mu attiniz? Kursun mu yediniz? Hepinizin cocuklari curuk raporu almis ona buna vatan hayini diyorsunuz. Bu ulke babanizin mali degil sirket hic degil sirket merakiniz varsa gidin ticaret yapin biraz inanciniz varsa binlerce kefensiz yatan sehitler hatirina ya aklinizi basiniza alin ya da cekin gidin

  • Hosaf14 Temmuz 2018 11:08

    Memlekette proje yarismasi yapiyorsunuz kazanan Organik hosaf oluyor. Sonrada not dustu sen hosaf bulmussun senide hosaflamislar. Valla ne diyeyim bir kulak arkasi kaldi oda gidecek

  • zidan.e14 Temmuz 2018 10:14

    .ülke battı.hala ey abd ey mb.

  • Finans 14 Temmuz 2018 09:03

    Nıt politik olsada, Not mot hikaye. Büyük kurumsal yatırımcı reel koşullara bakar. Eğer bşr ülkeye giriş varsa ekonomi umutlu denektir, eğer kaçış olursa veriler gerçekten olumsuza gldiyor demektir

  • Türker erinç14 Temmuz 2018 08:18

    Batık borç içindeki yunanistanın notunu yükselten bunlar değil mi ,,,,,,ne oldukları belli bunların takmayın

  • misafir14 Temmuz 2018 15:48

    sen takma kafana birşey Türker, yunanistan 10 milyonluk ülke avrupa içinde idare eder sen öylemisin

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 13:12

    Bunları kimin kurduğu sahiplerinin nesebinin ne olduğunu öğrenin ondan sonra görüşelim.

  • Türkoğlutürk 14 Temmuz 2018 11:53

    Sen takmamaya devam et. Titanic batarken orkestra çalmaya devam ediyordu

  • Emekci14 Temmuz 2018 07:55

    Yorumları okuyorum da, bazıları yatırım yapmayı oy atmak sanıyor. Para konularında başkalarının lafına bakar duygusal davranirsaniz jet fadıl, inek bankası gibi dolandirilirsiniz. İnanmayan bu seviyelerden borsaya girsin ve marttaki seçimlerden sonra ne kadar para kaybettiğini hesaplasin...

  • Nevşehir14 Temmuz 2018 05:53

    Çok çalışmalıyız

  • sa14 Temmuz 2018 03:08

    Uzun yıllardır ilk defa hak verdim.Yerinde bir değerlendirme olmuş.Açıklama bence harfiyen doğru.Tarafsızca ülkenin hak ettiği not verilmiş.Şimdi bide buna benzer bir açıklamayı başımızdakiler yapsa ondan sonra da şu şekilde çözeceğiz dese bir takdiri de onlar alsa.Ancak öz eleştiriyi yapacak adam lazım bize.

  • mehmet14 Temmuz 2018 02:11

    fitch ten ne bekliyordunuz ki.. daha yeni başlladık

  • broker14 Temmuz 2018 15:50

    ilk yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran kuruluş ozaman iyiydi değilmi biraz gözünüzü açın be kardeşim öğrenmeniz için illa kriz mi çıkmalı

  • Türkoğlutürk 14 Temmuz 2018 11:07

    He bizi kıskanıyor dimi

  • samet sözer14 Temmuz 2018 01:28

    bekleniyordu sorun olmaz hiçbişey olmaz

  • broker14 Temmuz 2018 15:51

    sen pazartesi borsaya gir ozaman

  • terleme zamanı14 Temmuz 2018 01:06

    Saunaya girdi bu milleyt :D :D :D Kaz kafalilik bu iste

  • demirkan 14 Temmuz 2018 12:00

    ELİNDE 6000 BİN TL LİK ABD CEP TELEFONU OLURSA. SAYUNAYADA GİRERSİN HAMAMA DA GİRERSİN.

