E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFed tutanakları doları destekleyebilir---

Fed tutanakları doları destekleyebilir

Fed tutanakları doları destekleyebilir
10 Ekim 2017 - 15:05 borsagundem.com

Yarın açıklanacak FOMC tutanaklarının doları desteklemesi bekleniyor

20 Eylül’de yapılan FOMC toplantısının tutanakları yarın açıklanacak ve tutanakların doları desteklemesi bekleniyor.

20 Eylül toplantısı hem doların seyrini değiştirdi hem de yıl içi faiz beklentilerini artırdı.
Hatırlayalım, Temmuz tutanaklarında komitede yıl içinde kalan bir faiz artışını destekleyen üye sayısı 8 iken Eylül’de bu rakam 11’e yükseldi.

Temmuz tutanaklarında Fed, enflasyondaki duraklamaya dikkat çekerek faiz artışında ihtiyatlı davranacaklarını ifade etmişti, Eylül’de ise, enflasyonun ilerleyen dönemde yükseleceğine inanarak faiz artışının çok ertelenmemesi fikri öne çıktı.

Temmuz tutanaklarında Aralık için mesajlar verilmekten kaçınılmışken Eylül’de Aralık ayında faiz artışı yapılacağı mesajları verildi.

Fed, Eylül toplantısında verileri yakından takip edeceklerini ve özellikle enflasyon ile saatlik kazançlardaki artışın faiz artışını kuvvetlendireceğinin de sinyalini verdi.

20 Eylül’de yapılan Fed toplantısının ardından neler oldu?

Ekim ayı başında açıklanan ilk Eylül verileri beklentileri aştı, sadece tarım dışı istihdam son yılların en düşük seviyesinde geldi, ancak saatlik kazançlar Eylül’de Fed’in istediği gibi bir artış gerçekleştirdi. PMI ve satışlarda Eylül’de artış yaşanırken cari açık da Ağustos’ta geriledi.
Bu süreye kadarki gelişmeler dolar için olumlu ve dolar da 20 Eylül’den sonra yükselişe geçti, şimdi gözler Eylül enflasyon rakamlarında olacak. Enflasyonun Eylül’de sert değişim göstermemesi durumunda Aralık beklentileri daha da güçlenebilir.

Tutanaklar doları nasıl etkiler?

Eylül toplantısındaki tavır ve Yellen ile diğer Fed yetkililerinin açıklamaları şahindi ve bu yıl için kalan bir faiz artışının da yapılması bekleniyor. Tutanaklarda da bu beklentileri artıracak ifadelerin yer alması bekleniyor. Şahin tutanaklar dolara destek sağlayacaktır.

Dolar daha ne kadar yükselir?

Doların veriler tarafında çok fazla sıkıntısı olduğu söylenemez, tek belirsizlik enflasyon rakamı ve bu kanatta da artış olması ile geriye siyasi gelişmeler kalıyor.
Özellikle Trump’ın K. Kore ve diğer uluslararası siyasetteki beklenmeyen atakları dolar için olumlu değil. Bir diğer belirsizlik de yeni Fed Başkanı..

Şubat’ta görev süresi dolacak olan Yellen’ın göreve devam edip etmeyeceği, yerine gelecek yeni ismin mevcut politikaları devam ettirip ettirmeyeceği piyasaların en önemli gündemi.
Süre sonuna yaklaşıldıkça gelecek haberler dolarda baskı oluşturabilir, ancak bu hafta beklenmedik bir gelişme yaşanmadıkça Fed tutanakları ve olumlu enflasyon rakamları ile dolar hafta içinde yükseliş gösterebilir.

Faiz kararındaki en önemli kriter olan enflasyon, Eylül’de sert düşüş yaşarsa dolar gerileme gösterebilir.

Fed tutanakları, enflasyon rakamlarından önce açıklanacak ve tutanaklarla yaşanan yükselişin devam etmesi için enflasyonun yüz güldürmesi gerekiyor, aksi durumda yükseliş sınırlı kalabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)