E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFed faizleri değiştirmedi ---

Fed faizleri değiştirmedi

Fed faizleri değiştirmedi
01 Kasım 2017 - 21:00 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Federal Reserve beklentilere uygun bir karar alarak faiz oranlarında değişime gitmedi.

ABD Merkez Bankası Federal Reserve beklentilere uygun bir karar alarak faiz oranlarında değişime gitmedi. 

Buna göre Fed fonlarında faiz oranlarının tepe noktası yüzde 1.25 ve taban noktası yüzde 1 olarak bırakıldı. İskonta faizleri yüzde 1.75'te bırakılırken, iskonta faizlerindeki değişim de sıfır oldu. 

Fed Kasım ayı toplantısı sonrası açıklamalarında Aralık ayında faiz artırımına dair bir işarette bulunmadı.
Fed'in ekonomiye ilişkin değerlendirmesi Eylül ayındaki toplantısında "ılımlı bir artış" şeklinde iken bugünkü açıklamada "Güçlü oran" tabiri kullanıldı.
Ekonomik görünüme yönelik risklerin dengeli bir seviyede olduğu ancak enflasyonun yakinen izlenmekte olduğu dile getirildi. Bu bağlşamda piyasa temelli enflasyon oranlarının halen düşük kaldığı anket temelli uzun vadeli enflasyon beklentilerinde ise küçük bir değişim gözlendiği vurgulandı.

Fed'in faiz kararına dolar nasıl tepki verdi?

Enflasyonun Eylül ayında yaşadığı artışta Kasırga nedeniyle benzin fiyatlarında yaşanan artışın etkili olduğu ve gıda ve enerji dışı enflasyon unsurlarında bu görünümün yumuşak olmaya devam ettiği belirtildi.
İstihdam piyasaları için ise ""güçlenme devam ediyor tabiri kullanıldı.
Hane halkı harcamalarının ılımlı bir şekilde arttığı ve ticari yatırımlardaki büyümenin son çeyrek dönemlerde hız kazandığı dile getirildi.

Fed'in Fed fonu faizlerindeki kademeli artış politikasını koruyacağı belirtildi.

Fed'in açıklamalarında güçlü ekonomik büyümeye ve istihdamdaki büyümeye dikkat çekilirken, kasırganın etkisinden kaynaklanan bu alanlardaki olumsuz gelişmelerin geçici olduğu vurgusuna yer verildi. Bu durum faiz oranlarının Aralık'ta artırılabileceğinin bir işareti olarak yorumlandı.

Merkez Bankası enflasyonun halen yumuşak olduğunun farkında ancak, enflasyon beklentilerine yönelik değerlendirmesini de aşağı çekmedi. Banka ayrıca işsizlik oranındaki düşüşün devam etmekte olduğunu da değerlendirdi.
Fed'in açıklamalarında bu konuda "İstihdam piyasaları güçlenmeye devam ediyor ve... ekonomik aktivite kasırga kaynaklı bozulmalara karşın güçlü bir oranda artıyor" ifadeleri kullanıldı.

Fed bu yıl faizleri iki kez artırmış ve bu yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha öngörmüştü.

Yatırımcılar ise bu aşamada daha çok Fed'in yeni başkanının kim olacağı konusu ile ilgililer. ABD Başkanı Trump'ın bıu konudaki adayını yarın öğleden sonra açıklaması bekleniyor. Bu adayın Jerome Powell olacağına yönelik inançlar güç kazanıyor.

Fed'in öne çıkan bir unsur olarak dikkate aldığı enflasyon göstergesi halen yüzde 1.3'lerde seyrediyor ki yıl için Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 2'den daha aşağılara da çekilmeler yaşamıştı.
Yellen ve diğer bazı politika belirleyici kilit isimler, faiz artışlarının kademeli bir şekilde olmasının genel olarak ekonomideki güçlenmenin sürmesini sağlayacağına inanıyor.

Bugünkü açıklamada Fed enflasyon oranlarının orta vade de hedef seviyelere geleceğine yönelik beklentisini de yineledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ..................02 Kasım 2017 02:21

    ama şunu çok iyi biliyorum ki batı hiçbirzaman osmanlının dümanı olmadı.oki tam tersi.