E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFidelity sıfır komisyonlu endeks fonları ile piyasayı şaşırttı---

Fidelity sıfır komisyonlu endeks fonları ile piyasayı şaşırttı

Fidelity sıfır komisyonlu endeks fonları ile piyasayı şaşırttı
16 Kasım 2018 - 13:42 borsagundem.com

Fidelity Investments dünyada ilk sıfır komisyonlu endeks fonları çıkartarak yatırım camiasını şaşkınlığa uğrattı. Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun Kurumsal Yatırımcı dergisinde yazdı…

Yatırımcılara geniş anlamda ABD ve uluslararası hisse senetlerine yatırım imkanı verecek şekilde tasarlanan bu yeni fonlar, Fidelity, Vanguard, BlackRock ve Charles Schvvab gibi büyük aracı kurum ve yatırım fonu kurucuları arasında devam eden “komisyon savaşı'nın sonucunda geldi ve imkansız görünen gerçekleşti: sıfır yönetim ücretli, sıfır ön ödemeli, sıfır minimum yatırımlı bir endeks fonu. Fidelity’nin Ağustos ayında yaptığı açıklama yatırım şirketleri hisselerinde de düşüşlere sebep oldu. Endeks, veya pasif, yatırım stratejisinin popülaritesi son finansal krizden sonraki 10 yılda patlama yaşadı. Sonuç olarak da, Bank of International Settlements çeyrek dönemlik raporuna göre, tüm ABD hisse senetleri yatırımlarının neredeyse yarısı şu anda düşük maliyetli pasif yatırımlarda bulunuyor.
Fidelity yeni sıfır ücretli fonlarımla yatırım şirketleri arasındaki misyon savaşını kazanmış görünüyor. Ancak aslında savaş yıllar önce yatırımcılar tarafından kazanıldı. Vanguard web sitesinde yer alan bilgilere göre, ilk pasif yönetilen endeks fonu çıktığında ortalama yatırım fonu toplam gider oranına yakındı. Bugün ise Fidelity’nin bu çıkışından önce bile, fon toplam gider oranları yüzdelik puanın yüzde birlerindeydi. Schwab Total Market lndex %0.03; Vanguard Total Market Index %0.14 fon toplam gider oranına sahip. Aynı şirketlerin uluslararası fonları da birkaç baz puan yüksek.
Morningstar verilerine göre, örneğin geçtiğimiz 10 yıl boyunca yatırımcılardan yılda portföylerinin %0.03’ü (veya her 10,000 için $3) ücret alan Schvvab Total Market Index Fund, bir yılda ortalama %10.62 getiri sağladı. Buna karşılık yüzde 0.02 (her $10,000 için $2) ücret alan Fidelity Total Market !ndex investor ise % 10.53 getiri sağladı. Artık birçok yatırımcı Fidelity Total Market lndex Investor gibi bir fonu ücretsiz alabilecek. Morningstar analizinde, Fidelity, Schwab and Vanguard’ın toplam piyasa fonlarının 10 yıllık performansına bakıldığında, sıfıra doğru yarış zamanında bile getiriler arasındaki farkın minimal olduğu ortaya çıkıyor.

Fidelity’nin yeni çıkardığı iki endeks fonunun sıfır ücretli olmasının yanı sıra bu fonların $0 minimum yatırım şartı olması da oldukça etkileyici, çünkü birçok fon kurucusu bu tür fonlara yatırım için mini-mum $2,500’lık yatırım şartı koyuyor. Birçok endeks fonu S&P 500 gibi belirli bir endeksi takip ediyor. Bunu yapabilmek için de, endeksi yöneten şirkete, yani bu örnekte Standard & Poors'a, bir lisans bedeli ödüyorlar. Bu bedel de bireysel yatırımcıların ödediği komisyonlara yansıyor. Yükselen toplam gider oranı ayrıca endeks fon kurucusu için de bir yüzde içeriyor. Fidelity’nin bu ücretleri tamamen ortadan kaldırmak için seçebileceği bir yol kendi kuracağı endeksi takip etmek. Schwab ve diğer bazı şirketler aynısını yaptılar ve bu da endeks kurucuları stratejilerini değiştirmeye yöneltti.
Bu iki yeni sıfır-ücretli endeks fonuna ilaveten Fidelity, mevcut yatırım fonu ürünlerinde de toplam gider oranlarını azaltacağını açıkladı. Fidelity’den bir temsilci fon ücretlerini ortalama %35 oranında düşüreceklerini söyledi. Düşürülen ücretlerin yanı sıra Fidelity yeni müşterilerine hesap açarken minimum yatırım şartı getirmeyecek. Fidelity böylece rakiplerine, önemli farkın artık sadece ücretlerde değil minimum yatırım şartında olduğu mesajını veriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozgur17 Kasım 2018 15:06

    Araştırma ve takip yapabilen biri kendi hissesini seçebilir vede seçmeli de, ne gerek var fon masrafına ki bir de fonlar ortalama getiriye odaklanır. O zaman git bankaya koy paranı ne gerek var ki fona. Yok bir de profesyonel yardımmış, sevgili fon yöneticileri siz gidin 20 defter değerinden SOK almaya devam edin. Profesyonelliğinize hayranım!

  • KEMAL16 Kasım 2018 15:47

    Çok,güzel,uygulama,TÜRKİYE,de,mevduatta,BONOlarda,hisse,senedi,temettü,lerinde,kesinti,yapılıyor,.BUNLARKALDIRILSAiyiolur

  • 1Borsacı16 Kasım 2018 16:29

    Bir de MKK kesintisi var. Yatım yapandan para kesiliyor. Halk işi biliyor altın alıp yastık altına atıyor vergi vs soran yok. Param yok gelirim yok deyip bir de devletten yardım da alıyor.

  • 1Borsacı16 Kasım 2018 14:32

    Güzel uygulama, Türkiye'de de bu tip emeklilik ve yatırım fonları bekliyoruz. Sabit portföy güven verir frton sell ve front buy olasılıklarını nispeten azaltır.