E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriFenerbahçe'den borsaya finansal rapor açıklaması---

Fenerbahçe'den borsaya finansal rapor açıklaması

Fenerbahçe'den borsaya finansal rapor açıklaması
20 Ocak 2018 - 03:45 borsagundem.com

Fenerbahçe Futbol AŞ'den borsaya 6 aylık finansal faaliyetlerle ilgili rapor sunuldu. KAP'ta yer alan raporda bağımsız denetim kuruluşunun görüşü arasında yer alan "Borca batıklık" ifadesi dikkat çekti

Fenerbahçe Futbol AŞ, 6 aylık (31.05.2017 - 30.11.2017) finansal raporu, denetim komitesinin sorumluluk beyanı ve bağımsız denetim kuruluşu görüşünü borsaya bildirdi. 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamalarda şirket denetim komitesinin sorumluluk beyanı, TTK'nun 376. Maddesi Kapsamında Yapılan İşlemler ve bağımsız denetim kurulunun görüşü yer aldı.

Bağımsız denetim kuruluşunun görüşleri arasında 'dikkat çekilen husus' olarak zarar miktarındaki artış ve özkaynaklardaki azalışa vurgu yapılarak "Bu durum işletmenin sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizliklerin mevcudiyetini göstermektedir. Diğer taraftan söz konusu durum Türk Ticaret Kanunu ("TTK")'nun 376. maddesine göre de borca batıklık olarak değerlendirildiğinden, Grup yönetiminin TTK'nın 376. maddesinde belirtilen tedbirleri almasını gerektirmektedir" ifadesi yer aldı. 

SORUMLULUK BEYANI

Denetim komitesi üyeleri Ali İhsan Karacan ve Vefa Küçük ile Genel Müdür Engin Dumanlı ve Mali İşler Direktörü Serdar Yıldız imzalı sorumluluk beyanında şu ifadeler yer aldı: 

a) Şirketimizin, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (II-14.1) sayılı "Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği" hükümleri uyarınca, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları çerçevesinde hazırlanmış ve 19.01.2018 tarih ve 508 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile onaylanan, 30.11.2017 tarihinde sona eren 6 aylık faaliyet dönemine ait ara dönem finansal tablolarının ve faaliyet raporunun tarafımızca incelendiğini,

b) Şirketteki görev ve sorumluluk alanında sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde, finansal tablo ve faaliyet raporunun önemli konularda gerçeğe aykırı bir açıklama veya açıklamanın yapıldığı tarih itibariyle yanıltıcı olması sonucunu doğurabilecek herhangi bir eksiklik içermediğini,

c) Şirketteki görev ve sorumluluk alanında sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde, anılan Tebliğ uyarınca hazırlanmış finansal tabloların şirketin aktifleri, pasifleri, finansal durumu ve kar ve zararı ile ilgili gerçeği dürüst bir biçimde yansıttığı ve faaliyet raporunun işin gelişimi ve performansını ve Şirket'in finansal durumunu, karşı karşıya olunan önemli riskler ve belirsizliklerle birlikte dürüstçe yansıttığını beyan ederiz.

BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞU GÖRÜŞÜ

KAP'taki açıklamada yer alan Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ'nin finansal rapor ile ilgili görüşleri de şöyle:

Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin ("Şirket") ve bağlı ortaklığının (hep birlikte "Grup" olarak anılacaktır) 
30 Kasım 2017 tarihli ilişikteki konsolide finansal durum tablosunun ve aynı tarihte sona eren altı aylık ara hesap dönemine ait konsolide kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunun, konsolide özkaynak değişim tablosunun ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özetinin ve açıklayıcı dipnotlarının sınırlı denetimini yürütmüş bulunuyoruz. Grup yönetimi, söz konusu ara dönem finansal bilgilerin Türkiye Muhasebe Standardı 34, Ara Dönem Finansal Raporlama Standardı'na ("TMS 34") uygun olarak hazırlanmasından ve gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan sorumludur. Sorumluluğumuz, yaptığımız sınırlı denetime dayanarak söz konusu ara dönem finansal bilgilere ilişkin bir sonuç bildirmektir.

