E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz çift haneye çıktı---

Faiz çift haneye çıktı

Faiz çift haneye çıktı
30 Eylül 2014 - 14:59 borsagundem.com

Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,01'e yükselerek 5 ayın ardından çift haneye çıktı

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,01'e yükselerek 5 ayın ardından ilk kez çift haneye çıktı.

Gösterge tahvilin bileşik faizi, güne yüzde 9,81'den başlamasının ardından bu seviyeden gelen satışların etkisiyle 24 Nisan'dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 10,1'e çıktı. Gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda yüzde 9,98 seviyesinde, 10 yıl vadeli tahvil faizi ise yüzde 9,96 seviyesinde işlem görüyor.

Doların küresel bazda değerlenmeye devam etmesinin TL varlıkları üzerinde yarattığı baskının devam ettiğini belirten analistler, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların enflasyon beklentilerinde bozulmaya yol açtığını, bunun da özellikle kısa vadeli faizleri olumsuz etkilediğini kaydediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dolardaki yükselişin ardından döviz satım ihalesinde miktarı 40 milyon dolara yükseltmesi ve likidite politikasında sıkılaştırmaya gitmesinin fonlama maliyetini artırdığını dile getiren analistler, bu durumun faizlerin yükselişini hızlandırdığını dile getiriyor.

Analistler, bir süre kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli faizlerden yüksek seyretmesinin beklenebileceğini ifade ederken, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 10 -10,15 arasında dengelenmesini beklediklerini kaydediyor.

 "Tahvil faizlerinde kısa vadede önemli bir düşüş beklemiyor, özellikle kısa vadeli tahvillerde alım önermiyoruz"

Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin cuma gününden itibaren haftalık repo ihalelerini piyasa ihtiyacının altında açarak piyasada sıkılaştırmaya gitmesinin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükseltirken, kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde de baskı oluşturduğunu söyledi.

TL'nin daha fazla değer kaybetmesi durumunda TCMB'nin fonlama maliyetini yüzde 10,75 - 11,25 aralığına kadar yükseltebileceğine dikkati çeken Tezcan, şunları aktardı:

"Bu durumda gösterge tahvil faizinin de fonlama maliyeti seviyesinin üzerine çıkabileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan Fed'in beklenenden önce faiz artırımına gidebileceği beklentisi ve doların tüm para birimleri karşısında değer kazanması tahvil piyasasını genel olarak olumsuz etkilemekte. Tüm bu gelişmelerle birlikte tahvil faizlerinde kısa vadede önemli bir düşüş beklemiyor, özellikle kısa vadeli tahvillerde alım önermiyoruz. 

TCMB'nin yapacağı sıkılaştırmanın, enflasyon beklentilerini olumlu etkilemesi ve bunun da uzun vadeli tahvil faizlerini daha cazip kılması mümkün. ABD 10 yıllık tahvil faizi ile Türkiye 10 yıllık tahvil faiz farkının tarihsel ortalaması 640 baz puan civarında iken son durumda 730 baz puana kadar çıkmış durumda. Bu nedenle 10 yıllık tahvilde mevcut seviyelerde trade amaçlı alış yapılabileceğini düşünüyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)