E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFındık 10 liradan 45 liraya nasıl geliyor---

Fındık 10 liradan 45 liraya nasıl geliyor

Fındık 10 liradan 45 liraya nasıl geliyor
22 Eylül 2017 - 03:45 borsagundem.com

Fındık fiyatları tartışma konusu. Bir taraftan 10 liralık fiyat üreticiyi memnun etmezken diğer taraftan da bahçeden 10 liraya çıkan fındığın tezgahta nasıl 45 lira olduğu tartışılıyor. İşte fındığın bahçeden tezgaha fiyat yolculuğu:

Fındık fiyatları son dönemde en büyük tartışma konuları arasında. Fındık üreticileri para kazanamadığını, aksine zarar ettiğine iddia ediyor. Belirlenen 10 liralık fiyatın yeterli olmadığını savunuyor. Kilosu 10 liraya üreticiden alınan fındık market raflarında, en düşük 45 liradan yer bulabiliyor. Burak Coşan, Hürriyet'te yer alan haberde, fındık üreticileri ne kadar para kazanıyor, fındık fiyatları mağazaya gelene kadar neden bu kadar yüksek fiyata çıkıyor sorularının yanıtlarını veriyor. İşte o haber:

Piyasada alım yapan tüccarların da fındığın kilogramını 8.5 liradan aldığı, çiftçinin de bu yüzden zarar ettiği iddia edildi. Yaşanan olayların ardından CHP de ‘fındık için adalet’ yürüyüşüne başladı. Ordu’dan başlayan yürüyüş, Giresun’da son buldu. CHP’nin iddiasına göre “Üreticinin 1 kilogram fındık için maliyeti 8.75 lira olarak açıklandı. Üretici maliyetin altında fındığını 7.5 liradan satmak durumunda. Üretici 1 yıllık emeğinin karşılığını alamıyor. Maalesef bir yıl emek verdiği ürünüyle şu anda borçlarını dahi kapatamıyor.”

ÇİFTÇİYE AYLIK 783 TL

Peki gerçekten fındık üreticisi zarar mı ediyor? Bu konuyu fındık üreticilerine sorduk. Fındık toplamak için ne kadar para harcıyorlar? Ne kadar masraf ediyorlar? Ellerinde ne kadar para kalıyor? Bu soruların cevabını Sakarya’da fındık üretimi yapan çiftçi şöyle cevapladı: “2 ton fındığım var. Bu 2 ton fındığı toplamak için işçilere 85 yevmiye ödüyorum. İşçilere kişi başı 60 TL ödeme yapıyorum. Bu hesapla işçilere ödediğim ücret 5 bin 100 lira oluyor. Yıl boyunca ilaç ve gübreleme için yaptığım masraf 2 bin 500 TL. 2 bin lira da fındık bahçesinin temizlenmesi için harcanıyor. Tüm bunlar 9 bin 600 TL tutuyor. Şimdi açıklanan fındık fiyatı üzeriden hesap yaparsak ve 9.5 liradan fındığın kilogramını satabilirsek, benim 2 ton fındıktan alacağım 19 bin lira oluyor. Bu tutardan masrafları çıkardığımızda geriye 9 bin 400 lira kalıyor. Fındık senede bir kez toplandığına göre kalan parayı 12 aya bölmemiz gerekiyor. Bu hesapla da çiftçinin eline aylık 783 lira geçmiş oluyor.”

İşte bu noktada fındık üreticileri de şu soruyu soruyor: “Fındığı ben üretiyorum. Kazanabildiğim para ortada. 10 liraya satıyorum ama markette fındığın kilogramı 40 liradan başlıyor 60 liraya kadar çıkıyor. Madem fındık bu kadar değerli bir şey, üreten değil de neden başkaları daha çok para kazanıyor?”

