E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizFED'den beklenen sonuç çıktı---

FED'den beklenen sonuç çıktı

FED'den beklenen sonuç çıktı
22 Eylül 2016 - 08:48 borsagundem.com

Meksa Yatırım, paritenin 2.9500 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilmesi durumunda 2.9660 seviyesine kadar yukarı yönde hareketi tetikleyebilir

Merakla beklenen Eylül FOMC toplantısında sürpriz yok. Banka, piyasaların beklentileri doğrultusunda faiz aralığını %0.25 - 0.50'de sabit tuttu. Yalnız bu karar üç üyenin itiraz ettiğini görmekteyiz. Bu üyeler: Esther George, Loretta Master ve Eric Rosengren... Diğer yedi üye ise faizlerin sabit kalması gerektiğini düşünmüşleri. Fakat yıl içerisinde tek faiz artırımına da açık kapı bıraktı. Karar metninde yıl içerisinde faiz artırımı için koşulların güçlendiğini yalnız daha fazla kanıta da ihtiyaç duyuduğu dile getirilmiş. Ekonomik görünüme yönelik risklerin de bir önceki karar metninde olduğu gibi ''büyük oranda dengeli'' olarak nitelendirildiğini görüyoruz. Tüm bu gelişmeler hemen hemen beklenen unsurlardı. Dolayısıyla piyasa daha çok ekonomik projeksiyonlar üzerinde yoğunlaşmıştı. Burada noktasal grafik olarak da bilinen dot plot grafikleri yorumlamak gerekir:

Üyeler bu yıl tek çeyrek puanlık bir artış ile kapatılacağını düşünüyorlar. Bu zaten piyasanın beklentisi.
Burada en önemli nokta ise 2017 yılı için faiz artırım beklentilerinin 3'den 2'ye revize edilmesi. Bu gelişmenin ABD dolarında yaşanan değer kaybını büyük oranda açıkladığını düşünüyoruz.
2018 - 2019 yıllarında ise 3 faiz artırımı beklentileri korunuyor.

Makroekonomik çerçevede ise içinde bulunduğumuz yıl büyüme beklentileri %2.0 seviyesinden %1.8'e revize edilmiş. Enflasyon beklentileri dördüncü çeyrek için %1.4'den %1.3'e hafif bir revizyona uğramış. Politika yapıcılar %2 hedefinin ise 2018 yılında yakalanabileceği düşüncesini koruyorlar.

Genel itibari ile beklentiler doğrultusunda bir karar metni ile karşılaştık. Kötü bir sürpriz yok... Aynı şekilde Yellen'in da sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz bir cümlesine rastlamadık. Yellen'in kurduğu önem derecesi yüksek cümleleri de hatırlatmak gerekirse;

Yellen, istihdamda artışın devam etmesi ve yeni bir riskin oluşmaması durumunda bu yıl içerisinde bir faiz artırımını öngördüğünü belirtirken enflasyonun hala %2'lik hedefin gerisinde olduğunu ifade etti.. Bununla birlikte Yellen'in ekonominin önümüzdeki birkaç yılda ılımlı büyüyeceğini ve ekonominin gidişatından genelde memnun olduğunu belirttiğini not edelim. Faiz artışı için daha fazla işaret beklemek gerektiğini ifade etmesi Banka'nın önümüzdeki ay yapılacak ABD seçimleri öncesi bir adım atmak istemediği ve faiz artırımı için aralık ayını beklediği görüşlerini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Yine de Yellen'in aralık ayında faizleri sabit tutmak için açık kapı bıraktığını göz ardı etmemek gerekir. Özellikle ABD seçimlerinde Trump'ın seçilmesi Fed'in faiz artırma planlarını bir süre daha ertelemesine sebep olabilir. Sonuç olarak genel itibariyle beklentilere paralel gelen karar ve açıklamaların ardından piyasalarda olumlu fiyatlamalara şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Piyasalar beklentiler paralelinde gelen kararı olumlu karşılarken küresel hisse senetlerini de olumlu fiyatlamaların görüldüğünü belirtelim. Dolar/TL tarafında da 2.9500 seviyelerine kadar gerilemenin oluştuğunu not edellim.

Pekii, bugün piyasalar nelere odaklanacak?

Öncelikle Yurt içi piyasalar açısından kritik bir günün bizleri beklediğini belirtelim. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Eylül PPK toplantı sonuçlarını takip edeceğiz. Banka son toplantıda gecelik faiz oranını beklentiler paralelinde 25 baz puan düşürerek %8.50'ye çekmiş ve gecelik borçlanma faizi ile bir hafta vadeli repo faizinde değişikliğe gitmemişti. Dün açıklanan Eylül FOMC karar metni ve Başkan Yellen'in konuşmalarının piyasalar tarafından pozitif algılanması sonrası TCMB'nin 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitme ihtimali yükselmiş durumda.

Küresel piyasalar açısından da gündemin yoğun olacağını söyleyebiliriz. Euro Bölgesi tarafında ECB aylık raporu ve eylül ayına ilişkin tüketici güveni verilerini ile birlikte Başkan Draghi'nin konuşmasını takip edeceğiz. ABD tarafında işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, ağustos ayına ilişkin mevcut konut satışları ve mevcut ev satışları verilerinin açıklanacağını belirteliim. Mevcut konut satışlarında piyasa beklentisinin %1.1 artış yaşanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Son olarak İngiltere tarafında İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyesi Cunliffe'nin konuşması ve CBI Sanayi sipariş trendi verisinin ön planda olacağını notlarımıza ekleyelim.

