E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed nasıl ilerleyecek?---

Fed nasıl ilerleyecek?

Fed nasıl ilerleyecek?
19 Aralık 2014 - 07:20 borsagundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Fed'in faiz kararını yorumladı

Fed, merakla beklenen toplantıda 'kayda değer süre' yönlendirmesini yine kullandı ancak bu kez tonu değişti. ABD Merkez Bankası Fed, yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantısını yaptı. Fed, faizleri sıfır seviyede tutmaya yönelik sözlü yönlendirmesi "kayda değer bir süre" tanımıyla devam edeceğini açıkladı. 

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Fed'in açıklamalarını değerlendirdi. Ağaoğlu Fed'in bebek adımları ile ilerleyeceğini düşünüyor. İşte Ağaoğlu'nun yazısı;

Yılın son Fed toplantısından korkulandan daha yumuşak kararlar çıktı. Piyasa “Öngörülebilir süre faizlerin düşük seviyesi korunacak” sözünün değişip değişmeyeceğine konsantre olmuştu. Fed bu sözünü hem değiştirdi hem de korudu. Müthiş bir İngilizce ile yazılmış olan metinde “Normalleşme süreci için sabırlı olunacağı” ifadesi gelirken, daha önce vurgulanan “kayda değer süre”nin bununla uyumlu olduğu da metinde yer almış durumda.

Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısında Fed’in faiz artırımı için birkaç toplantı bekleneceğini söyledikten sonra ‘Birkaç toplantının tam olarak kaç olduğu’ sorusu üzerine “iki toplantı” olduğunu ifade etti. Bu da demektir ki Ocak ve Mart ayındaki toplantılardan herhangi bir artış beklenmeyecek, 28-29 Nisan ve 16-17 Haziran dönemindeki toplantılar, faiz artırımı ihtimalinin artacağı zirveler olacak. Daha önceden de yazdığım gibi benim tahminim uzun bir zamandan beri Haziran’daki toplantıda ilk faiz artışının başlaması yönünde.

3 üyeden şerh geldi

İlginç olarak üç üyeden şerh gelmiş durumda. Fisher ve Plosser ekonomide işlerin iyi gitmesinden dolayı faizlerin daha erken arttırılabileceğini, Kocherlakota ise enflasyon beklentilerinin henüz daha düşüşk olduğunu ve faiz artışlarının ötelenebileceğini söylemiş. Fed üyeleri arasında 2015 yıl sonu faiz beklentisi yüzde 1.375’ten, 1.125’e gerilemiş. Neredeyse Haziran ve sonrasında 4 faiz artırımı bekleniyor.

Gerek resmi açıklamadan, gerekse de Yellen’ın basın toplantısındaki dikkatli sözlerinden piyasaların çıkardığı ve dünden bu yana fiyatladığı; Fed’den bir faiz artışı gelse de bu piyasaları “kıracak” boyutta olmayacak. İlk faiz artışından sonra bir süre tepkileri izlenecek, sonraki faiz artışları konusunda “dikkatli” davranılacağı yönünde.

Anlaşılan Fed; faiz artışlarını bebek adımları ile yapacak. Bir sonraki adımı atana kadar da yine “sabırlı” davranacak. Yıl sonunu iyi kapatma çabasında olan piyasalar da bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ettiler. En azından yıl sonuna kadar böyle devam edecekler.

Yeni yılda Allah kerim...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)