33 TL’DEN 41’E ÇIKIYOR

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Karaman’a bu soruların cevabını sorduk. Karaman, şu cevabı verdi: “Kilogramı 10 liradan üreticiden alınan fındık ilk olarak tescilleniyor. 1 kilogram fındığın tescil maliyeti 2.2 lira. Daha ilk anda fiyat 12.2 liraya çıkıyor. Daha sonra kabuklu fındık kırılıyor. 1 kilogram kabuklu fındıktan 420 gram iç fındık çıkıyor. Böylece 1 kilogram iç fındığın kilogram maliyeti 22-23 liraya yükseliyor. Üzerine kırma masrafı da ekleniyor. Daha sonra iç fındık kavurma işlemine gönderiliyor. Hava şartlarına göre ortalama yüzde 10 fire veriliyor. Kavurma masrafı ile birlikte 1 kilogram fındığın fiyatı 30-31 liraya çıkmış oluyor. Fındık sanayicisi bu ürünü kâr marjını, paketleme masrafını ekleyerek 32-33 liraya firmalara teslim ediyor. Bu ürün market raflarında 45 liraya satılıyor. Bu fiyata yüzde 8 KDV eklenmiş oluyor. KDV eklenmemiş hali ise 41.6 lira oluyor.”

İÇ PAZARDAKİ TÜKETİM DÜŞÜK

YAPILAN hesaplamanın orta kalite bir fındık için olduğunu söyleyen TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Karaman, fiyat tatışmaları ile ilgili olarak da, “İç pazara odaklanarak çözüm üretilmeye çalışılıyor. Ancak bu doğru değil. Çünkü iç pazardaki tüketim üretime bakıldığında çok düşük kalıyor. Fındıkta asıl pazarı ihracat oluşturuyor. Dünyanın birçok yerine fındık satılıyor. Ancak bir fiyat standartımız yok. Bir sene 3 dolara satılan ürün, diğer yıl 5 dolara çıkıyor. Yabancı alıcılar için istikrar olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • D.demirkan 24 Eylül 2017 18:32

    TARIM ÜRÜNLERİNE DMO DEYERİY ALACAK. ÜRETİCİ ARACIYA TEFECİYE BIRAKILAMAZ.ORADA EMEK VAR ALINTERİ VAR MASRAF VAR.TÜCCAR TECCAL KURU YEMİŞÇİ HER KİMSE DMO DEN ALACAK MALINI.ÜRETİCİ MUHATAP OLMAYACAK.SADECE FINDIK DEYİL.ÜZÜM.İNCİR.PAMUK.ZEYTİN.FISTIK.PATATES SOĞAN.TÜRKİYE TARIM ÜLKESİ TARIMINA ADAM GİBİ SAHİP ÇIKACAKSIN.EMEK YOĞUN ZAHMETLİ MASRAFLI.ÜRETEN İNSANLAR HER ZAMAN HAKLIDIR.DEVLET ÜRETİCİYE SADECE ARACIYA TEFECİYE KARŞI KORUSA O BİLE YETER.ÜRETENE PARA DESTEĞİ VERECEKSİN.TEFECİDEN YÜZDE YÜZ FAİZE MUHTAÇ ETMEYECEKSİN.BU KADAR BASİT.ÇAREYİ BAŞKA YERDE ARAMA.

  • vatandaş22 Eylül 2017 11:24

    Ne 45 TL si kuruyemişçilerde 60 TL. Üreticiye 8 Tl ver Tüccar 60 a satsın. Hele ki yabancı şirket (nutella) yok fiatına alsın. Varmı öyle

  • fatih erkal22 Eylül 2017 09:30

    Yıllık toplasan 15 günlük bir emekle 365 gün geçinmeyı hayal edenler uyanıp kendinize gelin biraz çalışın yok öyle yağma

  • TÜKETİCİ22 Eylül 2017 09:20

    ne 45 lirası malatya pazarında 70-80 lira arasında..

  • Nedim nedim22 Eylül 2017 07:56

    Ben 8 ton findik urettim 8 liradan 64 bin tl ...kislik gubre 2 defa 21 azot gubre iskin ot ilacina ragmen gec topladim tamamen dokuldu isci parasi derken allah bereket versin bana kaldi 30 bin tl...once sukretmeyi ogrensinler gidinde kayisiya bakin elmaya bakin hep rezillik bunlarin icince en iyisi yine findik

  • Haramzadeler 22 Eylül 2017 07:54

    Yalana bak yalana yok şu oluyormuş yok bu oluyormuş ondan fiyat yükseliyor muş resmen soyuyorsunuz vatandaşı ....