E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed kararını açıkladı sıra BOJ'da---

Fed kararını açıkladı sıra BOJ'da

Fed kararını açıkladı sıra BOJ'da
28 Temmuz 2016 - 11:12 borsagundem.com

Amerika faiz kararını beklenen doğrultuda gerçekleştirdiğine göre sıra Japonya Merkez Bankası’nda...

FED para politikası kararını açıkladı. Beklenti doğrultusunda faizde değişiklik yapılmadan %0.50 oranında sabit bırakıldı. Açıklama metninde değinilen en önemli unsur; ABD ekonomisine ilişkin ekonomik risklerin azalması ve istihdam piyasasının istenilen seviyeye yaklaşması durumunda bu yıl içerisinde ikinci bir faiz artırım için elverişli ortamın yavaş yavaş hazırlandığı, oldu. Brexit’ten sonra 2016 yılı için oldukça azalan faiz arıtırım ihtimali, ekonomik koşulların iyileşmesi ile birlikte yeniden masaya yatırılmış oldu. Metne eklenen diğer bir ifade ise ‘’ekonomik görünümde yakın vadede ki riskler azaldı’’ oldu. Brexit ile ilgili konulara değinilmemesi İngiltere’nin etkisinin küresel piyasalar üzerinde bir miktar azaldığını gösteriyor. Karar metninde ve üyelerde ki değişikliğin önümüzdeki zaman diliminde faiz artırım ihtimalini yeniden ısıtacak olması dolarda da pozitif bir havaya neden oldu ve karardan sonra bir miktar alım hareketleriyle karşı karşıya kaldık. Yellen, faiz ile ilgili kademeli artış stratejisinden vazgeçmediğini ancak piyasa volatilitesi ve iş kazanımlarında ki beklenmeyen düşüşlerin bu durumu ertelediğini belirtti. Açıklama ardından dolarda yaşanılan değer kaybı düşünüldüğünde, bu cümlenin piyasalar için oldukça etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Haziran ayındaki toplantıdan bu yana iyileşmenin hızlı bir şekilde gelişme kaydettiği de vurgulanan başlıklar arasında yer alıyor. Amerika faiz kararını beklenen doğrultuda gerçekleştirdiğine göre sıra Japonya Merkez Bankası’nda. Amerika’ ya göre daha hızlı ve radikal kararlar alan BoJ’un mali teşvik programları ile ilgili açıklamaları, ekonomiye nasıl müdahale edecekleri konusundaki gelişmeleri başta Yen çaprazları olmak üzere tüm piyasalar da etkili olacaktır. Bugün takip edeceğimiz verilerin başında Almanya’ dan açıklanacak olan TÜFE ve istihdam verileri olacak. Beklentiyi karşılayan veriler Euro’ da pozitif bir hava yaratabilir. Amerika’ dan ise Haziran ayına ilişkin mal ticaret dengesi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi öne çıkıyor. FOMC toplantısından sonra Amerika’dan gelecek olan pozitif veriler piyasa için daha da önem arz ediyor. Özellikle önümüzdeki süreçlerde gelecek olan enflasyon rakamları ve maaş göstergelerinin oldukça dikkat edilmesi gereken veriler olacağını hatırlatalım.

ALTIN

Dün sabah saatleri itibariyle 1317 desteğinden güç bulan altın FOMC tutanaklarında faizlerin sabit tutulması ve ileride de kademeli bir artış politikasının benimseneceğinin sinyallerinin verilmesiyle 1342 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Tutanaklardan sonra da kazancını koruyan altın şu sıralarda 1338 seviyelerinden işlem görüyor. Bugün ABD tarafından İşsizlik Haklarından yararlanma başvuruları verileri takip edilecek. Altının seyrinde Japonya’dan yarın gelecek para politikası kararları da etkili olacaktır. Yukarı yönlü hareketlerde 1342 ve 1351 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 1330, 1323 ve 1313 destek seviyeleri olarak söylenebilir.

USDTRY

Kurda geri çekilmeler hızlanıyor. Dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar ile birlikte güçlenen TL varlıkları, aynı zamanda Avrupa ve ABD veri akışının sakin bir gündem yaratması ardından 3.03 seviyelerine kadar geriledi. Akşam FED toplantısından sonra, doların küresel çapta değer kaybı ile kurun yeniden 3.01’lere ulaştığını görüyoruz. 3.00 seviyesinin altında kapanış gerçekleştirmesi halinde 2.9880 ve 2.9710 seviyelerinin fiyatlanabileceği paritede, yukarı yönlü hareketler de takip edilecek fiyat seviyeleri 3.03 ve 3.0470 olabilir.

USDJPY

Son dönemlerde hem ABD tarafından gelen faiz açıklamaları hem de Japonya’dan gelen mali teşvik programındaki değişiklikler ile birlikte USDJPY paritesinde volatilitenin arttığı gözlemleniyor. Bu haftanın parite için oldukça hareketli geçeceğini önceki analizlerimizde belirtmiştik. Dün akşam saatlerinde sona eren FOMC toplantısı hareketlenmenin ilk sebebini oluştururken yarın gelecek olan BOJ toplantısı ile birlikte haftayı hareketli kapatması bekleniyor. Fed Başkanı Yellen, yaptığı açıklamalarda faiz artışı için kademeli hamlelerin devam edeceğini belirtti. Gelen bu açıklamanın da dolar kanadında değer kayıplarını getirdiği gözlemlendi. BOJ kanadında ise dün gelen hamlelerinin yanı sıra mali teşvik programında daha hızlı ve radikal kararların alınıyor olması piyasa yatırımcıları tarafından fiyatlanmaları baskılamaktadır. Bundan dolayı gelecek olan BOJ açıklamalarında daha sert hamleler beklenebilir. 104,75 direnç seviyesinin altında fiyatlanan paritenin, değer kayıplarında 104,30 ve 103,50 desteklerini test etmesi beklenebilir. Diğer taraftan ise olası yükselişlerde 105 ve 106,20 dirençleri takip edilmelidir.

EURUSD

FOMC toplantısının ardından beklenildiği doğrultuda FED faiz oranlarını değiştirmedi. Gelmeyen değişikliğin piyasa tarafından fiyatlandığı düşünülecek olursa, gelen açıklamaların etki yarattığı söylenebilir. Karar metninde yapılan değişikliklerin önümüzdeki dönem için faiz beklentisini azalttığı düşünülebilir. Dün gece gelen dolar değer kayıplarıyla alış ivmesini arttıran paritenin 1,1090 seviyelerinde fiyatlandığı görülmektedir. Olası geri çekilmelerin günlük pivot seviyesi olan 1,1030 desteğini test etmesi beklenebilir. Diğer taraftan alış baskısının devamında ise 1,11 ve 1,1130 direnç seviyeleri olarak karşısına çıkacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)