E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz artırarak ekonomiyi ısıtabilir---

Fed faiz artırarak ekonomiyi ısıtabilir

Fed faiz artırarak ekonomiyi ısıtabilir
21 Mart 2018 - 11:19 borsagundem.com

Fed büyük ihtimalle faiz artıracak; bu yılın faiz artış sayısını değiştirebilir

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Jerome Powell başkanlığında yaptığı ilk toplantıda faiz artırım
kararı alması beklenirken, ABD'de yapılan vergi indirimleri ve kamu harcamaları sonucu hızlanması öngörülen ekonomik büyümeyi dengelemek için, tahmin edilenden daha çok sayıda faiz artırımı
sinyali verebileceği düşünülüyor.

Fed son olarak Aralık ayında yayımladığı projeksiyonlara göre bu yılın tamamında üç defa faiz artırımı öngörüyor. Ancak bazı yatırımcılar, maliye politikası kanalıyla ekonomiyi destekleyici önlemler alınmasının ve enflasyon baskılarının arttığına işaret eden son aylardaki verilerin ardından, merkez bankasının bu yılın tamamında faiz artırımı sayısını dörde çıkarabileceğini düşünüyorlar.
Fed para politikası kararını TSİ 21:00'de açıklayacak. Bundan yarım saat sonra Powell'ın başkan olarak yaptığı ilk basın toplantısı başlayacak. Fed aynı zamanda faizlerin seyri ve ekonomi hakkındaki tahminlerini de açıklayacak. Fed yetkilileri son haftalarda yaptıkları açıklamalarda, ABD'de istihdamın azami düzeyde olduğu piyasada, ekonomiyi destekleyici politikalar sonucu iş arayan vatandaş sayısının artabileceğine dikkat çektiler.

Bunun sonucu olarak da enflasyonun merkez bankasının hedefi olan yüzde 2'yi bulabileceği, hatta ekonomi aşırı ısınırsa bu hedefin çok üstüne çıkabileceği de düşünülüyor.

Ancak Powell'ın yönetimi devralmasından sonra merkez bankasının ekonomideki gelişmeler karşısında zamansız ya da erken olarak nitelenecek bir adım atmaktan kaçındığı da biliniyor.
Bunu gözönüne alan analistler merkez bankasının enflasyon baskıları daha belirgin bir hal alana kadar, geleceğe yönelik faiz beklentilerini yükseltmek isteyip istemeyeceği konusunda kararsızlar.
Fed'in bu yıl üç defa faiz artırım projeksiyonunda değişiklik yapmayacağını tahmin eden eski Fed ekonomisti ve yatırım şirketi ortağı Roberto Perli, "İhtiyatlı bir kurum olgulara daha büyük ağırlık vermeli; en azından şu anda" dedi. ABD'yi 2007-2009 yıllarındaki finansal kriz ve takip eden
ekonomik daralmadan kurtarabilmek için aşırı gevşek bir politikaya geçen Fed, artık bu politikaya son veriyor. Merkez bankası politika faizini geçen yıl üç defa yükselterek yüzde 1.25-1.50 aralığına çıkardı. Fed bunu yaparken ülkedeki işsizlik oranı geriledi ve ekonomik büyüme hızlandı. Merkez bankasının bugün de 25 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

Vadeli işlemler piyasaları Fed'in Haziran ayında bir artırım daha yapacağını fiyatlıyor. Powell liderliğindeki Fed, faiz projeksiyonlarını değiştirmeden önce bu tarihe kadar bekleyip, Trump yönetiminin ekonomiyi desteklemek için aldığı 1.8 trilyon dolar büyüklüğündeki vergi kesintisi ve kamu harcamaları gibi önlemlerin etkilerini görmeyi tercih edebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)