E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Fed üçüncü faiz artışını yapmayacak"---

"Fed üçüncü faiz artışını yapmayacak"

Fed üçüncü faiz artışını yapmayacak
07 Temmuz 2017 - 11:07 borsagundem.com

Bu yıl iki kez faiz artışına giden ABD Merkez Bankası üçüncü faiz artışını yapacak mı?

Piyasaların yakından takip ettiği, ABD Merkez Bankası (Fed)'nın üçüncü kez faiz artışına gidip gitmeyeceği merak konusu. Akşam'dan Deniz Gökçe'nin bugünkü yazısında Fed'in üçüncü faiz artırımını gerçekleştirmeyeceği değerlendirmesinde bulundu. İşte Gökçe'nin o yazısı:
 
ABD Merkez Bankası FED kısa bir süre önce üç adet faiz artışı yapacağını söylemiş; mart ve haziran aylarında da 2 faiz artışı yapmıştı.

Ama FED bugünlerde, çok büyük olasılıkla eylül ayında, üçüncü faiz artışını yapmayacak, eylülde faiz artışı yapmak yerine de Merkez Bankası'nın portföyündeki bonolar ve diğer tür, para yaratmak için piyasadan satın alınan varlıkları piyasaya satarak FED’in bilançosunu küçültmeye başlayacakmış gibi gözüküyor. En azından Wall Street Journal gidişatı böyle açıklıyor.

Yani önümüzde aralık ayından önce faiz artışı yok gibi duruyor. Ve büyük olasılıkla da enflasyonun yukarı doğru gitmesi bekleniyor gibi.

Bu arada Başkan Trump, FED Başkanı Janet Yellen’in 2018 Şubat'ta yeniden atanmadığı taktirde görevden ayrılması durumunun da öne çıkacağını bilmekle beraber, görevi uzatma işlemi de yapmamış durumda. Merkez Bankası'nın haziran toplantısının detaylarının da açıklanması da bugünlerde gerçekleşecek. Ama aslında esas önemli FED toplantısı da, ağustos ayının sonunda Wyoming’te yapılacak yıllık para politikası toplantısı.

Ancak FED üçüncü faiz artırımını neden yapmayacak?

Birincisi, 4.5 trilyon dolara çıkmış olan FED bilançosunun nasıl küçültüleceği ve başlangıç zamanı konusunda FED içinde karar verilmiş bulunuyor. Karar da zaten açıklandı gibi.

İkincisi eğer Bayan Yellen ikinci defa göreve atanmazsa, Yellen bilanço küçültme olayına kendi zamanında ve kendi yaklaşımıyla başlanmasını arzu ediyor.

Üçüncüsü, ise enflasyon FED için hala bir bilinmeyen gibi. İşsizlik mayısta son 16 yılın en düşük düzeyine inmiş (yüzde 4.3). Enflasyon ise hedef olan yüzde 2 değerine gitmediği gibi tersine de küçülüyor.

Tabii bu yıl FED tam dört toplantı daha yapacak. Eğer ekonomik verilerde bir sürpriz olursa, FED her zaman plan ve zamanlama değişikliği yapabilir. Çünkü FED’in faiz artışlarına rağmen finans sektöründeki gelişmeler iyileşme sergiliyor, borsa yeni yükselmeler yaşıyor ve de doların değeri de düşüyordu. Tabii bu gelişmeler değişebilir de. Ama galiba FED üçüncü faiz artışını aralık ayının sonuna kadar yapmayacak, ve de eğer Janet Yellen görevden alınırsa da bilanço küçültmesini Yellen başlatmış olsun diye de, faiz artışı biraz tehir edilecek!

FED bilanço küçültmeye elindeki varlıkları, ayda 6 milyar dolarlık Hazine bonosunu ortadan çekerek ve de 4 milyar özel dolarlık ipotek bonolarını kapatarak yavaşça küçültme planı yapıyor. Bu rakamlar da yavaşça, yani her çeyrekte küçük miktarda artırılarak, bilançonun yavaş küçülmesi piyasada pek hissedilmeden ve uzun zamanda gerçekleştirilecek.

Tekrar faiz artışı ise Aralık 2017'de yapılabilir, öncesinde yapılmaz da deniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)