E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Temmuz tutanakları açıklandı---

Fed Temmuz tutanakları açıklandı

Fed Temmuz tutanakları açıklandı
20 Ağustos 2014 - 21:19 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Fed son toplantısının tutanaklarını açıkladı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 29-30 Temmuz'daki Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, faiz artırımına başlamadan önce ekonomik göstergelerin bir müddet daha izleneceğini belirtirken, artırımın beklenenden önce başlayabileceğinin de sinyalleri verildi.

Fed'in 29-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenen FOMC toplantısının tutanaklarını yayımlandı. Toplantı tutanaklarında, bazı komite üyelerinin, ekonominin normalleşme için yeterli derece güçlendiğini ileri sürerken, bazılarının ise bu konuya daha tedbirli yaklaştıkları ve daha çok kanıt görmek istedikleri ifade edildi.

Tutanaklarda ''Birçok katılımcı Fed'in hedeflerine beklenenden daha önce ulaşması durumda, destekleyici para politikalarının beklenenden önce sona erdirilmesi gerektiğini belirtti'' denilirken, komite üyeleri arasında normalleşmede kullanılacak yöntemler konusunda da fikir ayrılıkları olduğu ortaya çıktı.

Tutanaklardan, birçok üyenin federal fon faizi oranının ana araç olarak kullanılmasını tercih ettiği anlaşılırken, bir üyenin bu aracın iletişim amacıyla kullanılmasını önerdiği, başka bir üyenin ise fon faizi yerine rezerv faizlerinin iletişim aracı olarak kullanılması yönünde görüş bildirdiği görüldü.

''Tartışmalar faiz artırımının yakında başlayacağı anlamına gelmiyor''
Ekonomik normalleşmenin hangi politika ve araçlarla uygulanacağının tartışıldığı tutanaklarda "Bu tartışmalar yakın zamanda eyleme geçeceğimiz anlamına gelmiyor" açıklamasında bulunuldu.

Tutanaklarda, ''Bazı üyeler, Fed'in hedeflerine doğru kaydettiği ve kaydetmesi beklenen mesafenin, destekleyici para politikalarını uygun şekilde azaltması için yeterli olduğu görüşünde'' ifadeleri yer alırken, Fed'in faiz oranlarının bir süre daha yüzde 0-0,25 aralığında tutulmaya devam edileceği yönündeki kararı 1’e karşı 8 oy çoğunluğuyla alındı. 

Karşı oy kullanan Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser'ın, faiz kararında kullanılan "uzun bir süre" kelimesinin açık bir ifade olmadığı ve ekonomide elde edilen kayda değer gelişmeyi yansıtmadığı gerekçesiyle red oyu kullandığı ifade edildi. 

Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) ikinci çeyrekte artmasını ve iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmeleri ümit verici olarak nitelendirildiği tutanaklarda, buna rağmen iş kaynaklarından tam olarak istifade edilmediğine dikkat çekildi. Konut sektöründeki iyileşmenin hala yavaş düzeyde seyrettiği, tüketici harcamalarının sınırlı olarak arttığı ifadelerine yer verilen toplantı bildirisinde, mali politikaların büyümeyi sınırladığı vurgulandı. Enflasyonun ise Fed'in uzun dönemli hedefi olan yüzde 2'ye biraz daha yaklaştığı ve bundan sonraki dönemde bu seviyenin altında seyretme olasılığının düştüğü belirtildi. 

Fed'in ekonomiye olan destekleyici müdahalesini sonlandırmaya karar verdiğinde, çıkış stratejisinin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefiyle uyumlu ve dengeli bir şekilde uygulanacağı dile getirildi. 

"Fed, çıkış stratejisini 17 Eylül'de açıklayabilir"
Temmuz toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenlemeyen Fed Başkanı Janet Yellen'ın, 16-17 Eylül'de gerçekleşecek toplantıdan sonra basın toplantısı düzenlemeyi planladığı biliniyor. 

Fed'in Atlanta Şubesi Başkanı Dennis Lockhart, Fed'in ekonomiyi normalleştirme stratejisinin bu toplantı sonrasında açıklanabileceğini söylemişti.

ABD borsaları, FOMC toplantı tutanaklarının ardından yükseliş eğilimine devam ediyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ise yüzde 0,20 oranında düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)