E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED kararları sonrası öne çıkan hisseler---

FED kararları sonrası öne çıkan hisseler

FED kararları sonrası öne çıkan hisseler
20 Mart 2017 - 14:33 borsagundem.com

FED ve TCMB kararları sonrası yukarı yönlü tepki veren borsada hisse bazlı hareketler önem kazandı. Analistler, böylesi dönemlerde uzun vadeli hisse yatırımının, kısa dönemli kazançtan daha rasyonel olduğuna dikkat çekiyor...

Geçtiğimiz hafta FED, faiz projeksiyonlarının gösterildiği nokta grafiğini yukarıya doğru oynatmayarak bir anlamda piyasaların istediğini yaptı. Uzmanlar bundan sonra Trump'ın başlıca başlıkları arasında yer alan vergi indirimleri ve korumacı reformların ekonomik büyümeye yapacağı marjinal katkıya bakılacağını, FED'in de bunları görmek isteyeceğini söylüyor.

Öte yanda FED toplantısı sonrası gerçekleşen Merkez Bankası (MB) toplantısının da piyasa beklentileri çerçevesinde gerçekleştiği görüldü. Borsa İstanbul'da ise FED kararları sonrasında oluşan yukarı yönlü tepkide 90.000 üzerindeki seyrin sürdürülüp sürdürülememesi önemli. İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre analistler bu kapsamda belli başlı sektörlerin ve hisse bazında hareketlerin önemli olduğunu vurgularken, Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın 7 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"KAR SATIŞLARI GELEBİLİR"

Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, orta vadede tekrar ABD faiz artışı masada olacağı için dolar üzerinde ve Türk tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı görülebileceğini düşünüyor. Şu anda Merkez'in faiz artışının FED'in daha güvercin tutumuyla birleştiği için dolarda geri çekilme görüldüğünü hatırlatarak, "Ancak faizler yüksek seviyede kalmaya devam edecek. Faizlerin yüksek seviyede kalması (değerlemeler üzerinde baskı oluşturacağı için) borsa için aşağı yönlü riskleri artırıyor. Ayrıca bu faiz artışı önceden fiyatlandığı için önümüzdeki dönemde borsada kar satışları görebiliriz. Dahası borsa iki senelik F/K ortalamalarında (10.6) işlem görmekte. Dolayısıyla pek ucuz değiliz. Bu nedenle borsada önümüzdeki dönemde kar satışı gelebileceğini düşünüyorum. Bu dönemde sektörden ziyade hisse bazında daha defansif hisseler ön planda olabilir. İhracatçı şirketler ya da yüksek temettü beklentisi olan hisseler nispeten piyasanın üzerinde performans gösterebilir"

diyor. Barkın, alım için yatırımcıların olumlu bilançolarından dolayı Tüpraş, Ereğli, Tekfen, Petkim, Tofaş Fabrika, Ford Otosan ve THY hisselerini takip etmelerini öneriyor.

"THY'DE POTANSİYEL YÜZDE 10"

Barkın Yalçın/Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı

THY: 2016'rıın dördüncü çeyreğinde 1.3 milyar TL net kar açıkladı. Şirketin brüt karlılığında birim başına gelirlerde azalmaya bağlı düşüş görülürken, brüt kar marjı yüzde 13'den yüzde 9'a geriledi. Ancak operasyonel giderlerin kontrol altına alınmasıyla FAVÖK karlılığı yüzde 4.8 olan beklentilerin üzerinde yüzde 9.8 geldi. Önümüzdeki dönemde jeopolitik risklerin azalması, vizelerin kaldırılması, Türkiye-Rusya, Türkiye-AB ilişkilerindeki iyileşme vs. gibi unsurlar şirketin yolcu trafiği, doluluk oranlarını artırarak satış geliri ve operasyonel karlılığı üzerinde olumlu etki yapabilir. Diğer yandan kapasite ve maliyet yönetimi kilit noktada olacaktır. Şirket hisselerinde yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 6.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Petkim: 2016 dördüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde 216 milyon TL net kar açıkladı (beklenti 102 milyon TL]. Şirketin satış gelirleri zayıf TL, yüksek kapasite kullanım oranı ve yüksek fiyatlamanın etkisiyle geçen senenin ayrı çeyreğine göre yüzde 11 oranında artarak 1.3 milyar olurken, brüt kar marjının artmasıyla FAVÖK marjı beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 22 oranında geldi. [Beklenti yüzde 13) Yönetimi petrokimya marjlarındaki olumlu durumun devam edeceğini belirtti. Hisse başı açıklanan 0.40 TL brüt temettü, mevcut fiyatlardan yüzde 8 gibi yüksek temettü verimine denk geliyor. Şirket hisselerinde yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 5.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baturayersin20 Mart 2017 16:33

    thy yolcu taşıma sayısı düşük onlar alsın biz arkadan geliyoruz

  • Yorumspor20 Mart 2017 15:13

    2017 yılında temettü patlaması beklediğim hisse İndes Bilgisayardır. Şirketin 2016 yılı karından yaklaşık 35-40 milyon TL kar dağıtmasını bekliyorum. Kar dağıtım kararı her yıl Nisan ayının 4- 9'u arasında açıklanmaktadır. Saba inşaat projesinden gelecek paranın 30 milyon doları temettü olarak dağıtılacak. Sadece inşaat projesinden gelen temettü verimi % 22 dir. Hisse başına 1,98 TL düşer. Basit bir hesaplama yaparsak. Bistteki şirketlerin ortalama FK'sı 12 dir. 10 TL fiyatı olan şirketin vermesi gereken temettü miktarı 0,85 TL olması istenir. İndes 2017 yılı karından 2 TL temettü ödemesi yapacak ise hissenin fiyatı 19,8 TL olması gerekir.