E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
22 Mart 2018 - 09:33 borsagundem.com

Güne düşüşle başlayan dolar akşama doğru tekrardan yükselişe geçti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl toplamda kaç faiz artırımı yapacağına odaklanan piyasada bankanın üç artırım tahminini koruması dolar/TL'de de gerilemeye neden olurken, piyasalarda yurtdışı gelişmelere paralel seyir bekleniyor. 

Analistlerin Fed'in genel olarak ekonomiye ilişkin iyimser olduğunu belirtmelerine rağmen, bazı yatırımcıların üç faiz artırımı daha yapılmasını bekledikleri göz önüne alındığında, Fed'in sözlü yönlendirmesi bazıları tarafından tahmin edilenden daha az para politikasını sıkılaştırma yanlısı ve genelde riskli varlıklar için olumlu bir faktör olarak algılandı. 

Dolar/TL, Fed sonrası yönünü aşağı çevirerek güne 3.9005 liraya kadar geriledi.

Saat 18:06 itibariyle dolar 3.9340 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.8992 lira, en yüksek 3.9372 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8442 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2302 seviyesinde. Gram altın 168.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.91 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5-1.75 aralığına yükseltirken, yılın kalanında en az iki defa daha faiz artıracağı öngörüsünde bulundu. Yine dün yayımlanan faiz projeksiyonları ise Fed yetkililerinin bu yıl üç mü yoksa dört defa mı faiz artırılması konusunda ikiye bölündüklerini gösterdi. Fed yetkilileri gelecek yıl üç defa, 2020'de ise iki defa faiz artırımı öngörüyorlar. Bu sayılar ekonominin temellerinin sağlam olduğunu düşündüklerine dair de ipucu veriyor.

Bankacılar Fed'in bu yıl için dört faiz artırım sinyali vererek daha şahin bir tutum sergilemesi halinde dolar/TL'de yükseliş görüleceğini, mevcut üç artırım projeksiyonunun korunması halinde kurda rahatlama yaratabileceğini belirtiyordu. 

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Fed açıklamasında ılımlı olduğu kadar şahin noktaların da olduğunu söyleyerek, "Piyasa bu yıl kaç faiz artırımı olacağına odaklanmıştı, tahmin üç artırımda tutulduğu için Fed henüz gaza basmıyor algısı biraz daha hakim oldu. Ancak ileriye dönük tahminler yukarı güncellendiği için Fed'in ekonomi açısından hala iyimser olduğunu gösteriyor. Bu açıklama piyasalara zaman kazandıran bir açıklama oldu" dedi.

Ve şöyle devam etti: 

"Akabinde TL dahil gelişmekte olan ülkeler olumlu tepki verdi. Dolar/TL'de 3.90 teknik bant olarak çalışıyor, bu sabah hafif tepki mahiyetinde yukarı hareket var. Ancak Fed öncesi seviye olan 3.92'ye kadar tepki bölgesi, bu seviyenin üzerine eğilim başlarsa 3.95'e hareket olabilir. Diğer taraftan ABD Başkanı Trump'ın Çin'e gümrük vergisi açıklaması bekleniyor. Bu bir yandan dolar açısından bir yandan da risk iştahı açısından olumsuz olacaktır." 

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL'nin son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu. 

Bütün bu gelişmelere Fed endişesinin de eklenmesiyle dolar/TL hafta içinde 3.95 seviyesinin üzerini test etmişti. 

Hazine'nin önceki gün gerçekleştirdiği ihalelere gelen güçlü talebin TL varlıklarda rahatlama yaratmasıyla dolar/TL de yönünü aşağı çevirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)