E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz kararını açıkladı, piyasalar karışık seyretti---

Fed faiz kararını açıkladı, piyasalar karışık seyretti

Fed faiz kararını açıkladı, piyasalar karışık seyretti
22 Mart 2018 - 09:10 borsagundem.com

Fed faizi beklendiği gibi artırdı ancak 2018 yılında 3'ten fazla faiz artışı olmayacağı vurgusunda bulundu

Dolar Fed'in bu yıl faizleri beklenenden daha hızlı artıracağı sinyali vermemesinin ardından gerilerken, Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal ürünlere getireceği gümrük vergileri ile ilgili olası açıklamalarına yönelik endişeyle geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Güney Kore ve altı haftanın zirvesini gören Tayvan öncülüğünde yüzde 0.7'ye kadar yükseldikten sonra kazanımlarını geri vererek yüzde 0.1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi 0.4 yükseldi.

Wall Street dün düşüşle kapandı. S&P 500 endeksi yüzde 0.18, Nasdaq Composite ise yüzde 0.26 geriledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5-1.75 aralığına yükseltirken, yılın kalanında en az iki defa daha faiz artıracağı öngörüsünde bulundu.

Analistlerin Fed'in genel olarak ekonomiye ilişkin iyimser olduğunu belirtmelerine rağmen, bazı yatırımcıların üç faiz artırımı daha yapılmasını bekledikleri göz önüne alındığında, Fed'in sözlü yönlendirmesi bazıları tarafından tahmin edilenden daha az para politikasını sıkılaştırma yanlısı ve genelde riskli varlıklar için olumlu bir faktör olarak algılandı. Fed ayrıca uzun vadeli "nötr" faiz tahminini de yükseltti. Fed yetkilileri ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.7 ile en son Aralık ayında yayımlanan yüzde 2.5 tahminine kıyasla daha hızlı büyüyeceğini öngörürken, 2019 için büyüme tahminlerini de yükseltti. 

DÖVİZ

Dolar bazı yatırımcıların bu yıl dört faiz artırımı yapılacağını beklemesine rağmen Fed'in üç faiz artırımı yapacağı görüşüne sadık kalmasıyla başlıca para birimleri karşısında değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5-1.75 aralığına yükseltirken, yılın kalanında en az iki defa daha faiz artıracağı öngörüsünde bulundu. ABD'deki vergi indirimleri ve kamu harcamaları sayesinde ekonomik büyüme ve enflasyonun hızlanacağına olan inancının arttığını ortaya koyan merkez bankası, ileride para politikasını öngörülenden daha fazla sıkılaştıracağının da sinyalini verdi.Haberin Orjinali İçin Tıklayın Fed yetkilileri gelecek yıl üç defa, 2020'de ise iki defa faiz artırımı öngörüyorlar. Dolar Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapacağını öngören yatırımcıların açıklamanın
ardından kar realizasyonu yapmış görünmesiyle geriledi. Dolar endeksi dün yüzde 0.7 geriledikten sonra yüzde 0.3 düşüşle 89.528'ye geriledi. Dikkatler İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısına çevrildi. İngiltere'de güçlü ücret verilerinin ardından BoE'nin erkenden Mayıs ayı gibi faiz artırımı yapacağı beklentilerini desteklemesinin ardından piyasa katılımcıları BoE'nin açıklamalarını yakından
izleyecekler. Sterlin kazanımlarını artırarak 1.4171 dolar ile yedi haftanın zirvesine yükseldi. 

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki beklenmeyen düşüş ve OPEC öncülüğünde devam
eden arz kesintilerinin desteğiyle yüksek seyir izliyor ancak ABD petrol üretimindeki devam
eden artışın piyasayı sıkılaştırma çabalarını zedeleme ihtimali bulunuyor. Brent petrolünün varil fiyatı 69.44 dolarda bulunuyor

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in bu yıl faizleri beklenenden daha hızlı artıracağı sinyali vermemesinin ardından doların zayıf seyretmesiyle dün iki haftanın zirvesini gördükten sonra yatırımcıların kar realizasyonlarıyla bugün geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,329.91 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)