E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFed'in Aralık'ta faiz artırım olasılığı çok yüksek---

Fed'in Aralık'ta faiz artırım olasılığı çok yüksek

Fed'in Aralık'ta faiz artırım olasılığı çok yüksek
25 Ekim 2016 - 11:46 borsagundem.com

Fed yetkilileri yıl sonundan önce faiz artırılacağı beklentisine sahip ancak acele etmiyorlar

ABD başkanlık seçimleri öncesinde kısa vadeli faiz oranlarında değişiklik yapma konusunda ihtiyatlı yaklaşan Fed yetkililerinin Kasım ayındaki toplantıda faizleri sabit tutması ardından Aralık toplantısında faiz artırması bekleniyor.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, Fed yetkililerinin 13-14 Aralık'taki son toplantıları öncesinde faiz artırımı beklentileri yönünde ne kadar güçlü bir sinyal vermeyi tercih edeceği merak konusu. Piyasa beklentileri Fed yetkililerinin yeni güçlü uyarı mesajları vermesine gerek kalmayacağını işaret ediyor. CME Group verilerine göre, traderler federal fonlama vadelilerinde halihazırda faiz artırma ihtimalini yüzde 74 seviyesinde fiyatlıyor.

Bu durumda Fed'in Kasım ayındaki politika kararına ilişkin açıklama metni Eylül ayına göre pek değişiklik göstermeyebilir. Eylül metninde faiz artırım ihtimalinin yükseldiği belirtilirken, ekonominin güçlendiğine dair daha fazla işaret beklenmesinin istendiği açıklanmıştı. 

Yatırımcılar Fed'in 1-2 Kasım tarihlerindeki toplantıda faiz artırabileceğine dair uzun süredir şüpheciydi. Kasım toplantısının ABD Başkanlık seçimlerinin yanlızca 1 hafta öncesinde olmasının da etkisiyle bu toplantıdan faiz artırımı kararı çıkması ihtimali sadece yüzde 9 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkilileri son açıklamalarında ve mülakatlarında yıl sonundan önce faiz artırımı beklediklerini açıkça ifade etti. Ancak yetkililer, işsizlik oranı yüzde 5 seviyesindeyken ve enflasyon yüzde 2 hedefinin altındayken, aceleci davranmıyor.

New York Fed Başkanı William Dudley 14 Ekim'de WSJ'ye yaptığı açıklamada, "Şu anda para politikasında çok acil hareket edilmesine gerek yok" dedi. Dudley, "Bir toplantı beklememizin ya da beklememizin ekonominin izlediği yol üzerinde çok büyük etkileri yok" dedi.

Dudley, Fed'in bu yıl faiz artırmasını beklerken, "ekonomi beklentim çizgisinde devam ediyo" dedi.

Bazı bölgesel Fed başkanları faiz artırmak konusunda daha istekli ve sabırsızlıkları artıyor. Fed yetkilileri arasında 3 kişi Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Kansas City Fed Başkanı Esther George, Eylül ayındaki Fed kararına muhalefet etmişti. Rosengren, Mester ve George Eylül'de faiz artırılması taraftarıydı.

12 bölgesel Fed başkanından 9'u Fed'in iskonto penceresinden bankalara sunulan kısa vadeli kredi faizlerinin artırılmasını istedi. Bu destek aynı zamanda federal fonlama oranında artırıma gidilmesini destekleyenlerin de bir yansıması olabilir. 

Rosengren geçtiğimiz haftaki açıklamasında ABD başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde faiz oranlarını sabit tutarak yıl sonuna kadar beklenmesinin uygun olacağı mesajını vermişti. Rosengren, "Seçimler ve siyaset belirleyici rol oynamamalı diye düşünüyorum. Bu göz önüne alındığında 1 toplantı erteleme hiç bir ekonomik modelde bir ekonomik farklılık yaratmaz" dedi.

Yakın zamanda bir faiz artırımı olabileceğine dair bir ortak görüş oluşmaya başlamış olsa da, Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC içerisindeki görüş ayrılıklarıyla mücadele etmek durumunda kalabilir. FOMC Fed'in ekonomiyi sıcak tutmak için faiz oranlarını ne kadar süre daha düşük tutarak yatırımları desteklemeye çalışacağı tartışılıyor. Bu aynı zamanda işsizlik oranının daha da düşürülmesi ve işgücüne daha fazla kişinin tekrar katılmasının beklenmesi anlamına da gelebilir.

Yellen 14 Ekim'deki bir konuşmasında, ABD ekonomisinin desteklenmesi için faiz oranlarının daha uzun süre düşük tutulması yönündeki sempatisini bildirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)