  • niko14 Temmuz 2018 00:56

    not fiyatlanmıştı zaten...agustosta bilançoların gelmesiyle 20 bin puan yukarı çıkış olursa kimse şaşırmasın.. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  • misafir14 Temmuz 2018 15:52

    pazartesi borsa kucaklamak için seni bekliyor atla trene o zaman belki de maldasın zaten

  • dogrusu14 Temmuz 2018 00:48

    Ekonomi şahane gideyeahhh

  • Kemal ermis14 Temmuz 2018 00:40

    Kemal Dervisin Türkiye Ekonomisine yön vermesinden sonra pastayi yiyen hükümet üstüne birsey koymadi,kamyon duvara tosladi,simdi baslarlar yine dis gücler,faiz lobileri anladikta siz biz neler yaptikta bu duruma geldik,icraat varmi yok,ekonomik önlemler varmi yok,masallah bol keseden gösteris hamleleri yolun sonu ,yeni bir hamle ve ekonomik strateji gerek yapabilirlermi zannetmiyorum,nerde trak orda birak la buralara geldik,haydi hayirlisi.......

  • ali14 Temmuz 2018 12:10

    2002 den sonrası sizde yok herhalde...toplu iğne yapamazken siha,iha,milgem,atak nükleer santral,göktürk, vs.vs...yapıldığı için bunlar kuduruyor anlamıyormusunuz...Ama bizim ülkemizdeki partizanlar ve sözde muhalifler ülke notu indirildiği zaman ferahlıyor.

  • demirkan 14 Temmuz 2018 10:55

    KEMÂL DERVİŞ BAŞIMIZI TUTTU. İMF YE S.T.D.

  • asım14 Temmuz 2018 00:40

    Çogu şirket degeri 2008 fiyatlarına inmiş yıl 2018 adamlar zaten yeterince borsanın icine ettiler her borsada halka acık şirket sahibleri adam gibi hisselerine sahib cıkmalı temettülerini düzenli şekilde yatırımcısıyla paylaşmalıki bu asalak yabancılardan kurtulalım yoksa her bir kac senede bir aynı senaryoyu izleriz ülkemizin kaynaklarını bu embesillere yediririz

  • miktir git miç14 Temmuz 2018 00:33

    miktir git miç

  • Kadir yildirim14 Temmuz 2018 00:30

    1. TL yi şu lanet foreks piy. Cikaririm. . Emtia dayalı tl yaparım. 2. Yurda gelen paranın kaynağını sormam. Yabancı müşterilere bankalar hesap açmak için 50 tane presedur yapıyor. . Ab yada abd sormuyor. 3.. Üretici ile tüketici arası mesafeyi kisaltirim enlasyon iner.. Tüketici harcamalarında kart kullanım zorunlulugu getiririm vergi kaçağı az olur. Adil dağılım gelir... Birçok fikrim var.. inşallah devleti bi gün yatarım olur...

  • Borsacı 14 Temmuz 2018 00:14

    Vay fitch vay göstere göstere çaktı notu ekonomi lafa değil icraata bakar şakası olmaz.

  • Kaçan Grup14 Temmuz 2018 00:09

    Adil bir karar. Çalışmayana not yok.

  • demirkan 14 Temmuz 2018 12:06

    YUNANLI DİMİTRİ ÇOK ÇALIŞIYO ÖYLEMİ?. NOTU ÇÖP BİLYONMU?. MERKEL ABLARI KURTARDI. YULARI MERKELE TESLİM ETTİLER.

  • İhlas finans a kayyum14 Temmuz 2018 00:09

    Reis e göre sıkıntı yok ..vadaşa göre sıkıntı çok

  • Vatandaş14 Temmuz 2018 11:58

    Benim var Demirkan bey. Tefe tüfe artınca kiramı yüzde 15 artırdılar. Fakat maaşım yüzde 8 arttı. Nasıl olacak

  • demirkan 14 Temmuz 2018 10:57

    senin sıkıntın var galiba?.

  • Emrw13 Temmuz 2018 23:51

    Evet rte konuş bakalım sen ne diyorsun?

  • atakan13 Temmuz 2018 23:48

    Neredesin zeybekçi neredesin cemil ertem neredesin damat. hani sistem değişince dolar euro faiz enflasyon düşecekti. Emirle hiç bi şeyin düşmeyeceğini gördünüz. İcraat bekliyoruz icraat. Yapısal reformlar bir an önce hayata geçirilmeli. Merkez bankası para politikası kurulunu hemen toplamalı . Gereken kararlar hemen alınmalı. 8 ay sonra seçim var. Görürsünüz o zaman.

