E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFırtınalı piyasadan alınacak 5 ders---

Fırtınalı piyasadan alınacak 5 ders

Fırtınalı piyasadan alınacak 5 ders
31 Ağustos 2015 - 11:21 borsagundem.com

Allianz Başekonomisti Erian, dalgalı piyasalardan çıkarılacak dersleri sıraladı

Finans piyasalarında geçtiğimiz hafta yaşanan şiddetli hareketlerden alınacak bir ders olmadığı sonucuna varmak çekici olabilir. Ne de olsa Standard & Poor’s 500 Endeksi Cuma günü yüzde 1 yukarı kapanış yaptı ve Dow Jones Industrial Average ve Nasdaq 100 Endeksleri yaklaşık 2 ayın en iyi haftasını kaydetti. Hatta bazıları, bu olağan dışı volatiliteyi, piyasadaki irrasyonelliğin geçici, terse çevrilebilir ve önemsiz olduğunu yansıtmaktan başka bir şey olmadığını söyleyerek görmezden gelebilir.

Ancak El-Erian’a göre böyle bir yaklaşım uygun olmaz ve bu, mayın tarlasından geçmenin tehlike olmadığı sonucuna varmaya benzer.

Pek çok gösterge geçtiğimiz haftanın olağanüstü ve tarihsel olduğunu onaylıyor. Geçtiğimiz hafta rekor üzerinde rekor kırıldı. Bunlar arasında en büyük günlük hareket, en büyük gün içi terse dönüş yer alıyor.

Totalde Dow Jones 5 işlem seansında 10,000 puanlık daha önce görülmemiş bir hareketlenme yaşadı. Piyasaların korku endeksi olarak bilinen VIX, 2008’deki küresel finansal krizden bu yana görülmemiş seviyelere ulaştı. ABD dışında gelişen piyasa para birimleri bu krizin en karanlık günlerinde ulaşılan seviyelerin hemen altına geldi.

Varılan yer çoğu zaman seyahatten daha fazla önem arz eder dolayısıyla geçtiğimiz haftaki ekstrem volatilitenin tahmini bir değeri olmadığına inanmaya doğal bir meyil var. Bu, en azından 5 nedenden ötürü bir hata olabilir:

1. Finans piyasalarını destekleyici unsurların minimum bir seviyede, bir şekilde kırılgan olduğu net olmalı. Bunun bir sonucu olarak küresel ekonominin gücü ile ilgili haklı sorular bulunuyor ve bu durum, merkez bankaları politikaları ile hali hazırda temellerden ayrışmış olan piyasa fiyatları için potansiyel bir belirsizlik yaratıyor.

2. Bireysel yatırımcılar bu volatil seyri sindirebilme yeteneğine sahip görünmüyor. Bu da, hisse senedi yatırım fonlarında satışları artırıyor. Satışların büyük bir çoğunluğu piyasanın en kötü durumunda ve bulaşıcılığın en yüksek olduğu zamanda geliyor.

3. Piyasanın, fiyat volatilitesinin arttığı dönemlerdeki fonksiyon bozukluğuna bağışıklık sahibi olmadığı görülüyor. Likidite ve işlem sistemini içeren belirtiler, fazla sayıda yatırımcının aynı anda çıkışa yönelmesi ile yükseliyor.

4. Volatilitenin yoğun olduğu zamanlarda iyi de kötü ile birlikte gidiyor. Bu durum özellikle Apple, GE ve Google gibi yaygın bir şekilde tutulan yatırım markaları için geçerli.

5. Politika yapıcılar piyasadaki volatilite yükselişlerini azaltmada hala istekli görünüyor, yetkililer parasal genişleme, faiz indirimleri ve geleneksel olmayan diğer politikalar yoluyla yeterince cephane harcadı. Sonuç olarak Çin’in aldığı para politikası aksiyonları ve New York Fed Başkanı Dudley’den gelen sakinleştirici değerlendirmeler yakın zamanda test edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)