E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'den faiz artışı beklentisi piyasaları vurdu---

Fed'den faiz artışı beklentisi piyasaları vurdu

Fed'den faiz artışı beklentisi piyasaları vurdu
22 Şubat 2018 - 09:28 borsagundem.com

Küresel piyasalarda Fed tedirginliği düşüşe neden oldu

Asya borsaları Fed'in daha hızlı faiz artışı yapacağı tahminlerinin küresel risk iştahını zedelemesiyle S&P 500 endeksini izleyerek geriledi. Dolar dün yüksek Hazine tahvil getirilerinin desteğiyle kaydettiği kazanımları sürdürmeye çalıştı ancak, güvenli varlıklara yönelme yene olan talebi artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8,S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.5 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ofis ekipmanları üreticisi Ricoh'un değer düşüklüğü testi yürüttüğü haberleri üzerine yüzde 5'ten fazla düşüş kaydetmesiyle yüzde 1.2 geriledi. Dow Jones endeksi  dün yüzde 0.67 düşüşle kapanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0.55 ve Nasdaq yüzde 0.22 geriledi. Bu düşüş Fed'in dün akşam yayınlanan son politika toplantısının tutanaklarının enflasyonun hayal kırıklığına uğratabileceği yönündeki olağan endişeleri, aynı zamanda ekonomiye verilen destekten dolayı daha hızlı bir ekonomik büyüme beklentisini göstermesinden sonra geldi. Tutanaklarda "Üyeler, yakın vadedeki ekonomik görünümde güçlenmenin federal faiz oranlarını kademeli olarak yukarı yöneltmenin uygun olacağı olasılığını artırdığı konusunda anlaştı" denildi.

DÖVİZ

Dolar dün akşam yayınlanan Fed tutanaklarının yetkililerin Ocak ayında yaptıkları toplantıda faiz oranlarının artırılmaya devam edilmesi gerektiğine daha çok inandığını ortaya koymasının ardından başlıca para birimleri karşısında bir haftanın zirvesine yükseldi. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 artışla 90.099'a yükseldi. Fed'in 30-31 Ocak'ta yaptığı ve faiz oranlarını sabit tuttuğu para politikası toplantısının dün akşam yayımlanan tutanaklarına göre enflasyon konusundaki daha iyimser yaklaşım faiz artış beklentilerini güçlendirdi. ABD'nin kısa vadeli faiz oranı vadeli işlemleri Fed'in bu yıl üç kez faiz artırımı yapacağı beklentilerini yansıtmaya devam etti. Tutanaklar ayrıca oy kullanan üyelerin hem de politika yapıcılardan oluşan grubun Aralık'tan bu yana ekonomik görünüme ilişkin tahminlerini yükselttiğini gösterdi.Haberin Orjinali İçin Tıklayın Tutanakların ardından hem dolar hem de ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri dört yılın zirvesi olan yüzde 2.957'ye kadar yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 düşüşle 107.36'ya geriledi. Yen, Fed'in daha hızlı faiz artışı yapacağı beklentilerinin yatırımcıların risk iştahını zedelemesi ve hisse senetlerini düşürmesiyle değer kazandı.

PETROL

Petrol fiyatları dolardaki yüksek seyrin ABD ham petrol stoklarındaki düşüşten daha etkili olmasıyla geriledi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.8 düşüşle 64.92 dolara geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in dün akşam yayınlanan Ocak ayı toplantı tutanaklarının yetkililerin daha fazla faiz artışını desteklediğini göstermesiyle dün gördüğü bir haftanın dip seviyesi civarında bulunuyor. Spot altının ons fiyatı dün 1,322.20 dolar ile bir haftanın dip seviyesini gördükten sonra bugün neredeyse değişim göstermeyerek 1,323.95 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)