Sınırlı Denetimin Kapsamı

Yaptığımız sınırlı denetim, Sınırlı Bağımsız Denetim Standardı (SBDS) 2410 "Ara Dönem Finansal Bilgilerin, İşletmenin Yıllık Finansal Tablolarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçi Tarafından Sınırlı Bağımsız Denetimi"ne uygun olarak yürütülmüştür. Ara dönem finansal bilgilere ilişkin sınırlı denetim, başta finans ve muhasebe konularından sorumlu kişiler olmak üzere ilgili kişilerin sorgulanması ve analitik prosedürler ile diğer sınırlı denetim prosedürlerinin uygulanmasından oluşur. Ara dönem finansal bilgilerin sınırlı denetiminin kapsamı; Bağımsız Denetim Standartları'na uygun olarak yapılan ve amacı finansal tablolar hakkında bir görüş bildirmek olan bağımsız denetimin kapsamına kıyasla önemli ölçüde dardır. Sonuç olarak ara dönem özet finansal bilgilerin sınırlı denetimi, denetim şirketinin, bir bağımsız denetimde belirlenebilecek tüm önemli hususlara vâkıf olabileceğine ilişkin bir güvence sağlamamaktadır. Bu sebeple, bir bağımsız denetim görüşü bildirmemekteyiz.

Sonuç

Sınırlı denetimimize göre ilişikteki ara dönem konsolide finansal bilgilerin, tüm önemli yönleriyle, TMS 34'e uygun olarak hazırlanmadığı kanaatine varmamıza sebep olacak herhangi bir husus dikkatimizi çekmemiştir.

Dikkat çekilen husus

Ara dönem özet finansal bilgilerin sınırlı denetimine ilişkin sonucumuzu etkilememekle birlikte aşağıdaki hususa dikkat çekmek isteriz:

İlişikteki konsolide finansal tablolarda yer aldığı ve ayrıca finansal tablo dipnotu 2.4'te belirtildiği üzere, Grup, 30 Kasım 2017 tarihi itibariyle sona eren dönemde 95.052.300 TL (30 Kasım 2016: 74.060.721 TL) zarar etmiş ve özkaynakları da 657.378.097 TL (31 Mayıs 2017: 562.187.998 TL) negatife dönmüştür. Bu durum işletmenin sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizliklerin mevcudiyetini göstermektedir. Diğer taraftan söz konusu durum Türk Ticaret Kanunu ("TTK")'nun 376. maddesine göre de borca batıklık olarak değerlendirildiğinden, Grup yönetiminin TTK'nın 376. maddesinde belirtilen tedbirleri almasını gerektirmektedir.

TTK'nın 376. Maddesi Kapsamında Yapılan İşlemler

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin KAP'ta yer alan açıklamalarında TTK'nın 376. maddesi kapsamında yapılan açıklama da şu şekilde: 

Şirketimizin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'nun (11/352) sayılı "Halka Açık Şirketler Bakımından 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 376'ncı Maddesinin Uygulaması" kararı uyarınca, Artı Değer Uluslararası Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından 29.02.2016 itibarıyle aktiflerin muhtemel satış fiyatları baz alınarak değerleme raporu hazırlanmıştır. Esas alınan aktifler, TTK'nın 376'ncı Maddesi ve SPK'nın II-14.1 'Sermaye Piyasasında Finansal Raporlmaya İlişkin Esaslar Tebliği' uyarınca 30.11.2017 finansal raporlama dönemi itibariyle gözden geçirilmiş ve genel ekonomik durum, Şirkete özel gelişmeler ve benzeri nedenlerle önemli değişme olmadığı tespit edilmiştir.

Futbolcuların bonservis bedelinin; değerleme raporunda yer alan tutar ile güncel piyasa değerinden düşük olanı seçilerek belirlenen tutar olan ortalama 85.992.500 EUR (402.900.661 TL), Lisans kiralama sözleşmesine dayalı hakların değerlemesine dayalı hakların ortalama satış fiyatı ise, hakların kalan kiralama ömrü dikkate alınarak 745.816.838 TL olarak belirlenmiştir.

TTK' nın 376. Maddesi gereğince hazırlanan 30 Kasım 2017 tarihli konsolide bilançosundaki makul değerlere göre özkaynaklar ile aynı tarih itibarıyla TMS uyarınca hazırlanan konsolide bilançosundaki kayıtlı değerlere göre özkaynak mutabakatı aşağıdadır:

Kayıtlı Değerlere Göre Konsolide Özkaynaklar Toplamı : (657.378.097)

Finansal Yatırımların Muhasebeleştirme Farkından Kaynaklanan Değer Farkı : 220.979.048

Maddi Olmayan Duran Varlıklardan Kaynaklanan Makul Değer Farkı : 299.177.769

Lisans Haklarından Kaynaklanan Makul Değer Farkı: 729.295.418

TTK'nın 376. Maddesi Uyarınca Konsolide Özkaynaklar :592.074.138

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demirkan 20 Ocak 2018 12:45

    KENDİLERİ BATTIĞI GİBİ.TÜRKİYEYİ DE BATIRDILAR.ELALEMİN FUTBOLCUSUNA EURO MİLYONERİ YAPTILAR.EKSİK OLSUN SİZİN ŞİKELİ FUTBOLUNUZ.