EUR/USD Analizi

FED'in piyasa beklentileri dahilinde kararlar alması sonucu paritede yukarı yönde hareketleri tetikledi. Bu sayede 1.1200 direncine yaklaştığını görmekteyiz. Gün içerisinde bu direnç seviyesinin aşılması ile birlikte 1.1230 ve 1.1270 seviyeleri potaya girecektir. Özellikle 1.1270 üzeri fiyatlamalar 1.1300 - 1.1330 bölgesine kadar yükselişi tetikleyebilir. Buna karşılık 1.1200 direncinin aşılamaması sonucu 1.1160 desteğini ön plana koyacaktır. BU seviyenin aşağı yönde geçilmesi ile 1.1130 ve 1.1100 yeniden izlenmeye başlanacaktır.

Ons Altın Analizi

Orta vadeli yükselen trend desteği konumunda bulunan 1309 seviyesinin hemen üzerinde FOMC kararlarını bekleyen on altın fiyatları kararlların açıklanmasının ardından keskin bir yükseliş hareketinde bulundu. Bu sayede 1325 direncinin de aşılması ile 1334 seviyesinin üzerinin test edildiğini görmekteyiz. Her ne kadar bu sabah bir miktar kart satışlarının yaşandığını görsek de 1334 üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi emtiada ilk olarak 1347 ve ardından 1353 ile 1358 seviyelerini ön plana çıkaracaktır. Bunun yanında gerileme hareketlerinin sertleşmesi durumunda ise 1325 ve ardından 1318 destekleri izlenebilir.

USD/TRY Analizi

Dün gece açıklanan FOMC kararları sonrası ABD dolarının değer kaybetmesi ile birlikte paritede aşağı yönde hareketlerin sertleştiğini gördük. Bu sayede 2.9500 desteğine kadar gevşeme yaşandı. Bu sabah 2.9500 desteğinin hemen üzerinde işlemlerin oluştuğunu takip ediyoruz. Şayet bu destek seviyesi aşağı yönde geçilebilirse 2.9330 ve ardından 2.9200 seviyelerine yeni bir geri çekilme görülebilir. Yalnız bu hareket için 2.9500 seviyesinin altında kalıcılığın ana şart olduğunu bir kere daha belirtelim. Paritenin 2.9500 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilmesi durumunda ise 2.9660 seviyesine kadar yukarı yönde hareketi tetikleyebilir. Bu seviyenin aşılması yeniden 2.9760 direncinin potaya girmesine olanak sağlayacaktır.

GBP/USD Analizi

1.2950 seviyelerinden 1.3060 direncine doğru atakların yaşandığını takip ettik. Bu noktada 1.3090 seviyesi bizim yukarı yönde hareketlerin devamı açısından önemli olacak. Şayet bu direnç seviyesinin aşılabilmesi durumunda 1.3150 - 1.3185 bölgesi ile birlikte 1.3220 direnç seviyesine kadar yükseliş hız kazanabilir. Paritenin 1.3090 seviyesini aşamaması durumunda ise gerileme hareketlerinin hız kazanma ihtimali kuvvetlenecektir. Bu sayede 1.3000 desteğini takip edeceğiz. Kırılması 1.2950-30 bölgesini yeniden hedef konumuna getirebilir.

USD/JPY Analizi

Dünün en hareketli paritesiydi. Aynı gün içerisinde hem BOJ hem de FED toplantılarının olması aynı gün içerisinde paritede volatiliteyi bir hayli sertleştirdi. Bu sayede fiyatların 100.00 desteğine ullaştığını önemle belirtelim. Psikolojik olarak da nitelendirilen 100.00 desteğinin kırılması durumunda ilk olarak 90.50 seviyesine kadar gerileme sürebilir. Yalnız 90.50 desteğinin kırılması 98.20 seviyelerine kadar gevşemenin devam etmesine neden olabileceği için önemle takip edilmelidir. Paritenin 100.00 desteğinden yukarı yönde atak hareketinde bulunması durumunda ise 100.60 - 100.90 ve 101.45 dirençlerinin takip edilmesini önermekteyiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

45.15 direncinin de aşılması emtiada yükseliş hareketinin devamını sağlamakta. Bu sayede 46.50 direncine doğru hareketlerin devam etme ihtimali belirmiş durumda. Bu seviyenin de aşılabilmesi durumunda 47.00 - 47.70 dirençlerinin kısa vadede potaya girebileceğini düşünmekteyiz. Yalnız olası bir gerileme hareketinde 45.15 desteğine önem vermekteyiz. Bu destek seviyesinin kırılması sonucu vadeli piyasada ham petrol fiyatlarının bir kere daha 44.70 ve 44.00 desteklerini test edebileceğini düşünmekteyiz.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

18 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Alternatif piyasalarda son gelişmeler

 

Piyasalar için gerilim dolu bir hafta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ralli22 Eylül 2016 09:17

    Aralıkta da artiramazlar kisin borsayi bozamazlaren erken mayista artar. mayısta sat tatile cik uzun süre gelme. Yani ralliiiii zamaniiiii

  • BRAVO22 Eylül 2016 09:14

    NEDENSE HEP DE DOĞRU TAHMİN EDERSİNİZ! HAFTALARDIR FED FAİZ ARTIRACAK DİYE BİLMEM NERENİZİ YIRTIYORDUNUZ!