  • xx14 Temmuz 2018 12:18

    bi dur da...Adamlar daha yeni başladı.Bunlar not indirdi diye çarşafa dolamaya gerek yok.sakinnn.

  • remzi hatay13 Temmuz 2018 23:46

    çok ta Fİ Fİ

  • Mehmet beyhan13 Temmuz 2018 23:44

    Zaten sata sata beklentiyi aldınız dolar bazında dunyada bu kadar ucuz bir borsa buyurun kan emici yabancılar yeniden bekleriz

  • YATIRIM13 Temmuz 2018 23:37

    BU ZATEN BELLİ İDİ Kİ SATIŞI PEŞİN PEŞİN YAPILDI.NE KADAR DEBELENSENİZDE BİST 100 ASLA 80 BİNLERE DÜŞMEYECEKTİR.BUNLAR SON ÇIRPINIŞLARI ALIN NOTUNUZU ÇAY DEMLEYİP YANINDA OTURUN.

  • canbey13 Temmuz 2018 23:37

    yakında IMFnın kuyruğuna takılırlar

  • Tatar 13 Temmuz 2018 23:35

    geçen yıl 100 liradan aldığımız hammaddeyi bu yıl 230 liradan alıyoruz , bu ülke normal olamaz

  • d14 Temmuz 2018 18:49

    SENDE ALDIĞIN HAMMATTEYİ İŞLE 600 TL DEN SAT.

  • kemal ermis14 Temmuz 2018 00:41

    seneye gerek yok yakinda 330 tl ye alirsin.

  • POLAT ALEMDAR13 Temmuz 2018 23:33

    artık borsa zamanı.ölmüş eşşek kurttan korkmaz misali aynı durum brezilya da olmuş idi borsası çoşku ve aynı şekilde güney afrika da olmuş idi.yabancılar bunun böyle olacağını biliyorlar idi bugüne kadar sürekli mal boşattılar.pazartesinden itibaren borsamız çoşacaktır.çündü dip yaptı önümüzde artık engel kalmadı.bu zaten çoktan satın alınmış idi.ama RTE bu sefer akıllı hareket etmez ise kendi ayağına kurşunu sıkar yerel seçimlerde ak parti diye bir partide olmaz.pazartesi gidin paranızı borsaya gömün.ben bugüne kadar döviz ve altında idim tamamen bugün boşalttım pazertesi günü borsayayım arkadışlar.

  • broker14 Temmuz 2018 15:59

    polat borsada sana bol şans bazılarına herzaman deveye diken iyi geliyor. millet bu yıl borsaya girdiğine bin pişman kardeşim ,faiz % 18 risk sıfır

  • Bika14 Temmuz 2018 10:36

    Yumurtalar aynı sepete konulmaz. Gayrimenkul (oturmak için) ,hisse seneti ve dövizi pazara kadar değil mezara kadar portföyünde tutmalı.

  • kaktust14 Temmuz 2018 00:58

    yersen :))

  • uğur14 Temmuz 2018 00:26

    sen neyin kafasını yaşıyorsun,ne değiştide borsa çoşacak döviz çökecek diyorsun,sen bu işin uzmanımısın

  • Bika13 Temmuz 2018 23:32

    Vadesi gelmiş hatta geçmiş borçlarını ödemeyen bu kadar şirket varken, düşürmesi beklenen gelişme.

  • mates13 Temmuz 2018 23:31

    Notun düşeceğini tahmin ediyoduk Ama görünümü beklemiyoduk Bu sürpriz oldu Sanki 1.5 p6an düşürmüş gibi oldu

  • U213 Temmuz 2018 23:29

    Seçimden sonra her şey düzelecekti ancak sonuç ortada şimdi bu sözlere güvenip yatırım yapan kişi ne oldu

  • xx14 Temmuz 2018 12:22

    Amma acelcisiniz,adamlar yeni yemin etti.Sihirli değnek yok bu adamlarda.SAkinnn...

