E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFETÖ'den bütçeye 100 milyonluk maaş katkısı---

FETÖ'den bütçeye 100 milyonluk maaş katkısı

FETÖ'den bütçeye 100 milyonluk maaş katkısı
21 Eylül 2016 - 13:48 borsagundem.com

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Erdoğan Süzer, FETÖ kapsamında açığa alınan ya da ihraç edilen memurlara ağustos ayında ödenmeyen maaş tutarının yaklaşık 100 milyon lirayı bulduğu yazdı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında uygulamaya konulan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) açığa alınan memurlara maaşlarının sadece üçte ikisi ödeniyor. Geri kalan üçte birlik tutar ise soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar bütçede bekletiliyor. KHK'larla görevlerinden alınıp ihraç edilen memurların maaşları ise tamamen kesiliyor. 15 Temmuz'dan bu yana yaklaşık 53 bin memurun ihraç edildi, 40 bin memurun da açığa alındı.

100 MİLYON TL BÜTÇEYE KALDI
Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerine göre, ağustos ayında memurlara ödenen temel maaşlar, temmuz ayına göre 147 milyon lira azaldı. Temmuz ayında ikinci yarıyıl zammıyla birlikte bütçeden memura ödenen temel maaş tutarı, 4 milyar 353 milyon lirayken, ağustos ayında bu tutar 4 milyar 206 milyon liraya kadar geriledi.

Normalde hemen her yıl ağustos maaş ödemeleri, teknik düzeltmeler nedeniyle temmuz ayına göre bir miktar düşük çıkıyor. Örneğin 2013 ila 2015 yılları arasında bu fark 6 milyon ila 48 milyon lira arasında gerçekleşti. Bu yıl ise 147 milyon liraya ulaşan düşüşün yaklaşık 100 milyon lirasının ihraç edilen ya da açığa alınan memurların dondurulan maaşlarından kaynaklandığı hesap ediliyor.

DAVALAR VE SORUŞTURMALAR
Yaklaşık 93 bin kişiye ulaştığı belirtilen açığa alma ve memuriyetten ihraç operasyonları sonucunda bütçe hesaplarında kaldığı tahmin edilen yaklaşık 100 milyon liralık maaş sadece ağustos ayını kapsıyor. Memurlara yönelik FETÖ soruşturmaları 15 Temmuz'un hemen ardından başlamış, dolayısıyla temmuz ayında maaşları tam yatırılan ancak daha sonra açığa alınan ya da ihraç edilen memurlardan, fazla ödenen maaşlar geri istenmişti.

Dolayısıyla FETÖ nedeniyle devletin memura yaptığı maaş ödemelerindeki azalma, önümüzdeki aylarda açıklanacak bütçe verileriyle netlik kazanacak. Bu dönemde tamamlanan soruşturmalar ve sonuçlanan davaların da hem FETÖ kapsamındaki memur sayısını hem de kesinti yapılan maaş tutarını önemli ölçüde değiştirebileceği ifade ediliyor.

BERAAT EDENİN MAAŞI TAM ÖDENECEK
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 141'inci maddesi, “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu memurlar sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler” hükmünü düzenliyor. Aynı yasaya göre, açığa alınan memurlardan beraat edenler, haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler, memurluğa engel olmayacak bir ceza alıp cezası ertelenenlerin maaşlarından kesilen üçte birlik tutar kendilerine iade edilecek. Ayrıca, görevden uzakta geçirdikleri süre içerisindeki derece yükselme kayıpları telafi edilecek.

Bütçeden memura ödenen maaş Ağustos'ta düştü

(Milyon TL)

YILLAR      Temmuz    Ağustos     Fark

2013         2.693        2.647        -46

2014         3.247        3.241        -6

2015         3.685        3.637        -48

2016         4.353        4.206        -147

Erdoğan Süzer / Sözcü

FETÖ'nün omurgası yerle bir oldu

 

FETÖ 5 yaşındaki çocuğu bile kullanmış!

 

FETÖ'cüler sohbetlere devam etmiş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)