E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed kurları çarptı---

Fed kurları çarptı

Fed kurları çarptı
19 Eylül 2014 - 06:48 borsagundem.com

Fed açıklamasının ardından karşısında hiçbir kur duramadı

Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamalarının ardından küresel çapta dolar talebi patlama yaptı. Dolar kuru 2.2350 TL ile 6 ayın zirvesine oturdu. Birçok gelişen ve gelişmiş ülke kurları dolara direnemedi. Yükselen dolar ve faiz borsada da sert satışlara yol açtı.

Hürriyet'in haberine göre, Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) 2015 yılı Amerikan politika faiz tahminini yükseltmesiyle dolara talep küresel çapta patlama yaparken doların Türk Lirası karşısındaki değeri de hızla arttı. Fed’in önceki günkü toplantısı sonrası yapılan açıklamada 2015 yılı faiz tahminini yüzde 1.12’den yüzde 1.375 artırdığını açıklaması doları dün sabah 2.2250 TL’ye yükseltti. Dolar öğle saatlerinde 2.21 TL seviyesine düşse de öğleden sonra açıklanan ABD işsizlik başvuru sayısının beklenenden düşük çıkmasıyla dolarda ikinci yükseliş dalgası başladı. Gün içinde 2.2350 TL’den işlem gören dolar 25 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

FAİZLER FIRLADI

Dolarda yükseliş sadece TL ile sınırlı kalmadı. TL’de dolara karşı yüzde 1.18’lik günlük kayıp yaşanırken Brezilya realinde kayıp yüzde 1.5’u buldu. Japon yeni de dolar karşısında 6 yılın en düşük değerine ulaştı. Doların dünyadaki önemli döviz kurlarına karşı değerini ölçen Dolar endeksi de 14 ayın zirvesine oturdu. Küresel dolar dalgası faizlerde de sert yükselişler yaşattı. Amerikan 10 yıllık tahvillerinin yüzde 2.6’nın üzerine çıkması Türkiye’de bono piyasasını olumsuz etkiledi.  Sabah saatlerinde yüzde 9,18 olan gösterge bono faizi yüzde 9.31’e çıkarak son 1 ayın zirvesini gördü. Uzmanlara göre dolara olan talebin yüksek kalması durumunda dolarda yükseliş kısa vadede 2.27 TL’ye kadar çıkabilir. Integral Yatırım Araştırma Analisti Emre Çayırlı’ya göre yükselişin sürmesi durumunda bugün dolarda 2.25 lira seviyesinin görülmesi mümkün. Dolar endeksinin 84.80 seviyesi üzerine çıkması durumunda ise 2.27 TL seviyesi gündeme gelecek.

BORSADA SATIŞ SÜREBİLİR 

Dolar talebi ve tetiklediği faiz yükselişi borsada sert satış getirdi. Bankacılık endeksinde günlük kayıp yüzde 2’yi aşarken BİST 100 endeksi yüzde 1.86 kayıpla günü 77 bin 496 puandan kapadı. 

Aç kapa Bank Asya

bank asya hisseleri Borsa İstanbul tarafından dün iki kez geçici olarak işleme kapatıldı. Üç gündür taban fiyattan açılan ve dün  bir kez daha taban fiyata inerek 0.57 liraya düşen hisseler saat 10.20’de gelen alımlarla bir anda tavan yaptı ve 0.71 liraya çıktı. 5 dakikalık yükseliş yüzde 25’i buldu. Bu dalgalanma sonrası Borsa İstanbul, Bank Asya’dan fiyat hareketleri ile ilgi bilgi isterken banka özel bir durum olmadığını açıkladı. İkinci seans başlangıcında Borsa İstanbul ‘anormal fiyat hareketlerini’ gerekçe göstererek hisseleri işleme kapattı. Yarım saat sonra işleme açılan banka hisseleri yüzde 7.81 artışla 0.69 lirada dengelendi. Ardından Borsa İstanbul’dan saat 15.50’de ikinci “işlemleri geçici olarak durdurma” kararı çıktı. Seans bitimine kadar kapalı olan hisseler 0.69 lirada kalırken bankanın piyasa değeri de 621 milyon liraya yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)