  • Damat13 Temmuz 2018 23:28

    Bu saatten sonra Türkiye ekonomisinin işi zor

  • xx14 Temmuz 2018 12:24

    Bende, bu saatten 2023'e kadar herşey çok güzel olacak diyorum.Hiç bir engel yok buna...Bunlar havlasın dursun.Ekonomi iyileştikçe seve seve gelecek ve yatırım yapacaklar.Son kozlarını oynuyor deyuslar...

  • Vatandas13 Temmuz 2018 23:20

    Ekonomisler tek ses olmus degisiklik beklemediklerini belirtiyorlardi. Bu adamlar hangi ulkede yasadigini unutmuslar ya da oyle bir iktidar korkusu var ki aksi beyanda bulunamiyorlar. Senin sucun yok be damat seni getiren zihniyetin sucu bunlar. Enerjiiiiii

  • Ofli13 Temmuz 2018 23:18

    Kına yakin

  • SÜPRİZ OLMADI13 Temmuz 2018 23:17

    FİÇTEN BAŞKA BİRŞEY BEKLENMEZDİ

  • Türkoğlutürk 14 Temmuz 2018 11:13

    Kıskanıyorlar dimiii. Halbuki ortalık günlük güneşlik. Şirketini yabancı yapan yok. Servetini ülke dışına kaçıran yook. Borsa ve kurda düşmanlarımız bizi dize getirmeye çalışıyor. Almanlar bizi kıskanıyor.

  • çalarsaat14 Temmuz 2018 00:16

    ne yapmalıydı? yalakalık yapmadı...gerçek ekonomik duruma göre değerleme yapıldı..a haber izlemiyor onlar...gerçek veriler var elinde...

  • sıkıntı yok13 Temmuz 2018 23:16

    yabancı malı boşalttı zaten. artık bu derecelendirme zımbırtılarını borsa takmaz. ben dolar alıp satmak daha mantıklı. hisse gibi hareket ediyor.

  • xx14 Temmuz 2018 12:26

    Dolar alın dolar...Gavurun ekmeğine yağ sürün...Biraz omurgalı olun be...

  • hani dusurmezdi13 Temmuz 2018 23:15

    kendinize gaz vermeyin borsacilar...

  • Onur Arıkan13 Temmuz 2018 23:14

    Sürpriz değil beklenen açıklama etkisi nötr. Çünkü zamanlama manidar.

  • broker14 Temmuz 2018 16:02

    maldasın galiba polyancılık oynama, ilk fırsatta kaç faize yatır kardeş

  • köfteci13 Temmuz 2018 23:14

    bunlar tabuta daha bir çivi çaktı hiç acımaları yok artık merkez 500 puan daha artırmalı faizi

  • çalarsaat14 Temmuz 2018 00:18

    faiz öyle emirle inmiyor...kahve ekonomistliğiyle olmuyor bu işler..bütün finansal enstrumanlar birbiri ile etkileşim içinde..eyyyy faiz demekle inse keşke :D onu uyuyan halka yuttururlar sadece

  • BENGIN13 Temmuz 2018 23:30

    VATANDAŞ REİS E FAİZ İNDİRME YETKİSİ VERDİ. MB NASIL FAİZ ARTIRACAK EN KISA ZAMANDA FAİZİ 2 ORANDA GÖRMEK İSTİYORUZ KREDİ ALAMIYORUZ EVSİZ KALDIK.

  • yasin.13 Temmuz 2018 23:14

    çokta tın, zaten fiyatlandı mahvolduk, düştüğü kadar DAHA DÜŞMEZ

  • xx14 Temmuz 2018 12:30

    p.tesi görüşürüz...Bilen bilir...borsanın + kapatma ihtimli yüksek.Beklenti alınır.gerçekleşince o iş biter.

  • ARMAGEDON13 Temmuz 2018 23:34

    çokta tın diye.diye bu vahim duruma geldik sen tınlama dünya tınlıyor bu kuruluşları

  • Vatandas13 Temmuz 2018 23:29

    En az 5.000 puan daha duser gorunum negatif bu fiyatlanmadi. Arti bankalarin yurt disi kredi faizleride artacak.