E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed öncesi piyasalar karışık seyretti---

Fed öncesi piyasalar karışık seyretti

Fed öncesi piyasalar karışık seyretti
19 Aralık 2018 - 08:31 borsagundem.com

Fed'in faiz kararı öncesinde ABD borsaları güç kazandı

Fed'in faiz kararı ve para politikasının görünümü hakkındaki açıklamalarını bekleyen Asya hisse piyasaları bugün tahvil piyasalarının gölgesinde kalırken, petrol fiyatlarının keskin şekilde gerilemesi Fed'in faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik spekülasyonu artırdı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 0.9 geriledikten sonra bugün yüzde 0.4 artıda, Çin'de lokomotif hisseler endeksi yatay seyretti.
Brent ham petrolünün varil fiyatı arz fazlası endişeleriyle dün yüzde 6'ya yakın geriledikten sonra bugün yüzde 0.3 artıda toparlanmaya çalışarak. Uluslararası gösterge olan Brent petrolünün Ekim ayından bu yana yüzde 35 değer yitirmesi, zaten uluslararası ticaret ve ekonomik faaliyetin ivme kaybettiği bir ortamda dezenflasyon kaygılarının ortaya çıkmasına neden oldu.
Enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler Fed'in üzerinde faiz artırım planlarını gözden geçirme baskısı yaratıyor. Vadeli işlem piyasaları Fed'in bugün üçte iki olasılıkla faiz artıracağını fiyatlarken, analistler Eylül ayında 2019 için üç faiz artırımı öngören Fed'in bu sefer yayımlayacağı tahminlerde artırım sayısını ikiye indirebileceğini belirtiyorlar. Piyasalar ise gelecek yıl için bir taneden az, yani 25 baz puandan az faiz artırımı fiyatlıyor.
Hisse piyasalarının aksine tahvil piyasalarında yatırımcıların sabit getirili menkul kıymetlere kaymasına paralel olarak sert hareketler gözlendi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.799'ye kadar inerek Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeye inerek yakından izlenen yüzde 2.80'deki teknik seviyeyi test etti.
ABD'nin 2 yıllık tahvilinin getirisi Kasım ayında gördüğü yüzde 2.977 tepe seviyesine kıyasla sert düşüş kaydererek yüzde 2.629'a kadar geriledi ve üç ayın dip seviyesini gördü. 

DÖVİZ

Döviz piyasalarında Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı ve para politikasının görünümü hakkındaki açıklamaları beklenirken, dolar Fed'in para politikasında sıkılaşmaya ara vereceği beklentisiyle değer yitirdi. Yen ve İsviçre frankı gibi yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri para
birimleri petrol fiyatlarında dünkü keskin düşüşten destek buldu. Yen ve frank, dolar karşısında art arda üç gün değer kazandıktan sonra bugün de yüzde 0.1 değer kazandı. Dolar endeksi art arda ikinci günde de gerileyerek yüzde 0.25 ekside 96.86'da bulunuyor. Fed'in bugün faiz artırım kararı alıp, artırımlara ara vereceği beklentisi ve ABD tahvil faizlerine düşüş olarak yansıyan küresel ekonomik büyümenin ivme kaybettiği kaygıları bir süredir Dolar üzerinde satış baskısı yaratıyor.

PETROL

Petrol fiyatları art arda üç gün arz fazlası ve küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı endişeleriyle sert geriledikten sonra toparlanmaya çalıştı. ABD petrolünün fiyatı dün yüzde 7.3 gerileyerek Ağustos 2017'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 46.28 dolardan işlem gördü. Brent ham petrolü dün yüzde 5.6 gerileyerek 14 ayın dip seviyesini gördükten sonra
yüzde 0.4 artıda 56.49 dolardan işlem gördü.

ALTIN

Doların değer kaybından destek bulan altın fiyatları beş aydan uzun uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, yatırımcıların Fed'in faiz politikasının yönü hakkında bu akşamki açıklamlarına odaklandı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,251.06 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.1 artıda 1,250.2 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)