E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed/Harker: 3 kez daha faiz artırımına şartlar uygun ---

Fed/Harker: 3 kez daha faiz artırımına şartlar uygun

Fed/Harker: 3 kez daha faiz artırımına şartlar uygun
03 Haziran 2017 - 01:26 borsagundem.com

Fed Philadelphia Şubesi Başkanı Harker, mayıs ayına ilişkin istihdam verilerini iyi bulduğunu belirterek, “Ekonominin gücü göz önüne alındığında, 2017 için her biri 25 baz puanlık üç faiz artışının halen uygun olduğuna inanıyorum” dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Philadelphia Şubesi Başkanı Patrick Harker, Pennsylvania Ekonomi Derneği'nin Yıllık Konferansı'nda Amerikan ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkede açıklanan mayıs ayı istihdam verilerini “iyi” olarak nitelendiren Harker, “Mayısta işsizlik yüzde 4,3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizliğin gelecek yıl itibariyle yüzde 4,2’ye kadar gerileyeceğini öngörüyorum.” dedi.

Harker, ücretlerde yukarı yönlü baskının sonunda belirginleşmeye başladığına işaret ederken, ücret artışının bu yıl yüzde 2,5 ila 3 seviyelerinde seyredeceği tahmininde bulundu.

“İstihdam artışı hala güçlü. Mayısta 138 bin istihdam yaratıldı ve bu iyi bir rakam. İstihdam artışının kademeli olarak 2019 sonuna doğru aylık 100 binlere gerilemesini bekliyorum.” ifadelerini kullanan Harker, istihdam artışının son yıllardaki hızını sürdürmesinin ise mümkün olmadığını dile getirdi.

ABD Çalışma Bakanlığının istihdam raporuna göre, tarım dışı sektörler mayısta 138 bin kişiye yeni iş imkanı sağlarken, veriye ilişkin piyasa beklentisi 180 bin seviyesindeydi.

“Üç faiz artışının halen uygun olduğuna inanıyorum”

Harker, enflasyonun ise Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksinde son bir iki aydır izlenen zayıflığa rağmen yüzde 2 hedefine ilerlemeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Hem manşet ve hem çekirdek PCE fiyat endeksi nisanda yıllık bazda sırasıyla yüzde 1,7’ye ve yüzde 1,5’e geriledi fakat ben gidişatın iyi olduğunu düşünüyorum. Son birkaç yılı enflasyonun yüzde 2 hedefimizi karşılamasını bekleyerek geçirdik. Şu an bu yolda ilerliyoruz ve hafif aşağı yönlü gelen iki raporun beklentilerimi rayından çıkarmasına izin vermeyeceğim.”

Enflasyonun yıl sonu itibariyle yüzde 2 hedefine ulaşmasını ve yıllık büyümenin yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini bildiren Harker, “Ekonominin gücü göz önüne alındığında, 2017 için her biri 25 baz puanlık üç faiz artışının halen uygun olduğuna inanıyorum.” dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Harker ayrıca bankanın 4,5 trilyon dolarlık bilançosunun bu yıl içinde küçültülmeye başlanmasını desteklediğini ifade ederken, sürecin “yavaş, istikrarlı ve sanki otomatik pilottaymış gibi aşırı derecede sıkıcı” olacağını sözlerine ekledi.

Harker'ın bankanın para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinde (FOMC) bu yıl oy hakkı bulunuyor. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 13-14 Haziran'da başkent Washington'da yapılacak.

Fed’in bu toplantıda faiz artırmasına yönelik piyasa beklentisi, mayıs ayı istihdam verilerinin ardından düne kıyasla 5,8 puanlık artışla yüzde 95,8’e yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mt03 Haziran 2017 10:02

    Yürü git... Gına getirdiniz bütün dünyaya. Faiz artırımını,bütün dünyaya karşı sopa olarak sallamaya doyamadınız.