E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemF-35'ler teslim edildi---

F-35'ler teslim edildi

F-35'ler teslim edildi
21 Haziran 2018 - 18:23 borsagundem.com

Yeni nesil savaş uçağı F-35 Projesi kapsamında Türkiye'nin ilk uçağı teslim edildi

Türkiye, 1999 yılındaki başlangıcından bu yana program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağını ABD – Fort Worth’de düzenlenen törenle teslim aldı. 

Türkiye'nin program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağının teslimatı için ABD Teksas-Fort Worth'te yer alan Lockheed Martin tesislerinde tören düzenlendi.

Törene, Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, projede görev alan Türk şirketlerinin ve Lockheed Martin'in üst düzey yöneticileri katıldı.

Türkiye, F-35 programında 1999 yılındaki başlangıcından bu yana yer alıyor ve Türk savunma sanayisi uçakların üretiminde aktif rol üstleniyor.

18-0001 kuyruk numarasıyla teslim alınan ilk F-35 uçağı pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona'da yer alan Luke Hava Üssü'nde görevlendirilecek. İlk uçağın ardından önümüzdeki günlerde 2. uçak, Mart 2019'da ise 3 ve 4. uçak teslim edilecek. Türk pilotların eğitimi süresince bu uçaklar ABD'de kalacak. Türkiye'ye teslim edilecek 5 ve 6. uçaklar ise Kasım 2019'da üretimlerinin tamamlanmasının ardından doğrudan Türkiye'ye gelecek.

Teslim alınan ilk F-35 uçağı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5. nesil savaş uçağı olma özelliği taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35 uçaklarından Türkiye, yıllara sari olacak şekilde 100 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu kapsamda hali hazırda 30 adet uçağın siparişi verildi.

F-35 Projesi, Türk Hava Kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamanın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcılığını topyekun artırmanın yanı sıra Türk savunma sanayisi firmalarına yeni iş fırsatları yaratacak.

Aralarında Alp Havacılık, AYESAŞ, Kale Havacılık, Kale Pratt&Whitney ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin yer aldığı Türk havacılık ve savunma sanayisi firmaları tarafından üretilen parçalar, ilk F-35 uçağından bu yana tüm uçaklarda yer alıyor.

Türkiye'de F-35 uçaklarının konuşlandırılacağı, pilot ve bakımcı eğitimlerinin gerçekleştirileceği Entegre Eğitim Merkezine de ev sahipliği yapacak ilk üs olan Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığının aktivasyon çalışmaları devam ediyor. İlk uçakların Kasım 2019'da Türkiye'ye gelişinin ardından 2020'de burada eğitim faaliyetlerine başlanacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uçak teslimatı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Uçakların Türkiye'ye gelmesi 2020 yılında olacak. Bunlar önceki takvim çerçevesinde yapılan şeyler. Söylediğim gibi belirlenen bir takvim çerçevesinde işleyen bir süreç. Kongreden geçen karar nedeniyle 2020 beklenmiyor. Nedeni eğitim çalışmaları. Biz bu programın ortaklarından biriyiz, 1999 yılından bu yana Türkiye işin içinde. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiş, parasını zamanında ödemiştir. 'Ben istemem şimdi, şu sebepten canım sıkıldı' olmaz. Bu kapsamlı ve çok taraflı bir sözleşmedir." ifadelerini kullanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • veri22 Haziran 2018 09:33

    bütün gelişmiş ülkeler artık füze üzerine yoğunlaşıyorlar çünkü caydırıcılığı var kuzey kore bügün dünyaya uçakla tankla değil füzeyle kafa tutuyor, tank ikinci dünya savaşı silahı, pkk ya karşı ihalar ve sihalar uçaktan daha etkili,biz siha ve füze üzerine yoğunlaşmalıyız,işin hava kısmını bırakmalıyız...

  • bilader22 Haziran 2018 08:35

    hangi parayla aldik? ve diger soru; cok mu elzemdi?

