E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED parasal genişlemeyi bitirecek mi---

FED parasal genişlemeyi bitirecek mi

FED parasal genişlemeyi bitirecek mi
24 Ekim 2014 - 13:24 borsagundem.com

Ekim ayı işsizlik ve büyüme verilerinin beklenenden iyi gelmesinin ardından ABD'de FED'in parasal genişlemeyi bitirip bitirmeyeceği tartışılıyor

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

28-29 ekimde yapılacak FED toplantısı öncesinde 2008 yılından beri uygulanan üç parasal genişleme programının performansı tartışılıyor.

2008 kasımında başlayan global ekonomik krizin başlangıç noktası olan ABD krizle mücadele için son altı yılda 4,81 dolar harcadı. FED’in piyasalara para akışı sağlaması sonucunda ABD’de düşük faiz için gereken likidite sağlanmıştı. Nakit arzıyla paranın maliyetini azaltma yöntemini uygulayan FED, bu yöntemle işsizlikle ve deflasyonla mücadele etmişti.

Daha önce iki parasal genişleme programı yapan FED, son parasal genişleme programına 2011 yılında başlamıştı. Son parasal genişleme programı dahilinde aylık 85 milyar dolar değerinde hazine ve mortgage tahvilleri satın alan FED, 2013 aralığından itibaren programda kısıntı yapamaya başlamıştı. Bu rakam en son 15 milyar dolar seviyesine kadar indirilmişti.
Uzmanlar, 28-29 ekimde yapılacak toplantı sonrasında FED’in geri kalan son 15 milyar dolarlık parasal genişlemeyi bitirip bitirmeyeceğini tartışıyorlar.

Eski FED çalışanı ve Barclays ekonomisti Michael Gapen, FED’in tutumuna dair yaptığı açıklamada FED’in bugüne kadar uyguladığı genişlemelerin düzelme sürecini tetiklemek adına FED için yeterli olduğunu belirtti. FED’in bundan sonra piyasaların kendi ayakları üzerinde durup durmayacağını izleyeceğini söyleyen Gapen, parasal genişlemenin sonlandırılmasının piyasaların seyriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

ABD Hazinesi Sekreteri Lawrence Summers konu ile ilgili yaptığı açıklamada parasal genişleme olmadan da gayet rahat ekonomiyi yürütebileceklerini ve 10 yıllık hazine tahvillerinde yaşanan düşüşlerin karar alma sürecinde etkili olması gerektiğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kılıç24 Ekim 2014 14:05

    2008 den bu taraf ABD borsalarının yükselen trendinin sonuna gelindi tüm dünya borsalarından yabancılar çıkma derdine büründü .Mevcut jeopolitik riskler ve cari açık ABD 10 yıllıklarına bakıldığında genel seçimlere kadar bu piyasalar düşüş trendini sürdürecektir.Dikkatli olalım Küçük yatırımcı.YTD.