E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch: Riskler aşağı yönlü---

Fitch: Riskler aşağı yönlü

Fitch: Riskler aşağı yönlü
01 Ekim 2014 - 08:09 borsagundem.com

Fitch'e göre, global ekonomi 2015 ve 2016'da toparlanacak ancak riskler aşağı yönlü

Fitch Küresel büyümenin 2015 ve 2016'da hız kazanmasını bekliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonomik büyümenin 2015 ve 2016'da güç kazanacağı belirtildi ancak risklerin aşağı yönlü olduğu ifade edildi.
Önde gelen gelişmiş ekonomilerin küresel büyümeye katkısının artacağı ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin baskı altında kalmaya devam edeceği ifade edildi.
Fitch'in küresel GSYİH  artışı içn son beklentisi 2014'te yüzde  2.6, 2015'te yüzde 3 ve 2016'da yüzde 3.1 büyüme yaşanacağı yönünde oldu. 
2015 ve 2014 beklentileri Haziran ayında yayınlanan rapora göre 0.1 puan düşüş kaydetti.
Fitch'in açıklamasında bu yılın ilk çeyreğinde geçici olarak bi geri çekilme yaşayan küresel büyümenin ikinci çeyrekte güçlü bir sıçrama gösterdiği hatırlatıldı. Özel tüketimdeki artış hane halkı gelirlerinde gözlenen yükselişle desteklendi. Yatırımların şirketlerin yüksek nakit
akışları ve karlılıkları, düşük finansman maliyetleri, artan güven ve kapasite kullanımı sayesinde desteklenmesi gerektiğini belirten Fitch, para politikalarının yüksek düzeyde gevşeme yönünde olmaya devam ettiğini ve mali konsolidasyonun büyümeye yönelik baskılarının 2013 yılına göre, önemli düzeyde gerilediğini vurguladı.

Euro Bölgesi'nde bu yıl için yüzde 0.9 büyüme öngören Fitch, bölge ekonomisinin 2015'te yüzde 1.3 ve 2016'da yüzde 1.5 büyüyeceğini öngördü. Bu rakamlar Haziran ayı beklentilerinin bir parça altında kaldı. Bölgede üretimin 4 çeyrek boyunca yaşadığı yükselişin ardından bu yılın ikinci çeyreğinde durgunlaştığı ve bunda Almanya'da görülen yavaşlamanın etkili olduğu belirtildi.
Öngörülen periyotta büyümenin ABD ve İngiltere'deki toparlanmadan, eurodaki değer kaybından, ECB'nin gevşeme yönündeki politikalarından ve mali konsolidasyonun olumsuz etkilerindeki azalmadan destek alacağı belirtildi. Bununla birlikte son dönemde elde edilen bulguların kaldıraçtan arınma ve yapısal sıkıntıların önümüzdeki dönemin ters rüzgarları olacağını gösterdiği belirtildi. Yüksek işsizlik oranının ısrarcı görünümünü sürdürceği ve 2016 yılına kadar yüzde 11'in üzerinde kalacağı belirtildi.
Fitch'in temel senaryosunda euro bölgesi enflasyonun bu yıl yüzde 0.5, 2015'te yüzde 1 ve 2016'da yüzde 1.3 düzeyinde olacağı öngörüldü. Deflasyonda düşülmeyeceğini 
öngören Fitch, bununla birlikte mevcut düşük enflasyon ve zayıf talebin ve piyasaların
enflasyon beklentilerindeki düşüşün ve kendini besleyen deflasyon dinamiklerinin risk
olmaya devam ettiği belirtildi.
Gelişen piyasalard büyümenin 2013'te yüzde 4.7 olduğunu hatırlatan Fitch bu oranın bu yıl yüzde 4'e gerileyeceğini ancak 2015 ve 2016'da sınırlı da olsa bir toparlanma göstereceği ifade edildi. Bu beklenti için aşağı yönlü risklerin ABD'de para politikalarının sıkıştırımaya başlaması, jeo politik gerilimler, ve emtia fiyatlarının daha da gerilemesi gibi unsurlardan kaynaklandığı belirtildi.
Fitch, Çin ekonomisinin   bu yıl yüzde 7.2, önümüzdeki yıl yüzde 6.8 ve 2016'da yüzde 6.5 büyüyeceğini ve kaldıraçtan arınma çabaları sürerken kademeli olarak yeniden dengeleneceğini söyledi.
BRIC ülkeleri içinde büyümenin artacağı tek ülke olarak Hindistan gösterildi ve bu yıl yüzde 5.6 büyümesi beklenen Hindistan ekonomisinin 2015 ve 2016'da yüzde 6.5 büyüme yaşamasının beklendiği belirtildi. 
Japon ekonomisinde devam eden momentumun belirsiz olduğu ve bunun yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir ekonomik daralma yaşanmasından kaynaklandığı
belirtildi. Fitch, buna bağlı olarak Japonya'da bu yıl yaşanacak büyümeye ilişkin beklentisini yüzde 1.6 seviyesinden 1.4 seviyesine düşürdü. 2015 ve 2016 için büyüme beklentisi ise yüzde 1.3 olarak korundu.
İngiltere'de büyümenin güçlü ve tabana yayılan bir görünüm izlediğini belirten Fitch, bu ülke için büyüme beklentisini 2014'te yüzde 3, 2015'te yüzde 2.5 ve 2016'da yüzde 2.3 olarak açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)