  • bir yorum22 Haziran 2018 05:48

    Yahu burada bazıları var sanki CB Erdoğandan önceki dönemlerde Türkiye kendi uçağını tankını gemisini yapmışta şimdi yapamıyor gibi konuşuyorlar.Kardeşim Türkiye fetö belasından kurtulduktan sonra bu projeleri yapmaya adım attı.Yoksa biz bunları konuşmuyor olacaktık.Yani bu insanların akılları mı çalışmıyor.Tank projesi tamam ama motorunda sorun var.Bu tür motor yapamıyoruz.Motor yapan ülkelerde amerikadan korkusuna bizimle anlaşmaya yanaşmıyor.Dolayısıyla tank üretimi aksamış oluyor.Bunu göremiyormusunuz.

  • kerim22 Haziran 2018 05:43

    Turk ogun calis guven

  • Ali Eser21 Haziran 2018 23:27

    Uçakları daha vermediler hemen zıplamış bizim basın. 2 tane alın kullanın diye verdiler. Bi de çöp uçak bu hem pahalı hem de 1000 in üzerinde yazılım vs kusur buldu Amerikalılar uçakta. Seçim öncesi propaganda yapıyorlar hepsi bu.

  • cem21 Haziran 2018 22:58

    Yorumlara bakınca kendimi israil sitesi,yorumcuların çoğunluğunuda yahudi vatandaşı zannettim.içimizde ne kadar hain insan varmış ülke olarak bir şeyler üretmeye kalkarsın dalga geçerler alırsın niye aldın almazsın niye alamadın yaparsın niye yaptın yapmazsın niye yapmadın sonuç ne yaparsan yap yaranamazsın ülkenin önüne her zaman taş koymak için her türlü pisliği yaparlar sonrada vatan severlikten bahsederler.kendilerine baksan vatan için zerre kadar bir şey yapmaz ama lafa geldimi ahkam keser kuru kafa çok bu memlekette.

  • bir yorum22 Haziran 2018 05:52

    Tam komedi kardeş gerçekten tam bir komedisin.Peki bu tankı kim yapabilir.Kılışdaroğlu mu ince mi,temel mi,meral mi.Bu tankı yapabilecek irade kimde var.Sadece CB Erdoğanda.O olmazsa bu projeler göreceksin hepsi çöpe atılacaktır.Sen böyle acımasızca eleştiriler yapacağına Türkiyenin şu an ki durumunu iyi düşünmen lazım.Ama sen iyi düşünsende bunu anlayacağını sanmıyorum.

  • tam komedi21 Haziran 2018 23:47

    o zaman müslüman olacan hacı ne yaptıysan çevirmeden , kıvırtmadan söyliyecen TANK mı yapacan önce fabrikayı kurarsın sonra tankı yaparsın ondan sonra TANK YAPTIM DİYE ÖVÜNÜRSÜN yoksa TANK YAPICAZ DİYE ÖVÜNMEZSİN , Helikopter fabrikasını kurarsın yaparsın sonra övünürsün italyan malını getirip burada montaj yapıp milleti KANDIRMAZSIN. Borç para alıp merkez bankasına koyup şu kadar rezerv var diye övünmezsin . İMF ye %0,50 oran faizle olan krediyi tefecilerden %6 faizli borç alıp ödemezsin. EYY kendini vatansever sanan bağımlı 2016 da 1,5 milyar dolar borç aldık 30 yıl 2045 vadeli kaç para ödeyeceğiz biliyon mu ? he biliyormusun ? 8 milyar dolar olarak ödeyeceğiz 2045 de dolar kuru kaç tl olur biraz düşün bakalım. SEN BORÇLUSUN , ÇOCUĞUN BORÇLU , TORUNUN BORÇLU , ONUN ÇOCUĞUDA BORÇLU !!! VATANSEVER TÜRK KARDEŞİM

  • Beynelminel21 Haziran 2018 22:52

    Elin ki ile girersen seni istediği gibi öper .. ondan sonrada f35 aldık diye milletin paralarını ithalata harcarsın otur kendin yapmaya çalış

  • Ilhan21 Haziran 2018 22:42

    Ne aciz bir ülke olduk daha bir araba uretemiyoruz milletimiz amerikan kölesi yaptılar yokmu bir cengaver şu aciz ülkeyı kimseye muhtaç etmesin

