E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinansal Düzeyde Sertifikasyon Sınavları---

Finansal Düzeyde Sertifikasyon Sınavları

Finansal Düzeyde Sertifikasyon Sınavları
26 Ocak 2015 - 13:30 borsagundem.com

Çalışanlar artık sertifikasyon sınavlarına girerek, işyerlerindeki verimliliklerini artırıp kariyerlerini bir üst noktaya taşıma gayreti içinde

Son zamanlarda işgücü eğitimleri gittikçe artan bir oranda akademik makalelere konu olmaktadır. Eğitim alanında yayımlanan makalelerin hemen hepsinin ortak uzlaşı noktası online eğitimlerin artık örgün eğitimlerin yerini alacağı, bilgisayar teknolojilerinin süregelen eğitimleri radikal olarak değiştireceği ve işgücü eğitiminin ne derece önemli olduğu sayılabilir. Bunlar içinde belki de en ilgi çekici tezlerden birisi, işgücünün eğitiminin örgün eğitimlerden daha önemli olduğudur. Diğer ilginç bir husus ise eğitimli işgücünün organizasyonlardaki önemidir. Bu kapsamda bundan sonraki dönemlerde sadece akademik kurumlardan diploma almak suretiyle bir iş sahibi olmak ve işinde başarılı olabilmek pek mümkün görünmemektedir.

Dolayısıyla konunun önemini haiz olan birçok çalışan, sertifikasyon sınavlarına girerek, işyerlerindeki verimliliklerini artırıp kariyerlerini bir üst noktaya taşıma gayreti içindedirler. Finans dünyasında uluslararası çapta oldukça fazla sertifikasyon bulunmasına karşılık, bunlardan bazıları tüm dünya çapında bir repütasyona sahiptir. Örneğin CFA sertifikasyonu, tüm dünyada geçerliliği şüphe götürmeyen hatta bazı durumlarda MBA mi yoksa CFA mi şeklinde sorularla bile karşılaştırılması yapılan bir sertifikasyondur. CFA ülkemiz dahil tüm dünyada bilindiğinden bu kısa makaleye konu edilmekten kaçınılmıştır. Diğer taraftan, tüm sertifikasyon süreçlerinin ortak özelliği verilen emek olduğundan aslında hepsi birbirinden değerlidir. CFA'ye ek olarak, aşağıda repütasyonu hayli yüksek olan birkaç lisans türüne yer verilmektedir:

CAIA: Chartered Alternative Investment Analyst:

CAIA alternatif yatırımlar konusunda ilerlemek isteyen finans profesyonelleri için tasarlanmış bir sınavdır. Sınav analistler, portföy ve risk yöneticileri, danışmanlara yöneliktir. Genel olarak iki ayrı sınavdan başarılı olunması ve tecrübe koşulunun sağlanmasıyla sertifikasyon süreci tamamlanmaktadır. CAIA sınavları genel olarak Mart ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Bu noktada CAIA lisansını almak isteyen bir aday bir yıl içinde gerekli sı­navları tamamlayabilmektedir. Sınav­lar tüm dünyada ve bilgisayar bazlı olarak gerçekleştirilmektedir. Sınavın birinci kısmı 200 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Buna karşılık, ikinci sınavda ise 100 çoktan seçmeli soru ile üç adet klasik türde soru sorulmaktadır. İlk sınavda, etik, alternatif yatırımlara giriş, gayrimenkuller, hedge fonlar, emtia, private equities, yapılandırılmış ürünler konularından soru sorulmaktadır. CAIA 2003 yılından beri uygulanmaktadır. Mevcut durumda ülkemiz dahil 80 ülkede sınavları yapılmakta ve SEC dahil bazı şirketler alternatif yatırım eğitim programlarında CAIA sınavlarına yer vermektedirler.

CFP: Certified Financial Planner

Finansal planlama sertifikasyonu sonrasında, söz konusu sertifika sahiplerinin bireylerin finansal hedeflerine ulaşabilmeleri için finansal durumlarının yönetilmesine ilişkin stratejilerin oluşturulabilmesi konu­sunda uzmanlıklarını geliştirmeleri öngörülmektedir. Finansal planlayıcılar genel olarak, müşterilerine finan­sal konularda danışmanlık vermek suretiyle öneriler sunarlar. 31.12.2012 tarihi itibariyle tüm dünyada 147.822 lisanslı finansal planlamacı çalışmak­tadır.
CFP lisansına sahip olabilmek için, öncelikle zorunlu kılınan eğitimlerden geçmek gerekmektedir. Eğitim konulan ise finansal planlama genel prensipleri, sigorta planlaması ve risk yönetimi, yatırım planlaması, gelir vergisi, gayrimenkul ve emeklilik planlamasıdır. Daha sonrasında adaylar finansal planlama süreci, gayrimenkul planlaması, yatırım yönetimi ve sigorta konularından sınava girmektedirler. Buna ek olarak, CFP lisansını almak isteyen adayların, finansal planlamayla ilgili konular­da olmak üzere başka bir finansal planlama lisans sahibi kontrolünde en az bir yıl veya herhangi bir lisanslı finansal planlama profesyoneli kont­rolünde olmaksızın en az üç yıllık çalışma deneyimine sahip olmaları gerekmektedir.
Mevcut durumda CFP sınavları ül­kemizde yapılmamakla birlikte yeni kurulmuş olan Finansal Planlama Derneği bu sınavları Türkçe olarak gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

FRM: Financial Risk Manager

FRM sınavları risk yönetimi alanında uzmanlaşmış olan ve/veya uzmanlaşmak isteyen finans profesyonellerine yöneliktir. Çoktan seçmeli formatta Mayıs ve Kasım olmak üzere yılda iki kere yapılmaktadır. Sınavlar CAIA'ya benzer şekilde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. İlk sınav 100, ikincisi ise 80 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. FRM sertifikasyonuna sahip olabilmek için iki yıl da deneyim şartı bulunmaktadır. Buna karşılık opsiyonel olarak, her iki sınav da aynı gün içinde alınıp sınav süreci tamamlanmaktadır. FRM sertifikasyonu için ilk sınavda finansal riskler, kantitatif yöntemler, finansal piyasalar ve ürünler ve değerleme ve risk modelleri, ikincisinde pazar, kredi ve operasyonel riskler ile yatırım yönetimi ve finansal piyasa­lardaki gelişmeler yer almaktadır.

PRM: Professional Risk Manager

PRM sınavları da FRM sertifikasyonunda olduğu gibi risk yönetimi konusunda çalışan profesyonellere yöneliktir. FRM'den farklı olarak sınav tek aşamalıdır ve dört bölümden oluşmaktadır. Sınavın alt konulan finans teorisi, finansal ürün ve piyasalar, risk ölçümlemesi, risk yönetimi uygulamaları ve örnek olaylardır. PRM de sınavların tamamlanmasın­dan sonra deneyim koşulunun yerine getirilmesini şart koşmaktadır. Sorular bu sınavda da çoktan seçmelidir. Yukarıda kısaca tanıtılmaya çalışılan ve uluslararası düzeyde geniş bir şöhrete sahip olan bu tür sertifikasyonlara sahip profesyonel sayısının ülkemizde de ciddi oranda artması gerekmektedir. Bu sayede ülkemiz Finans profesyonellerinin gelişmiş finans merkezlerindeki profesyonel­ler ile dünya piyasalarındaki rekabet edebilirliği artacaktır. (KURUMSAL YATIRIMCI)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)