  • tam komedi21 Haziran 2018 21:24

    F-35 leri aldık diye bayram ediyor troller eyy troll beyin nerde ALTAY TANKI ? 2009 da proje başladı 9 yıl oldu daha motor yok ortada 9 senede motoru yapamadınız bir motor. 9 yılda tank yapamayan beyin kalkmış uçak yapacak , helikopter yapacak , iha , siha yapacak !!! Yavrum kendinize gelin gözünüzü açın erdoğanın sözü allah kelamı değil , hadis değil ,evliya değil sorgularsanız dinden falan çıkmazsınız BAYKAR makinanın sitesini açın oto yedek parçacı nasıl iha üretmiş kendi gözünüzle görün !!!

  • bir yorum22 Haziran 2018 05:40

    Kardeş 2009 da fetö denilen hain örgüt devletin bütün kademelerinde aktifti.Sen bu kadar hain içinde nasıl projelerini gerçekleştireceksin anlamadım yani.Bu hainler devleti ele geçirmişler öyle ele geçirmişler ki Türkiyenin f 16 lırını f4 lerini kendilerinin zannediyorlardı.Ona güvenerek darbe yapmaya kalktılar zaten.Ama senin gözün öyle kör ki bunları görmen imkansız gibi bir şey.

  • Beyhan21 Haziran 2018 20:46

    Biz yarı fiyatına aynısını Çınde yaptıralım sonra biz kendi uçamızı yaparı

  • bir yorum21 Haziran 2018 19:29

    Amerikayla iyi ilişkileri sürdürmeliyiz.Yoksa bu sefer gerçekten darbe olur.Çünkü bizde darbeleri yaptıran amerikadır.Amerikayla iyi ilişkileri sürdürürken rusyaylada askeri anlaşmalar yapabiliriz.Daha savaş uçağı yapamıyoruz.Çünkü onun motorunu yapmak için en az 5 yıllık bir arge araştırması lazım.bir beş yılda üretimle ilgili fizibilite çalışması gerekiyor.Sonrada üretime geçme safhası var o da en az 3-4 yıl alır en kötü ihtimalle 2025 de yerli savaş uçağımız gökyüzünde dolaşacaktır.Tabii büyük bir aksilik olmazsa.Tabii CB nı Erdoğan olmazsa bu projeleride unutun Türkiye kesinlikle eskiye döner.Bunuda aklınızın köşesinden çıkarmayın.

  • Ver mehteri. 21 Haziran 2018 19:09

    Ne oldu nasıl da zorunuza gitti söke söke aldık diye değil mi? Alamasaydık nasil da sevinirdiniz. Türkiye yi kandirdilar Akp paraları abd ye peskeş çekti falan derdiniz. F16 ları nasıl maharetle kıllanıyorsak bunlar da aynı şekilde ziyadesiyle işe yarayacak. Teröristleri dağlarda şemsiye bile koruyamayacak.

  • Bika21 Haziran 2018 18:50

    1 yıl sonra Türkiye'ye F-35 'ler gelir.

  • gsd21 Haziran 2018 18:49

    Hem amerikaya ateş püskür hem silah al.Neden rusyadan almıyorsunuz kankinizden.Trump ve akp danışıklı döğüş oynuyor bu millete bi amerika sevdalısı bi düşman oluyor zokayı yutuyor.Ha bide savaş uçağı yapıyorsuk niye alıyorsunuz yer altında yapında uçağada para ödemeyelim bari

  • murat21 Haziran 2018 18:41

    satın almak meziyet mi oldu, keşke ambargo koyup vermeselerdi zora gelince çatır çatır üretmeye başlıyoruz. yani ambargolar yarıyor,

  • Ver mehteri. 21 Haziran 2018 18:35

    Abd de 40 senatör F35 in Türkiye ye verilmemesi için imza toplamış tasarı sunmuştu. Feto-israil tezgahı başarısız oldu Elhamdülillah.

  • şenol21 Haziran 2018 18:34

    ülkeyi savaş alanına çevirmek çalışmaları. bizim savaşla ne işimiz var. bize tarım hayvancılık lazım fabrika lazım.